Státní dluh Česka v prvním čtvrtletí stoupl o 128,2 miliardy

140
statni_dluh
Foto: Pixabay.com

Státní dluh dosáhl v letošním prvním čtvrtletí výše 2 593,9 miliardy korun. To je v relativním vyjádření 41,4 procenta hrubého domácího produktu [HDP]. V mezičtvrtletním srovnání státní dluh stoupl o 128,2 miliardy korun.

Uvedlo to ve své pravidelné zprávě Ministerstvo financí ČR [MF ČR]. Růst státního dluhu vysvětlilo zejména prodejem státních dluhopisů se splatností nad jeden rok. A to z důvodu předfinancování dubnové splátky Státních dluhopisů České republiky [2020–2022, 0,10 % / splatnost 19.4.] v celkové výši 69 miliard korun. Jako další důvod pro emisi nových dluhopisů pak uvedlo průběžné krytí schodku státního rozpočtu. Ten na konci března činil 59,1 miliardy korun.

Vyšší inflace hovoří pro státní rozpočet. Válka s Ruskem proti

„Po očištění hodnoty státního dluhu o dopady předfinancování této dubnové splátky by státní dluh na konci března činil 2 524,9 miliardy korun. To je v relativním vyjádření 40,3 procenta HDP,“ uvedlo MF ČR.

Upřesněme, že náklady Česka na financování státního dluhu činí zhruba 40 miliard korun ročně. Přičemž, jak před nedávnem uvedla předsedkyně Národní rozpočtové rady [NRR] Eva Zamrazilová, v důsledku inflace a zvýšeným základním úrokovým sazbám v následujících třech letech stoupnou na 80 miliard korun. A dále: Na každého Čecha nyní hypoteticky připadl dluh zhruba 247 000 korun.

Dluhopisy v I. čtvrtletí pokryjí 92 % letošních splátek

V letošním prvním čtvrtletí MF ČR na primárním a sekundárním trhu prodalo střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v domácí měně v celkové jmenovité hodnotě 93 miliard korun. Jednalo se o dluhopisy s průměrným výnosem 3,42 procenta p. a. a s průměrnou dobou do splatnosti 11,2 roku.

Státní dluh v prvním čtvrtletí stoupl o více než 370 mld. Kč

Taktéž vydalo [3. ledna 2022] dvě nové emise Dluhopisu Republiky v celkové jmenovité hodnotě 41,1 miliardy korun. Součástí financování státního dluhu byly i tranše již vydaných státních dluhopisů ve formě reinvestice výnosu v celkové jmenovité hodnotě 0,1 miliardy korun [123 mil. Kč].

Celkem ministerstvo v I. čtvrtletí prodalo státní dluhopisy se splatností nad jeden rok v celkové jmenovité hodnotě 134,2 miliardy korun. Čímž pokrylo veškeré korunové splátky státního dluhu v prvním čtvrtletí. A také se připravilo na zajištění již zmíněné řádné splátky Státního dluhopisu České republiky.

MF ČR k tomu uvedlo, že emisí dluhopisů v I. čtvrtletí zajistilo pokrytí více než 92 % všech splátek korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů v letošním roce.

Česko má dobrý rating. Může o něj ale i přijít

MF ČR zdůraznilo, že i v prvním čtvrtletí roku 2022 potvrdily ratingové agentury Moody’s, Scope Ratings a ACRA svá stávající ratingová hodnocení Česka a zachovaly stabilní výhled.

„Česká republika má přiděleno nejvyšší celkové ratingové hodnocení ze všech zemí střední a východní Evropy a několik let se již pohybuje také nad průměrným ratingovým hodnocením členských zemí eurozóny. Dlouhodobě patří mezi spolehlivé emitenty státních dluhopisů…,“ upřesnil úřad.

Státní dluh od konce loňska stoupl o 367,2 miliardy korun

Otázka je, zda vysoké ratingy Česku vydrží s ohledem na jeho blízkost ruské války na Ukrajině. A zejména pak s ohledem na dopady války do ekonomiky. Například poradenská firma Dun & Bradstreet [D&B], jež ale nepatří k hlavním ratingovým agenturám, rating České republiky snížila v kategorii mírného rizika z DB3c na DB3d a zhoršila výhled. Po vypuknutí konfliktu snížila rating také Maďarsku, Polsku a Slovensku.

„Válka má nepříznivé důsledky pro obchod, investice a finanční toky do země. Rostoucí ceny plynu a elektřiny tlačí inflaci k nejvyšším hodnotám od roku 2007 a vyvolávají obavy mezi firmami i domácnostmi,“ uvedli zástupci D&B pro ČTK.

Dodali, že letos a v příštím roce očekávají oslabování koruny stejně jako zpomalení ekonomického růstu a riziko recese. Přičemž o velmi vážném riziku recese ekonomové již nyní hovoří v případě Itálie a pro Česko klíčového Německa.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. To nebude zřejmě pravda . Máme nejlepšího ministra financí , elektrikáře Stanjuru s nabarvenou kedlubnou . Nejlepší vládu na světě , která táhne za peníze českých občanů válku na Ukrajině . Máme nejlepší předsedkyni parlamentu na světě , která se nechce starat o občany , ale platit se od nich nechá a máme nejlepšího premiéra, statečného Fialu l který vůbec neví která bije .

  2. A to ještě ministerstvo financí řadu nákladových položek z ledna 2022 zaúčtovalo do prosince 2021, takže výsledek ledna 2022 vyšel velmi pozitivně ( 3,9 mld Kč). Státní dluh v 1. čtvrtletí 2022 stoupl o 370,2 miliardy korun. Za celý loňský rok státní dluh vzrostl o 409,5 miliardy korun. Pan ministr financí Stanjura nám v praxi předvádí, jak se řídí stát v režii ODS. A to bylo v 1. čtvrtletí 2022 rozpočtové provizorium, aby to vláda mohla dobře spočítat.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here