Ekonomické problémy podnítí sociální napětí v EU i USA

822
socialni_napeti
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ekonomické dopady války na Ukrajině se naplno projeví v druhé polovině letoška a přetrvají v dalších letech. Kvůli zdražování sílí i politická rizika a prohlubuje se sociální napětí v zemích Evropské unie, ale i Spojených státech.

Vyplývá to z aktuální analýzy mezinárodní pojišťovny Coface. Ta uvádí, že politická rizika, která se na globální úrovni výrazně zvýšila již kvůli pandemii covidu-19, nyní umocnil prudký růst cen potravin a energií.

„Žádný region nebude skutečně ušetřen ekonomických dopadů této války. […] Svět se změnil a nic už nebude jako dřív,“ charakterizuje situaci generální ředitel pojišťovny pro Českou republiku a Slovensko Ján Čarný.

Upozornil na význam bojujících stran – Ukrajiny, Ruska a Běloruska – v produkci mnoha základních komodit. Konkrétně jde o oblast energií, ropy, průmyslových kovů a potravin. Přerušení jejich dodávek vedlo k prudkému nárůstu cen, které i přes nedávný pokles některých z nich zůstávají na velmi vysokých úrovních.

„Jinými slovy, jizvy budou pravděpodobně hluboké, a kromě lidských obětí ekonomické důsledky pocítíme ještě několik let po skončení této války na evropské půdě,“ říká Čarný.

Omezení spotřeby domácností a investic podniků

Analýza predikuje další posilování inflačních tlaků. To povede k poklesu reálných mezd domácností a v konečném důsledku jejich spotřeby. Situace tlačí na firmy z hlediska zvýšených nákladů na produkci, ale i financování. Firmy a podniky tak přistoupí k omezení svých investic.

„Zatímco v různých částech světa se tato vlna projeví různě a v různou dobu, země střední a východní Evropy již nyní pociťují důsledky války. Závislost zahraničního obchodu na Rusku je obzvláště vysoká u pobaltských zemí. Například celkový vývoz a dovoz s Ruskem představoval loni 15,1 procenta litevského HDP,“ vysvětluje Čarný.

Růst hrubého domácího produktu podle regionů v procentech

[Zdroj: IMF, Coface]

Upozorňuje i na to, že země, které jsou Rusku nejblíže, se nyní potýkají s dvoucifernou inflací. Jsou to Moldavsko, Estonsko, Litva, Česko, Polsko, Rumunsko a Slovensko.

Podle odborné analýzy jsou po středoevropských a východoevropských zemích ponejvíce ohroženy ekonomiky západoevropských států, to kvůli jejich vysoké závislosti na ruských fosilních palivech.

Dopady na USA a sociální napětí jako další riziko

Válka na Ukrajině se významně promítne také do kondice americké ekonomiky. Čarný upozorňuje na to, že tamější centrální banka již začala se zvyšováním základních úrokových sazeb a snižuje svou bilanční sumu. Což masivně dopadne i do zbytku světa.

„Stejně jako při každém výrazném zpřísnění měnové politiky ze strany FED bude muset většina rozvíjejících se trhů skutečně následovat jeho příkladu. To proto, aby se vyhnula odlivu kapitálu a znehodnocení měny. Platí to zejména pro ty země, které mají velké deficity běžného účtu, případně vysoký krátkodobý zahraniční dluh,“ stojí v analýze.

Americkou ekonomiku negativně ovlivňují i přetrvávající lockdowny v Číně kvůli opětovnému šíření koronaviru. A zejména pak politice tamější vlády, která zastává nulovou toleranci k nakaženým a ohniskám výskytu nákaz. To znovu jen podněcuje inflační tlaky a způsobuje výpadky dodavatelských řetězců.

Závěrem analýza zmiňuje riziko sociálního napětí: „Tato otázka bude nadále aktuálnější než kdykoli předtím. Potíže se zásobováním a prudký růst cen potravin ho pravděpodobně ještě více podnítí.”

DNA–

1 komentář

  1. Jeden by řekl, že se jedná o černé čtení, proto ten černobílý obrázek. Ale já tvrdím, že to je dar z nebes. Nebudu se rozpisovat, ale za názorem, který teď napíši, si pevně stojím. Kdyby tohoto nebylo a nenastalo by to, co se dnes děje, tak by zelení šílenci za absolutního nezájmu obyvatel Evropy (nemylte se, je to čistě jen evropská záležitost) svoji šílenou vizi úspěšně dokončili. A takového žebráka, jakého by z nás úspěšný Green deal udělal, to si lidi nedovedete představit! To, co tu čtete, je taková docelá hluboká krize, takové důrazné ekonomické pošťouchnutí, ze které by se neprzněné hospodářství dostalo snadno. Jako když les lehne popelem. Popel je perfektní hnojivo a když nedojde k půdní erozi, tak za pět let spáleniště nepoznáte. V Green dealu je v plánu (ani se tím nijak netají), za té vyšinuté představy záchrany planety, totálně přenastavit strukturu hospodářského a společenského života, ve kterém při výrobě a způsobu života každého jedince v podstatě energie potřeba nebude. Nebo jen ta, kterou si dovedeme, ne “vypěstovat”, ale doslova “ulovit”. A pokud si myslíte, že nemusím mít pravdu, protože nejsem jasnovidec, tak máte pravdu. Ale jedno je zcela jisté. Když děláte něco, co odporuje společenským zákonům a přirozeným potřebám lidí, o což se snažili komunisté, tedy nakonec sebrat lidem všechny majetky a věci, jelikož je potřebovat nebudou, protože majetek by byl společný a lidé by pracovali podle svých možností a spotřebovávali podle svých potřeb (nekecám, žil jsem té době, tak si totiž komunismus jako svatý cíl představovali) a když také uděláte cokoliv proti fyzikálním zákonům, například když si představujete že na ohřátí určitého množství vody do bodu varu spotřebujete z ničeho nic méně energie jen proto, že to zkrátka chcete, či dokonce proti ekonomickým zákonům, tedy že chudnoucí evropský zákazník rád koupí výrazně dražší zelené evropské zboží, než to levnější zahraniční, levné právě z toho důvodu, že svět se rozhodně nebude řídit všemi evropskými šílenostmi, tak musíte vždy zákonitě jako společnost, dopadnout špatně. Historie je toho plná. Na to nemusíte být ani jasnovidec, ani věštec. Proto se říká, a je to pravda, že historii je třeba studovat. Kdo ji nezná, jak se různé věci vyvíjely a jak nakonec dopadly, je odsouzen k tomu, aby ke své škodě staré chyby opakoval znovu a znovu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here