Ministerstvo financí resuscituje OKD i těžbu uhlí v dolech

3032
OKD
Foto: OKD

Ještě v roce 2020 posílalo ministerstvo financí miliardy korun na útlum provozu Ostravsko-karvinských dolů [OKD], teď ale usiluje o prodloužení těžby. Informaci o obnově provozu OKD potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Stoprocentním vlastníkem těžařské firmy je od dubna 2018 stát prostřednictvím ministerstva financí, konkrétně přes společnost Prisko.

„Rozhodnutí o prodloužení těžby vychází ze tří důležitých skutečností. Zaprvé ze snahy vlády a ministerstva financí zajistit dostatek uhlí minimálně pro dvě následující topné sezóny. Zadruhé z obrovské poptávky tuzemských zákazníků, kterou vyvolaly výpadky dodávek černého uhlí z východu kvůli ruské agresi na Ukrajině. A zatřetí z dostatečně vysokých cen černého uhlí na světových trzích, které udržují OKD v zisku,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Německo připouští vyšší spotřebu uhlí i zachování jádra

Podle něj má firma dostatek energetického i koksovatelného uhlí pro klíčové tuzemské odběratele a bude tak pokračovat v těžbě černého uhlí až do konce roku 2023. Vedení společnosti rovněž začne usilovat o získání povolení pro těžbu na další období, což by umožnilo zajistit dodávky pro klíčové zákazníky až do roku 2025.

„Vzhledem k současné velmi nejisté situaci v celém energetickém sektoru zároveň vedeme s klíčovými zákazníky OKD i debatu o možné těžbě až do roku 2025. Tady ale ještě finální rozhodnutí nepadlo,“ doplnil Stanjura.

Ministerstvo financí našlo model pro znovuzrození OKD

Důlní společnost má v tuto chvíli uzavřené smlouvy na energetické uhlí s klíčovými zákazníky do 30. 6. 2023. Aktuální výhled firmy pro letošní rok je: Deset aktivních porubů a celková produkce kolem 1,3 milionu tun černého uhlí.

Diamo převezme OKD. Ukončí činnost dolů a rekultivuje krajinu

Důlní společnost si nechala v minulých měsících vypracovat analýzu od dvou renomovaných poradenských firem – PWC a DMT. Ty zjistily, jaké množství uhlí má OKD k vytěžení, zda má dostatečný počet zaměstnanců a jestli existuje ekonomický model, který by umožnil pokračování činnosti OKD i v dalším období.

„Chtěli jsme najít takový model, který nabídne v aktuální situaci zákazníkům dobré ceny uhlí. A zároveň udrží ekonomickou kondici OKD v takovém stavu, aby firma mohla i v budoucnu z vlastních prostředků zajistit jak domluvený sociální program, tak budoucí rekultivaci po těžbě,“ upřesnil ministr.

Stát sanuje útlum těžby v OKD více než půl miliardou korun

A zdá se, že takový model se za aktuální situace, kdy Česku hrozí každým dnem vypnutí dodávek plynu z Ruska, našel. Aktuálně v OKD pracuje zhruba 2600 vlastních zaměstnanců a okolo 700 dodavatelských pracovníků. S přibližně stejným počtem lidí firma počítá i v dalším roce.

„Jsme finančně soběstační. Disponibilní prostředky OKD umožňují další přípravy, těžbu i případné útlumové práce z našich vlastních finančních zdrojů. Prodloužení těžby v roce 2023 navíc nevyžaduje žádná zvláštní povolení. O případném pokračování těžby v dole ČSM až do roku 2025 chceme rozhodnout nejpozději v první polovině příštího roku,“ doplnil předseda představenstva OKD Roman Sikora.

Minulá vláda nechala těžbě pootevřené dveře

I když někdejší premiér Andrej Babiš [ANO] prosazoval co nejdelší těžbu uhlí v OKD, byla to právě jeho vláda, která připravila a financovala plán na útlum těžby už v letech 2020 a 2021. Důležitou roli v celé věci hrály i dotace, které přislíbila Evropská unie právě uhelným regionům s koncem těžby.

Konec uhlí v Česku: Vláda plánuje, jak docela zavřít OKD

Vládní materiál na útlum těžby ale nevyloučil pokračování těžby na dole ČSM i po roce 2021. Tento ekonomický model podmiňoval návrat cen uhlí na úroveň před koronavirovou krizí a zároveň alespoň stagnace cen v dalších letech. V době vzniku dokumentu cena uhlí ale spadla o více než 30 procent.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here