Stát sanuje útlum těžby v OKD více než půl miliardou korun

120
v_OKD
Foto: OKD

Společnost Prisko, jejímž jediným akcionářem je Ministerstvo financí ČR, vloží do OKD, které vlastní, 600 milionů korun prostřednictvím navýšení základního kapitálu. Společnost Prisko o navýšení kapitálu v OKD rozhodla 10. července.

Informaci, s níž jako první přišel server iDnes.cz, který patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, potvrdila mluvčí OKD Naďa Chattová.

„Finanční prostředky budou využity na posílení kapitálové pozice společnosti za účelem překonání složité ekonomické situace těžařské firmy způsobené pandemii covid-19,” uvedla s tím, že v případě aktuálního navýšení základního jmění se jedná o refinancování již vynaložených prostředků na útlum.

Černouhelná firma OKD v současnosti kvůli koronaviru netěží, v dolech na Karvinsku je ohnisko nemoci covid-19. Pomoc majitele má sanovat i ztráty způsobené poklesem cen uhlí. Výsledek hospodaření OKD zatím není znám, podle předsedy vlády Andreje Babiše [ANO] ale bude ve ztrátě stovek milionů korun.

Stát sanuje finanční problémy v OKD

V roce 2018 mělo OKD podle výroční zprávy základní jmění dvanáct milionů korun, nyní to tedy bude 612 milionů. Rozhodnutí vyplývá z notářského zápisu z valné hromady, který je zveřejněn ve Sbírce listin. Za společnost Prisko o navýšení rozhodli předseda představenstva Marian Klásek a místopředseda představenstva David Rais.

„Základní kapitál společnosti se zvyšuje o částku ve výši šest set milionů korun českých, tedy z dosavadní výše základního kapitálu ve výši 12 milionů korun na novou výši základního kapitálu 612 milionů korun, s tím, že se nepřipouští upisování akcií nad ani pod navrhovanou částku zvýšení základního kapitálu,” stojí v notářském zápisu.

OKD státní společnost Prisko požádala o navýšení základního jmění již letos v červnu. Požadovala 1,2 miliardy korun, tedy o dvojnásobek navyšované částky.

„Smlouva o koupi akcií OKD předpokládá, že společnost Prisko jako zástupce státu, našeho konečného vlastníka, ponese náklady na útlum. Ty jsme až do dnešního dne ve vzájemné shodě platili my,” vysvětlila žádost těžební firmy o pomoc ze strany státu předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková.

Podle ekonomů jsou ceny uhlí dlouhodobě nízké. Ceny uhlí se nacházely na nízkých úrovních již v loňském roce, kdy klesaly pod vlivem obchodního konfliktu USA a Číny. Letos je znovu srazily dopady pandemie covid-19, respektive utlumení ekonomiky. Na rotterdamské burze ceny černého uhlí od začátku roku ztratily přes třináct procent. Podle ekonomů je na takových úrovních těžba nerentabilní.

Prisko jako akcionář OKD, ale i ČSA

Skupina Prisko dosáhla dle dostupné výroční zprávy z roku 2018 konsolidovaného zisku ve výši 1,341 miliardy korun bez dopadu přecenění aktiv. Samotné Prisko hospodařilo pak se ziskem ve výši přes 45,8 milionu korun. K jeho tvorbě podle zprávy významně přispěl prodej majetkového podílu ve společnosti České aerolinie [ČSA], který byl dojednán v říjnu 2017 a vypořádán po získání všech potřebných souhlasů 27. února 2018, kdy společnost převedla 206 654 kusů akcií ČSA [19,7% podíl] na základním kapitálu společnosti ČSA spolu s podílem dalšího akcionáře Korean Air Lines do vlastnictví společnosti Travel Service. Výše kupní ceny je předmětem obchodního tajemství.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here