Skupina ČEZ letos strhla mezinárodní ESG ratingy

987
skupina
Foto: Redakce FinTag.cz

Skupina ČEZ získala od agentury MSCI ESG rating AA. ČEZ tak patří do třetiny nejlépe hodnocených energetických firem dané agentury. MSCI přitom patří mezi největší poskytovatele ESG ratingu na světě.

Agentura MSCI hodnotí celkem 135 energetických podniků. Skupině ČEZ v dubnu zlepšila známku hned o celé dvě úrovně. ČEZ dosud držel rating BBB. Agentura u skupiny ocenila především oblast nakládání s vodou [Environmental] a způsob řízení firmy [Governance].

„Pokud chce být ČEZ lídrem, musí se srovnávat jen s těmi nejlepšími. Proto do roku 2023 chceme v oblasti ESG patřit mezi pětinu nejlépe hodnocených energetik. Máme nastavené velmi ambiciózní cíle ve všech třech oblastech. Věřím, že v dohledné době budeme i my mezi těmi, koho si ostatní berou za příklad a vzor,“ okomentoval výsledek předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

K výraznému zlepšení skóre u ČEZ agentura MSCI přistoupila jen pět měsíců od posledního hodnocení v listopadu 2021. V kategorii Social [respekt k sociálním a společenským hodnotám] ale ČEZ nijak významně nezabodoval.

ČEZ loni vydělal 9,9 miliardy. Dividendu navrhne ve výši 44 Kč

Upřesněme, že ESG rating firem se postupně etabluje jako jeden z klíčových ukazatelů pro rozhodování mezinárodních investorů, bank, pojišťoven a investičních fondů. Přičemž již zmíněná MSCI stojí nejen za MSCI ESG Leaders Indexes, ale i za indexy MSCI World, MSCI All Country World Index a MSCI Emerging Markets Indexes.

Skupina ČEZ bodovala v ESG i u dalších agentur

Skupina ČEZ si v hodnocení zaměřených na oblast ESG meziročně polepšila také u dalších světových agentur. Americká finanční společnost S&P Global, která vytváří ESG skóre pro 8 000 firem z celého světa, posunula ČEZ v udržitelném podnikání směrem nahoru v průměru o 12 procent. V portfoliu S&P Global se ČEZ dostal mezi 30 procent nejlépe hodnocených společností.

„Tím, jak se ESG dostává do popředí zájmu a stále více firem se mu systematicky věnuje, stoupají nároky agentur, které plnění jednotlivých ukazatelů hodnotí. Odvedli jsme obrovský kus práce, abychom se dostali mezi světovou špičku. Stejně náročné bude se mezi lídry udržet,“ říká ředitelka útvaru ESG Skupiny ČEZ Kateřina Bohuslavová.

Firmy k udržitelnosti nebude nikdo nutit, ale bez ní se neobejdou

ESG úspěch ČEZu v hodnocení agentury MSCI a S&P Global však není jediný. Skupina si polepšila také v ESG hodnocení Institutional Shareholder Services [ISS]. Což je ESG hodnocení německé Deutsche Börse Group, která provozuje burzu ve Frankfurtu. I v jejím hodnocení si ČEZ polepšil o jednu celou kategorii.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here