O peníze v Česku zažádalo již 180 000 uprchlíků z Ukrajiny

2199
uprchliku
Foto: UNHCR

120 tisíc přijatých žádostí o jednorázovou mimořádnou okamžitou pomoc a téměř 60 tisíc žádostí o humanitární dávku. To je bilance žádostí o finanční pomoc lidem prchajícím před válkou na Ukrajině k 25. březnu.

Více než 90 procent žadatelů o mimořádnou okamžitou pomoc peníze dostalo ještě před zavedením humanitární dávky. Ta vystřídala mimořádnou okamžitou pomoc a lze o ni žádat on-line. Dávka činí první měsíc automaticky 5 000 korun, následně musejí uprchlíci pro její získání doložit dané náležitostí. Aby dávka mohla být vyplacena bezhotovostně, musejí mít běženci založený účet v české bance. Bankovní účty si zřizují i přímo v krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině [KACPU]. S tím jim pomáhají tuzemské banky.

„I přes enormní zátěž, se kterou se nyní úřady práce potýkají, se nám daří dávky vyplácet v řádu několika dní,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Příští týden začne výplata humanitární dávky uprchlíkům

Ministr vyjádřil velkou radost, že se podařilo bez větších problémů v pilotním a následně plném provozu spustit aplikaci pro vyřizování humanitární dávky. Ta běží zatím pouhý týden. Více než 56 tisíc žádostí z celkem 60 tisíc podaných ÚP ČR již tak za pět dní [21.3. do 25.3.] zpracoval.

MPSV apeluje na Ukrajince, aby si u nás zřídili účty

Ministerstvo práce a sociálních a věcí [MPSV] upozornilo uprchlíky, aby si co nejdříve zařídili bankovní účty v Česku. Podle úřadu se v praxi tak celý proces urychlí a odpadne dlouhé čekání ve frontě.

„Na základě on-line žádosti prostřednictvím aplikace humanitární dávka odejde přímo na účet. Žádost je možné podat i na kterémkoli kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR,“ uvedlo MPSV ve své zprávě.

Úřad upozornil, že i přes maximální snahu o automatizaci zpracování humanitární dávky může v ojedinělých případech dojít k tomu, že klient bude muset po elektronickém podání žádosti navštívit úřad ještě osobně.

Fiala: Pomocí uprchlíkům pomáháme i českým občanům

Od pondělí se po úpravě metodiky ještě více rozšíří možnost, aby ukrajinští občané díky bankovní identitě mohli dostat peníze na účet bez nutnosti návštěvy úřadu.

„Úřad práce ČR dělá veškeré kroky, aby zajistil poskytování služeb. A to jak v oblasti zaměstnanosti, tak i nepojistných sociální dávek. Zároveň se v maximální možné míře snaží bezodkladně pomoci lidem, kteří uprchli před válkou z Ukrajiny,” upřesnil generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Ten poděkoval zaměstnancům ÚP ČR a všem dalším lidem. A to za to, že v této mimořádné situaci pomáhají, aby výplata dávek probíhala co nejplynuleji.

Podpora uprchlíků, ale i Čechů kvůli energiím

Ministerstvo práce upozornilo, že od 11. dubna spustí žádosti o solidární dávku určenou domácnostem, které ubytují ukrajinské uprchlíky. Uvedlo, že i o tuto podporu české domácnosti zažádají prostřednictvím on-line aplikace. Tu MPSV dle svých zástupců vyvinulo do plně fungující podoby v rekordně krátkém čase.

„Myslíme samozřejmě i na české občany. MPSV intenzivně řeší, jak zjednodušit příspěvek na bydlení a žádosti o něj. Legislativní úpravu předložíme za pár týdnů,“ řekl ministr Jurečka.

SRN reaguje na drahotu. Uvolní miliardy na podporu domácností

Zdůraznil, že vláda upraví i mimořádnou okamžitou pomoc pro tuzemské domácnosti, které se potýkají s vysokými cenami energií.

„Půjde o to, aby tato dávka uměla pružněji reagovat na rozličné situace, kterým lidé v souvislosti se zvyšujícími se životními náklady čelí. A stala se dostupnější pro větší počet lidí,“ naznačil co vláda chystá.

–RED–

1 komentář

  1. tak nějak by se dalo říci, že tradiční kapitalismus končí…s rostoucími cenami se stále více vyčerpává a nedává v podstatě ani moc smysl…krize nás motivují být lepšími lidmi

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here