Čínská ekonomika brzdí. Dohání ji covid i válka na Ukrajině

1248
cinska_ekonomika
Foto: Pixabay.com

Hrubý domácí produkt [HPD] Číny za první čtvrtletí letošního roku v meziročním srovnání vzrostl o 4,8 procenta. To je podle ekonomů pěkný výsledek, i tak ale čínská ekonomika zaostává za plány čínské komunistické strany.

Na březnovém plenárním zasedání čínského parlamentu premiér Li Kche-čchiang totiž uvedl, že počítá s celoročním růstem HDP zhruba o 5,5 procenta. Podle analytiků bude splnění i tohoto cíle bez dalších vládních stimulačních opatření složité. Ti podle agentury Reuters předpokládali růst čínského HDP o 4,4 procenta. Loni ve čtvrtém čtvrtletí čínská ekonomika rostla 4% tempem.

Akciový trh v Číně v reakci na zveřejněné údaje čínského statistického úřadu oslabil. Investoři totiž posuzují hlavně dopady lockdownů na ekonomiku. Index CSI 300, který sleduje vývoj na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, krátce před koncem obchodování vykazoval pokles přibližně o 0,6 procenta na 4 164 bodů.

Čínské hospodářství se potýká s dopady ruské invaze na Ukrajinu, protipandemickými uzávěrami a slabým trhem s nemovitostmi. Čínský vývoz, poslední hlavní motor růstu, vykazuje známky únavy a podle některých ekonomů se zvyšuje riziko recese.

Rusko umně zatahuje Čínu do války na Ukrajině i proti Západu

Podle Mezinárodního měnového fondu [MMF] čínská ekonomika letos vzroste o 4,8 procenta. Ještě koncem loňského roku MMF odhadoval celkový růst Číny na osm procent.

Čína stále bojuje s covidem

Čína se aktuálně potýká s další vlnou covidu. Došlo na uzávěry některých měst. V centru největší koronavirové vlny je čínské finanční centrum, 26milionová Šanghaj. Ta dokonce oznámila první tři oběti koronaviru. Což je u Číny nezvyklé, protože její oficiální statistiky většinou hovoří o nízkých počtech nakažených, přestože se země uchyluje k brutálním proticovidovým opatřením. Nyní Šanghaj hlásí mezi 20 až 30 tisíci nakažených denně.

Novou uzávěru ohlásilo i město Si-an, kde žije 13 milionů lidí. Jde přitom o významné průmyslovém centrem ve střední části Číny. To jeden lockdown zažilo již v prosinci.

„Pokud by se dodavatelům v Šanghaji a okolí nepodařilo obnovit výrobu, tak je možné, že v květnu čínští výrobci aut zastaví produkci,“ řekl šéf automobilky Xpeng Che Siao-pcheng.

Podle agentury Reuters čínské ministerstvo průmyslu a obchodu již oznámilo, že pomůže šesti stovkám klíčových průmyslových firem, aby obnovily svou výrobu. Do závodů poslalo ministerstvo své týmy.

Šanghajské úřady taktéž plošně rozdávají lidem miliony balení produktů tradiční čínské medicíny. Jde o bylinné přípravky a tablety proti chřipce, které dle čínských úřadů dokáží vyléčit koronavirus. Všech 26 milionů obyvatel města je od 5. dubna kvůli šíření covidu-19 pod přísným lockdownem.

Top deset čínských farma firem vede Sinopharm

Někteří obyvatelé Šanghaje agentuře Reuters řekli, že dostali zdarma krabičky s volně prodejnými léky na chřipku „lien-chua čchin-wen“. Jejich výrobce tvrdí, že klinická studie z roku 2020 prokázala, že by jejich výrobek mohl ulevit od příznaků covidu-19, jako jsou horečka a kašel. Čína schválila i několik dalších léků na covid-19, například paxlovid od společnosti Pfizer, není však jasné, jak široce jsou v zemi užívané.

Čínská ekonomika a stimuly centrální banky

Ekonomický růst pod cílem komunistické strany a problémy s covidem se snaží zlepšit čínská centrální banka stimulačními opatřeními. Od 25. dubna sníží požadavky na minimální rezervy bank o čtvrt procentního bodu. Banky tak budou mít navíc k dispozici dlouhodobou likviditu v objemu 530 miliard jüanů [cca 1,9 bil. Kč]. Letos k tomuto kroku přistoupí poprvé. Naposledy požadavek na povinné minimální rezervy snížila loni v prosinci.

Centrální banka též uvedla, že některým menším venkovským a městským komerčním bankám sníží požadavek na povinné minimální rezervy o další čtvrtinu procentního bodu. Banka taktéž začala snižovat úrokové sazby, místní vlády urychlily výdaje na infrastrukturu a ministerstvo financí přislíbilo další snížení daní.

Čínská ekonomika loni rostla nejrychleji za deset let

Tento krok se všeobecně očekával. Čínská vláda ve středu uvedla, že nástroje měnové politiky by měly být včas použity k podpoře růstu. A k podpoře se přidává i čínská vláda. Ekonomiku chce povzbudit snížením daní a dalších odvodů. Podle premiéra Li Kche-čchianga je to nejférovější, nejpřímější a nejefektivnější prostředek, jak podnikům pomoci.

„Hnojivo se musí dostat až ke kořenům, jen tak může rostlina růst,“ vysvětlil obrazně čínský premiér.

Li Kche-čchiang, který letos ve funkci premiéra končí, dále uvedl, že Čína by letos ráda vytvořila až 13 milionů nových pracovních míst. Současně varoval před kumulací ekonomických rizik.

Kontejner z Číny stojí 441 000 Kč, kontejner do Číny 29 400 Kč

Ještě loni vláda počítala s ekonomickým růstem přes šest procent. Nakonec čínská ekonomika přidala především díky nízké srovnávací základně z dob pandemie covidu.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here