Příspěvek za ubytování uprchlíků smlouva nepodmiňuje

2501
prispevek_za_ubytovani_uprchliku
Foto: UNHCR

Dneškem [11.4.] mohou domácnosti žádat o solidární příspěvek za ubytování uprchlíků. Ten činí tři tisíce korun měsíčně za jednoho ubytovaného uprchlíka, maximálně pak dvanáct tisíc korun za měsíc.

O státní příspěvek za ubytování ukrajinských běženců žádají lidé pouze online ve speciální webové aplikaci Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV]. Tu úřad používá i k vyřizování humanitárních dávek pro uprchlíky. Odkaz na stránku je zde.

„O příspěvek lze žádat o měsíc zpětně, tedy nejdříve 11.4., a to za březen. Předpokladem je, že ubytovaným osobám bude zajištěn odpovídající prostor, místo pro přípravu jídla [lze zpřístupnit vlastní kuchyň či zřídit provizorní s vařičem a lednicí], koupelnu a WC [mohou být sdílené] a přístup k pitné vodě,“ přibližuje ve svém návodu MPSV.

Za jednoho ubytovaného uprchlíka dostane domácnost od státu příspěvek ve výši tři tisíce korun, horní hranice podpory činí 12 tisíc korun. Prakticky to znamená, že jedna domácnost dostane maximálně 12 tisíc korun za čtyři a více ubytovaných osob, včetně dětí. Další podmínka je, že dobrovolník uprchlíkům poskytne ubytování alespoň na 16 po sobě jdoucích dní v jednom měsíci.

O příspěvek žádají zájemci pouze online

K vyplnění žádosti se musí žadatel o příspěvek nejprve přihlásit do webové aplikace prostřednictvím některé z forem elektronické identity občana. Například s pomocí bankovní identity [Bank ID], MojeID, mobilním klíčem eGovernmentu, který na žádost vygenerují pracovníci tuzemské sítě CzechPoint.

Následně žadatel vstoupí do elektronického formuláře. V něm vyplní základní údaje, jako je adresa nemovitosti, ve které běžence ubytoval. Přičemž nehraje roli, jestli je vlastníkem dané nemovitosti nebo k ní má nájemní či podnájemní smlouvu. Podmínka k vyplacení příspěvku je dle MPSV vyplnění informací o ubytovaných Ukrajincích. Konkrétně jejich jmen, dat narození, čísel cestovních pasů a čísel vízových štítků. Mají-li už víza.

„Žadatel formou čestného prohlášení stvrdí, že všechny údaje jsou pravdivé a podmínky pro ubytování podle zákona jsou splněné,“ dodává MPSV.

Česko uprchlíkům otevírá dveře nejen ve zdravotnictví

Nakonec žadatel uvede číslo bankovního účtu pro zasílání příspěvku. Pouze výjimečně pak úřad zašle příspěvek poštovní poukázkou.

Smlouva o poskytnutí ubytování se nutně neuzavírá

Poskytnutí příspěvku od státu nepodmiňuje doložení smlouvy o poskytnutí ubytování ukrajinským běžencům. Do žádosti stačí dle úřadu uvést pouze čísla pasů a vízových štítků. S jejich pomocí pak úřady jednoduše ověří oprávněnost čerpání podpory.

Ukrajinci se vrátí domů, říká šéf ukrajinské obchodní komory

Pro úplnost dodejme, že solidární příspěvek za ubytování ukrajinských běženců se dle vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury [ODS] nedaní daní z příjmu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here