Čínská ekonomika loni rostla nejrychleji za deset let

465
cinska
Foto: Pixabay.com

Čínská ekonomika loni vzrostla o 8,1 %. Dnes [17.1.] to uvedl čínský statistický úřad. Dle něj stoupla i důvěra firem a spotřebitelů v ekonomiku oproti roku 2020, kdy zemi zasáhla pandemie covidu. Za úspěch úřad označil silný vývoz.

Přesto ani v Číně není všechno zlato, co se třpytí. Čínská ekonomika loni ve čtvrtém čtvrtletí zpomalila v důsledku slabé spotřeby a poklesu na trhu s nemovitostmi. I tak čínský hrubý domácí produkt [HDP] vzrostl v tomto čtvrtletí o čtyři procenta. Ale znovu: Byť čínský překonal očekávání, čínská ekonomika rostla nejpomalejším tempem od druhého čtvrtletí 2020.

„Výkon čínské ekonomiky ke konci loňského roku pozitivně překvapil, její další vývoj je však nadále spojen s riziky spíše pozvolnějšího růstu,“ okomentoval aktuální výsledky analytik Komerční banky [KB] Martin Gürtler.

„Ekonomická dynamika zůstává slabá kvůli opakovaným virovým nákazám a problémům v realitním sektoru. Z toho důvodu očekáváme, že čínská centrální banka sníží základní sazby o dalších 20 bazických bodů,“ uvedli například analytici Capital Economics.

Odkázali přitom i na prognózu Mezinárodního měnového fondu [MMF], jenž počítal s nižším letošním růstem HDP Číny, než země nakonec vykázala. Ale i ten MMF hodnotil pozitivně.

MMF: Čínská ekonomika letos vzroste o 7,9 procenta

Předloni hrubý domácí produkt Číny podle zpřesněných údajů vzrostl o 2,2 procenta [původně se udávaly 2,3 %]. V letošním třetím čtvrtletí tamější ekonomika expandovala o 4,9 procenta. V prvním čtvrtletí to bylo ale o 18,3 procenta. Podle agentury Reuters druhá největší ekonomika světa tak zřejmě bude potřebovat větší politickou podporu ze strany čínské vlády a již zmíněné centrální banky.

Čínská vláda chce růst vyšší šesti procent

Cíl čínské vlády je udržet roční tempo růstu HDP nad šesti procenty. Čínská ekonomika se ale potýká s problémy v realitním sektoru. Ekonomové proto očekávají, že v nadcházejících měsících tempo růstu nadále zpomalí. Čínská centrální banka nyní navíc poprvé od dubna 2020 snížila úroky u střednědobých úvěrů. Což podle některých analytiků může znamenat další uvolnění měnové politiky v letošním roce. A to kvůli ochraně ekonomiky před sílícím rizikem, že developeři nebudou schopni splácet své dluhy.

China Evergrande nevypořádala včas závazky vůči věřitelům

Hlavní podporou loňského ekonomického růstu Číny byl vývoz do zemí zasažených pandemií. Na růstu HDP se vývoz ve čtvrtém čtvrtletí podílel více než čtvrtinou a přebytek obchodní bilance byl loni nejvyšší od roku 1950, kdy se tento údaj začal sledovat. Data o vývozu také zdůrazňují relativní slabost ostatních ukazatelů.

Kontejner z Číny stojí 441 000 Kč, kontejner do Číny 29 400 Kč

V roce 2018, kdy ekonomika více spoléhala na spotřebu a investice, byl čistý vývoz naopak brzdou celkového růstu. Podpora plynoucí z vývozu však podle analytiků nemusí trvat dlouho. Prudký růst poptávky po zboží v zahraničí zpomaluje a vývozce trápí vysoké exportní náklady.

Čínský vývoz zpomaluje. Může za to covid a drahá doprava

Země také bojuje s lokálními ohnisky nákazy koronavirem. Ta provázejí přísná opatření, která omezují spotřebu. Několik čínských měst před oslavami lunárního nového roku je tak ve stavu zvýšené pohotovosti. Navíc varianta omikron zasáhla už i Peking. Jakkoli čínské úřady ohlásily prozatím pouze jednu pozitivní osobu.

Jaký bude letošní rok v Číně

Prognózy analytiků naznačují, že pomalejší tempo růstu čínské ekonomiky z posledních čtvrtletí přetrvá i v letošním roce. A to hlavně kvůli novým epidemiím koronaviru a snaze vlády přimět rozsáhlý realitní sektor k omezení zadluženosti. Což může mít globální dopady a snížit v Číně poptávku po oceli a spotřebním zboží.

„Tlak na pokles čínské ekonomiky je teď stále poměrně velký a růst zaměstnanosti a příjmů obyvatel je omezený,“ uvedl na tiskové konferenci šéf statistického úřadu Ning Ťi-če.

Číňané bojují s nedostatkem uhlí i auty bez karaoke

Což potvrzuje i analytik KB Martin Gürtler s odkazem na prosincovou statistiku čínských maloobchodních tržeb: „Jejich meziroční růst zpomalil z 3,9 procenta na 1,7 procenta, když se čekal více než dvojnásobek. Slabost domácí poptávky je spojena především s nulovou tolerancí čínské vlády vůči výskytu onemocnění covid, což s sebou velmi často přináší silná restriktivní omezení.“

A pak je tu už zmíněný čínský realitní trh. Ten v posledních měsících zpomaluje a podle výpočtů agentury Reuters se investice do nemovitostí v prosinci meziročně snížily o 13,9 procenta, tedy nejrychleji od začátku roku 2020.

A jakkoli tedy objem realitních investic v Číně meziročně stoupl o 4,4 procenta, jde o vůbec nejpomalejší růst od roku 2016. Světlým bodem v čínském světě tak zůstává průmyslová výroba. Její růst v prosinci opět překonal očekávání. Zejména produkce rafinerií, hliníku a uhlí loni vystoupila na rekordní čísla.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here