Zkušenosti se zaměstnáváním Ukrajinců se kraj od kraje liší

18564
Ukrajincu
Vpád ruských vojsk na Ukrajinu změnil život i Oksaně Slastonenkové [54]. Ta je profesorkou veřejných financí na Univerzitě fiskálních politik Ukrajiny v Irpinu na severu Ukrajiny. Oksana se přesunula do města Vyškovo v Zakarpatské oblasti na západě Ukrajiny. Tam pomáhá třídit oblečení z druhé ruky darované pro vnitřně vysídlené lidi. Stále vyučuje své studenty online pomocí darovaného počítače. / Foto: UNHCR

Podle dat Úřadu práce ČR [ÚP ČR] v Česku k 24.3. pracovalo 12 600 uprchlíků z Ukrajiny. Necelých devět tisíc si přes ÚP ČR práci hledalo. Zajímavé jsou i přímé zkušenosti se zaměstnáváním Ukrajinců v některých z krajů.

Začněme Středočeským krajem. Tam zaměstnavatelé přímo ukrajinským pracovníkům nabízejí 2 450 míst. Jde například o obsluhu strojů, uklízeče a pomocníky ve výrobě. Ukrajinci mohou hledat zaměstnání také v rámci všech ostatních něco málo přes 64 tisíc volných pracovních pozic.

„Jejich vůle pracovat je vysoká. Zároveň ale věří, že se brzy vrátí zpět do vlasti. Proto i kvalifikovaní uprchlíci projevují zájem třeba o manuální profese,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Ukrajinci se vrátí domů, říká šéf ukrajinské obchodní komory

Středočeský úřad práce eviduje po změně legislativy, na jejímž základě mají občané Ukrajiny volný vstup na český trh práce, přes 2 600 hlášení od zaměstnavatelů, kteří s nimi uzavřeli pracovní poměr. Nejčastěji jde o pozice ve výrobě, v logistice a ve službách. Podle Beránkové jsou to zpravidla dlouhodobě neobsazená pracovní místa.

Dále mají zaměstnavatelé ve Středočeském kraji dle ní zájem o zahraniční pracovníky na pozice skladníků a pomocných skladníků v logistických centrech, pomocných dělníků na stavbách, do zpracovatelských potravinářských závodů či dřevozpracujících závodů. Mnozí z nich přitom řeší ochod svých zapracovaných ukrajinských pracovníků z důvodu povolání do armády Ukrajiny.

„Volné pracovní pozice po odchodu zapracovaných ukrajinských dělníků jsou nyní obsazovány občany z Ukrajiny, kteří přišli do České republiky z důvodu války na Ukrajině,“ doplnila Beránková.

Daří se uplatnit i zdravotníky z Ukrajiny. Například v mladoboleslavské nemocnici dosud zaměstnali 14 běženců. Deset z nich jsou zdravotníci, kteří zatím pracují na pozicích pomocníků ve zdravotnictví. Z uprchlíků pracují v nemocnici ještě dvě uklízečky a dva pomocníci v kuchyni. Vedení dále eviduje dalších více než 30 sester a deset lékařů se zájmem o práci v nemocnici.

V Jihočeském kraji situace už tak růžová není

Poněkud jiná situace panuje v Jihočeském kraji. Zaměstnávat ukrajinské uprchlíky se daří hlavně těm jihočeským firmám, které již nějaké pracovníky z této země mají. Řada volných míst je jen pro muže. Lépe vzdělaní uprchlíci také často nechtějí dělat nekvalifikovanou práci nebo naráží na to, že neumí česky. Obsadit se zatím povedlo jen část z 800 míst, jež asi 120 firem nabízí přímo uprchlíkům.

„Vyskytují se různé problémy. Při setkání podnikatelů s ukrajinskými uchazeči o práci v Písku byla uplatnitelnost velmi malá. Do textilního průmyslu nechtěl jít nikdo. V automotive si nejsou jistí zakázkami a hodně pracovních míst je pro muže. Mnoho uprchlic je kvalifikovaných a často nechtějí dělat rukama. Pak znalost jazyků; dělat kvalifikovanou kancelářskou práci, když neumím ani slovo česky a anglicky, je složité. Dařilo se tam, kde už firmy měly ukrajinské pracovníky, zaměstnaly jejich manželky a příbuzné,“ řekl ředitel Jihočeské hospodářské komory Luděk Keist.

Doplnil, že někteří uprchlíci chtějí do jiných západních zemí. Což před několika dny potvrdil i ministr vnitra Vít Rakušan [STAN]. Ten uvedl, že někteří z uprchlíků poté, kdy u nás získají vízum strpění, aniž by se odhlásili, zamíří dál do západních zemí.

Nezaměstnanost v ČR dál klesá. Z uprchlíků pracuje minimum

Největší česká mlékárna, jihočeská Madeta, nově zaměstnala 26 Ukrajinců. Celkem mlékárna zaměstnává 1 500 lidí, z toho Ukrajinci tvoří pět procent. Zájem uprchlíků o práci je tam setrvalý.

„Nově máme v kmenovém stavu třináct ukrajinských zaměstnanců a dalších třináct je u nás přiděleno z pracovní agentury. Ukrajinským uchazečům a zaměstnancům pomáháme s hledáním ubytování. Zajišťujeme kurzy češtiny a u těch, pro které nemáme uplatnění, se snažíme hledat jiné možnosti ve spolupráci s dalšími firmami,“ sdělil personální ředitel Madety Pavel Buryánek.

Pomoc rodinám svých ukrajinských zaměstnanců avizoval i Motor Jikov Group Holding. Ten dodává 80 procent produkce pro automobilový průmysl. Má 700 kmenových zaměstnanců a 150 najímaných zahraničních lidí, z toho 95 z Ukrajiny. Zatím nově zaměstnal jen manželský pár v tlakové slévárně. Jsou to příbuzní jedné tamní mistrové, řekl předseda představenstva holdingu Miroslav Dvořák.

„Pozic pro ženy, které představují většinu uprchlíků, máme bohužel minimum. Zároveň výroba nejede na sto procent, vzhledem k narušení dodavatelských řetězců a poklesů u našich obchodní partnerů,“ řekl Dvořák.

PODCAST: Automotive potřebuje rychlou cashovou pomoc

Holding společně s firmou Robert Bosch vytváří dětskou skupinu, tedy alternativu ke školce. Hlavně matky z Ukrajiny by tam mohly dát děti, když půjdou do práce.

V kraji bylo podle Jiřího Berana z českobudějovické krajské pobočky úřadu práce koncem března 20 279 volných míst, nezaměstnanost činila 2,6 procenta. V březnu evidoval úřad práce na jihu Čech 1 364 zájemců o práci z řad ukrajinských uprchlíků. Do práce šlo přes 1 200 z nich. Krajským centrem pomoci zatím prošlo přes 11 000 uprchlíků.

Plzeňský kraj problém nemá

V Plzeňském kraji našly za necelé dva měsíce práci téměř 4 000 ukrajinských uprchlíků. Do regionu dosud přišlo podle odhadů vedení kraje 22 000 uprchlíků z Ukrajiny. V kraji je  2,7% nezaměstnanost a 33 500 volných míst evidovaných ÚP ČR.

Úřad práce v Plzni eviduje na pracovištích v regionu přes 4 300 nabídek míst pro Ukrajince od více než 100 firem. Většinou v nich pracují jejich krajani, kteří nově příchozím pomáhají s komunikací. Zhruba polovinu volných míst firmy nabízejí Ukrajinkám. Ženy také tvoří zhruba 88 procent uprchlíků v kraji.

„Mnoho firem hlásí i taková místa, která mohou vykonávat,“ řekl Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce.

I pro ženy jsou vhodné třeba pozice montážních a pomocných dělníků ve výrobě a obsluhy linek a strojů, jichž je nejvíc. Firmy poptávají zahradnice, šičky-švadleny, uklízečky, kuchařky a jejich pomocnice, pokojské i skladnice.

Ukrajinci nebudou pracovat za nízké mzdy, tvrdí personalisté

Pro muže jsou to hodně zedníci, tesaři, truhláři, zámečníci a řidiči. Zájem o ukrajinské uprchlíky mají firmy po celém kraji, zejména podniky vyrábějící autodíly z Plzně, Boru u Tachova, Přeštic a Hrádku u Rokycan, jsou mezi nimi také pracovní agentury. Nejvíce volných pozic je v Plzni a okolí Tachova. Mezi firmami je plzeňský JTEKT, výrobce systémů řízení aut a Borgers, který má tři továrny na Rokycansku.

„Aktuálně už je přijímáme, mají velký zájem, už proběhlo několik kol náboru. Máme už jich menší desítky zejména na dělnických profesích, jako je operátor výroby, interní logistik i skladník. U technických profesí narážíme na jazykovou bariéru. Mají velmi zodpovědný přístup k práci a jsou velmi dochvilní, zodpovědní. Ukrajinec je pro nás skvělý zaměstnanec,“ uvedla Petra Mahdalová z firmy JTEKT.

Hlásí se hlavně ženy a ani vysokoškolačky se nebojí práce ve výrobě. Platově jsou na tom zhruba dvakrát lépe než na Ukrajině. Podle Mahdalové se teď zaučují v tréninkovém centru. S adaptací jim pomáhá několik zaměstnanců-tlumočníků.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here