Brusel chystá online vízový systém pro země Schengenu

406
vizovy_system
Foto: Redakce FinTag.cz

Do čtyř let by mohl v zemích Schengenu fungovat jednotný online vízový systém. Evropská komise si od nové platformy slibuje úsporu nákladů, vyšší bezpečnost a administrativní úlevu pro žadatele i konzuláty.

Na vývoji jednotné platformy pro udělování schengenských víz začnou specialisté pracovat v roce 2024. Do ostrého provozu by měla aplikace vstoupit o dva roky později, tedy v roce 2026. Poté začne běžet pětileté přechodné období, ve kterém by měly členské země postupně přecházet na digitální platformu pro vyřizování víz pro krátkodobé a pracovní pobyty v zemích schengenského prostoru.

Nový pakt o migraci a azylu stanovil cíl do roku 2025 plně digitalizovat postupy udělování víz. Jedná se o příležitost účinně zlepšit proces podávání žádostí o víza snížením nákladů a zátěže pro členské státy i žadatele a zároveň zlepšit bezpečnost schengenského prostoru,“ vysvětlují zástupci z tiskového oddělení Zastoupení EK v České republice.

Návrh na zavedení jednotného udělování víz nyní projednají europoslanci a Rada EU. Předkládaný dokument počítá, že všechny země Schengenu by měly systém povinně využívat od roku 2031.

Jednotný vízový systém pro země Schengenu

Podle zástupců EK se elektronizace ve většině zemích schengenského prostoru vyřizování víz příliš nedotkla. Stále se při podávání žádostí používají tištěné dokumenty. Žadatelé kvůli nutnosti fyzickému předložení cestovního pasu i několikrát cestují na úřady. Následně si dokumenty vyzvedávají. To časově a finančně zatěžuje nejen úřady, ale i samotné žadatele. V některých zemích už si lidé o víza sice žádají online, jejich systémy se ale odlišují. Navíc jde podle EK často pouze o dílčí část z celého procesu, jež se vyřizuje elektronicky.

„Polovina osob, které přijíždějí do EU se schengenským vízem, považuje žádost o vízum za zatěžující a jedna třetina musí za účelem podání žádosti o vízum podniknout dalekou cestu,” uvedla k zavedení jednotného vízovému systému eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová.

Zlaté pasy pro boháče musí skončit, tvrdí Evropská komise

Podle ní je nejvyšší čas, aby EU poskytla rychlou, bezpečnou a internetovou platformu pro podávání žádostí o víza pro občany 102 třetích zemí, kteří pro cestování do EU potřebují krátkodobé vízum.

„Zbytečně komplikovaný systém potvrdila i pandemie covidu, kdy bylo pro žadatele velmi komplikované osobně dorazit na konzulát a požádat o vízum. Případně podstoupit odběr biometrických prvků,” dodala.

Co nabídne nový online systém pro získání víza

Žadatelé o vízum budou moci požádat online. A elektronicky vyrovnají úhrady vízového poplatku prostřednictvím jednotné platformy EU, bez ohledu na zemi schengenského prostoru, kterou chtějí navštívit. A dále:

  • Platforma automaticky určí, která země schengenského prostoru je k posouzení žádosti příslušná. Zejména pokud žadatel hodlá navštívit více zemí schengenského prostoru.
  • Vízový systém poskytne žadatelům informace o krátkodobých schengenských vízech. Dále veškeré informace týkající se požadavků a postupů. Jako jsou podpůrné doklady, vízový poplatek, potřeba osobní schůzky kvůli odběru biometrických identifikátorů.
  • Osobní návštěva konzulátu by byla dle návrhu povinná pro osoby, které o vízum žádají poprvé. A to z důvodu odebrání biometrických prvků, pro osoby, jejichž biometrické údaje nejsou platné. Anebo pro osoby s novým cestovním dokladem.
  • Vízum bude opatřeno nejmodernějšími bezpečnostní prvky. Ty mají být zabezpečenější než současný vízový štítek.

Sjednocení postupů podávání žádostí o víza v Schengenu dle Johanssonové taktéž zabrání podat žádost třeba v zemi, o které je známo, že je schopna vízum vyřídit rychleji, než v domovské destinaci. Za další výhodu pak považuje snížení rizika padělání vízových štítků, jejich odcizení nebo jejich jiného zneužití.

„Návrh je rovněž v souladu s obecným přístupem EU podporovat modernizaci a digitalizaci veřejných služeb,“ dodala závěrem komisařka.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here