Itálie vezme zemní plyn z Angoly, Konga, Egypta a Alžírska

2253
zemni_plyn
Foto: Eni

Itálie uzavřela nové dohody o zvýšení dovozu zemního plynu z Angoly a Konga. Obdobné dohody Řím nedávno uzavřel s Alžírskem a Egyptem. Podle italského ministra energetiky je nebrat zemní plyn z Ruska etická povinnost.  

Novými kontrakty na dodávky zemního plynu italská vláda snižuje energetickou závislost na Rusku. S Angolou se Itálie vedle zvýšení odběru plynu dohodla na podpoře společných projektů. Ty zahrnují budování obnovitelných zdrojů energie [OZE] a zařízení na zkapalněný zemní plyn [LNG]. Italská společnost Eni se dle svého vyjádření dohodla i na zvýšení těžby plynu v Kongu a rozvoji projektu LNG s kapacitou přes 4,5 miliardy metrů krychlových ročně.

Před ruskou agresí řešila Itálie návrat k jádru. Teď řeší už i uhlí

Do jihoafrické země místo premiéra, který měl počátkem tohoto týdne pozitivní test na koronavirus, odcestoval ministr zahraničí Luigi Di Maio a ministr energetiky Roberto Cingolani. Ten uvedl, že Afrika nabízí Itálii atraktivní možnosti. To proto, že italský energetický gigant Eni na tomto kontinentě působí ve více než desítce zemí. Italští vyjednavači nyní pokračují v jednání s Mosambikem.

Zemní plyn z Ruska tvoří 40 procent spotřeby Itálie

Itálie v současné době odebírá přibližně 40 procent plynu z Ruska. Avšak podle agentury Bloomberg italský premiér Mario Draghi okamžitě od zahájení ruské invaze na Ukrajině začal jednat o snížení závislosti na ruském plynu.

Krize na Ukrajině: Evropa má štěstí, že se blíží jaro. Ale jinak…

Společnost Eni tak minulý týden podepsala významnou dohodu s Alžírskem. Dle této dohody severoafrická země do roku 2023 až 2024 dodá do Itálie dalších devět miliard metrů krychlových plynu ročně. Potenciálně se tak stane hlavním italským dodavatelem. Energetický gigant rovněž uzavřel dohodu s Egyptem o zvýšení dodávek LNG. Ostatně před sedmi roky právě společnost Eni objevila u pobřeží Egypta naleziště přibližně 850 miliard krychlových metrů plynu. Naleziště jsou i pobřeží Izraele [viz níže].

„Zastavení dovozu plynu z Ruska je etickou povinností. Tu by bylo možné pro nás splnit přibližně za 18 měsíců,“ řekl listu La Stampa italský ministr energetiky Cingolani.

Miliardář Dědek: Do Ruska denně tečou stamiliony eur

Ministr zahraničí Di Maio v polovině března uvedl, že Itálie do dvou měsíců sníží svou závislost na ruském plynu alespoň na polovinu.

„Diverzifikace je možná a proveditelná relativně rychle. To je za kratší dobu, než jsme si ještě před měsícem představovali,“ upřesnil italský premiér Draghi minulý týden v rozhovoru s deníkem Corriere della Sera.

Dodejme, že dlouhodobě se zvažovala výstavba plynovodu East Med z Egypta, ale i Izreale. Tento projekt ale nedávno zastavila Bidenova administrativa. Údajně kvůli udržení dobrých vztahů s Tureckem.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here