Dobíjecí stanice v Česku rychle přibývají. Dost jich ale není

211
dobijeci_stanice
Foto: Redakce FinTag.cz

Elektrické dobíjecí stanice pro automobily v Česku přibývají. Jejich reálný počet aktuálně přesáhl jeden tisíc stanic. Standardních čerpaček je ale stále třikrát více. Vyplývá to z dat Ministerstva průmyslu a obchodu [MPO].

Na konci loňského roku v Česku fungovalo přibližně 950 dobíjecích stanic s celkem 1 858 nabíjecími body. V prvním čtvrtletí letošního roku MPO eviduje 978 nabíječek a 1 908 bodů. Podle odborníků reálný počet dobíjejících stanic bude zřejmě vyšší.

„Dle evidence MPO provozují ČEZ, E.ON a PRE, největší zřizovatelé v Česku, dohromady téměř 630 stanic. V reálu je to však nyní již více než 950 dobíječek. Je tak zřejmé, že celkový počet minimálně v tomto roce již překročil úroveň jednoho tisíce stanic,“ říká generální ředitel nákupní aliance u čerpacích a dobíjecích stanic Axigon Damir Duraković.

Jen PRE zprovoznila od konce ledna přes 40 dalších nabíječek a v provozu jich nyní má přes 360. Podle vyjádření zástupců společnosti firma plánuje do konce roku uvést do provozu dalších 90 stanic.

Elektroautům dochází šťáva. Nemají dobíjecí stanice

E.ON zprovoznil za poslední dva měsíce více než 20 stanic. Aktuálně pod jeho značkou funguje 198 veřejných stanic. Dalších 136 je ve výstavbě, většinu z nich spustí do konce letoška.

„Letošním cílem, kterého bychom měli dosáhnout, je mít v provozu tři sta stanic. V dalším roce pak začneme s výstavbou UFC dobíjecích hubů,“ říká vedoucí oddělení Mobility Services společnosti E.ON Energie Martin Klíma.

EV Readiness Index mapuje dobíjecí stanice

„Mohlo by se zdát, že dynamika budování nových stanic pro bateriová vozidla zpomaluje. Reálný počet dobíječek však zřejmě bude vyšší. Protože přibývají tak rychle, že se do evidence dostávají se zpožděním,“ upozorňuje Damir Duraković.

Podle nejnovějšího vydání analýzy EV Readiness Index, kterou každoročně zveřejňuje leasingová společnost LeasePlan, v Česku v roce 2021 vzrostl průměrný počet dobíjecích stanic na jeden tisíc obyvatel na 0,25 stanice. Předloni to bylo pouze 0,09 stanice.

Nafta a benzin tu s námi budou ještě dlouho, říká Václav Loula

Spolu se Švédskem, Rakouskem a Švýcarskem patříme mezi čtveřici zemí, které během jednoho roku v budování dobíjecí infrastruktury nejvíce pokročily. Což potvrzují data MPO, kdy absolutní počet nabíječek meziročně stoupl téměř o polovinu. I přes aktuální razantní nárůst nabíjecích stanic jsme však v evropském kontextu pořád daleko pod průměrem.

Hustá síť standardních čerpaček je stabilní

Čerpacích stanic s klasickými palivy je stále několikanásobně více než těch dobíjecích. K začátku května eviduje MPO celkem 3 965 veřejných stanic, tedy těch, které může využívat běžný motorista. To představuje 51,9 procenta z celkového počtu všech evidovaných čerpaček a výdejních jednotek. Zbytek jsou stanice s vymezeným přístupem a prodejem nebo neveřejné výdejní jednotky v areálech různých podniků či autodopravců.

Stále také platí, že pro evidenci čerpacích stanic je klíčový vlastník. V praxi to vede k tomu, že na jedné adrese evidence uvádí dvě i tři různé stanice. I když obsluha je pro celý areál jen jedna. Je to dáno tím, že vedle výdejních stojanů s benzinem či naftou se v areálu nacházejí rovněž odběrná místa CNG nebo LPG jiných vlastníků či dodavatelů.

Kontrola marží čerpacích stanic zlevnila paliva cca o půl koruny

Pro zjištění skutečného počtu čerpacích stanic je proto relevantní údaj o počtu „standardních“ čerpacích stanic, které nabízejí především benzin a naftu. Počet těchto běžných stanic činí dle MPO 2 847. Podle předsedy Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivana Indráčka to však o ničem nevypovídá a počet čerpacích stanic se prakticky nemění.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here