Rusko denně inkasuje z ropy a plynu v přepočtu 23 mld. Kč

1203
Rusko
Ruský prezident Vladimir Vladimirovič Putin / Foto: Pixabay.com

Rusko za prvních 100 dnů války [od 24.2. do 3.6.] získalo z prodeje ropy, uhlí a zemního plynu asi 93 miliard eur [cca 2,3 bil. Kč]. To je cca 23 miliard korun za den. Uvedlo to finské Středisko pro výzkum energií a čistého vzduchu [CREA].

Podle zprávy CREA Rusko za uvedené období vyvezlo do zemí Evropské unie zhruba 61 procent fosilních paliv za 57 miliard eur [cca 1,4 bil. Kč]. V částce je zahrnuto 12,1 miliardy eur [cca 299 mld. Kč] jako vývoz do Německa, dále 7,8 miliardy eur [cca 193 mld. Kč] do Itálie, stejná částka do Nizozemska a také 4,4 miliardy eur [cca 109 mld. Kč] do Polska.

Miliardář Dědek: Do Ruska denně tečou stamiliony eur

Příjmy z prodeje těchto komodit zajišťují asi 40 procent objemu státního rozpočtu Ruské federace, uvedl finský institut. Nejvíce Rusko v uvedeném období inkasovalo z prodeje ropy [cca 46 mld. eur/1,05 bil. Kč], následuje plyn z plynovodů [cca 24 mld. eur/545 mld. Kč], dále ropné produkty, zkapalněný zemní plyn [LNG] a nakonec uhlí.

Čína předstihla v dovozu ruských energií Německo

Německo patřilo v prvních dvou měsících války na Ukrajině k největším dovozcům fosilních paliv z Ruska. Na první místo se nyní dostala Čína, která z Ruska za sledované období dovezla fosilní paliva za 12,6 miliardy eur [cca 286 mld. Kč]. Změna pořadí na prvních dvou místech tak dle CREA odráží rostoucí význam Číny a dalších mimoevropských zemí pro vývoz energií z Ruska.

Embargo na ruskou ropu se může snadno obrátit proti EU

Zveřejněná čísla ukazují, že Německo zůstává na ruských energiích stále silně závislé, hlavně pak na zemním plynu. Jeho dovoz v květnu ve srovnání s předchozími dvěma měsíci klesl o osm procent. Což ale souvisí hlavně s teplejším počasím.

Evropská unie jako celek v květnu snížila dovoz energií z Ruska o více než 100 milionů eur za den [cca 2,3 mld. Kč]. Největší pokles je patrný u Polska, které patřilo k významným odběratelům ropy a plynu z Ruska. Naopak Francie, Belgie a Nizozemsko nákup ruského plynu na trzích s krátkodobými kontrakty zvýšily, upozorňuje finský institut.

Sankce zvedají poptávku po námořní přepravě ropy

Protože Rusko teď vyváží více ropy na tankerech do zemí, kde nemá potrubní síť, výrazně se zvýšila poptávka po tankerech. Čtyři pětiny těchto tankerů přitom vlastní firmy z Evropy, mnoho z nich pochází z Řecka a Ameriky, všímá si finské středisko.

Podle agentury Reuters se sankce Evropské unie v podobě zákazu nepojišťovat ruské tankery na přepravu ropy míjí účinkem. Ruské rejdaře, včetně flotily Sovcomflotu, nově zajišťuje Ruská národní zajišťovna [RNRC].

Rusko vyřešilo potíž s pojištěním tankerů na přepravu ropy

Ruská centrální banka totiž již v březnu zvýšila kapitalizaci RNRC z 71 na 300 miliard rublů [cca 121 mld. Kč]. Současně zvýšila její garantovaný kapitál na 750 miliard rublů [cca 315 mld. Kč]. Firma tak spravuje dostatečné zdroje na poskytování zajištění. Dva ze zdrojů z odvětví námořní dopravy pro Reuters uvedly, že kapitalizace RNRC umožní společnosti působit jako zajistitel ruských lodí na mezinárodním trhu bez zapojení západních firem.

–ČTK/RED–

4 KOMENTÁŘE

  1. OK JAK SI VRCHNOST(FIala )to představuje, a kdo nám zajistí ropu a plyn. aha z nemecka předražení jen nás UK zatáhla do pěkné šlamastiky a stale jen škemra ten jejich prosebnik a dál jen přiléváme do ohně , mně jim dát ten LUHANSK A DONĚCK A NÉ ROZVRTAT CELOU EVROPU

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here