Peníze na dovolenou si raději směňte v ČR, radí banky

884
penize
Foto: Pixabay.com

I navzdory zdražování Češi míří do zahraničí. Mnozí z nich jsou rozčarovaní z poplatků i směnných kurzů při výběru peněz z bankomatů v cizině. Česká bankovní asociace [ČBA] proto radí, aby si lidé peníze směnili raději doma.

Při výměně peněz před dovolenou je jistější se spolehnout spíše na tuzemské směnárny a banky než na instituce v zahraničí. Obecně platí, že ve směnárnách v centrech velkých českých měst je směnný kurz výhodnější než v tuzemských bankách. Směnárny si většinou neúčtují žádné poplatky za směnu. Proto se vyplatí peníze vyměnit právě v nich.

„Může se stát, že banky a směnárny v zahraničí nemusí českou měnu vůbec přijímat. Stejně jako české banky a směnárny nenabízejí všechny zahraniční měny,“ říká expert na platební styk ČBA Tomáš Hládek.

Před samotnou směnou peněz je dle něj dobré znát alespoň přibližný kurz dané měny vůči koruně. Aktuální kurzy devizového trhu zveřejňuje Česká národní banka [ČNB] na svých webových stránkách. Na místě je pak třeba si zjistit měnové podmínky dané země. I to, jak vypadají její bankovky a mince, aby směnárníci nemohli cestovatele ošidit.

Jak vybírat peníze z bankomatů v cizině

ČBA dále upozorňuje, že ti, kdo plánují v zahraničí platit kartou, by si měli ověřit, zda v dané zemi přijímají požadovanou značku platební karty. A zda se karty v dané zemi běžně užívají. Stále jsou totiž země, které určité typy karet odmítají.

„Peníze v zahraničí vybírejte pouze z bankomatů, u kterých je zřejmé, že jsou provozovány bankami. Ostatní provozovatelé bankomatů si často za svoje služby účtují další poplatky, které mohou výběr hotovosti prodražit,“ vysvětluje Hládek.

Dodává, že mnoho českých bank nabízí svým klientům výběry hotovosti v zahraničí zdarma. Což ještě neznamená, že to bude „skutečně zdarma“. Naopak klienty často překvapí poplatky, a hlavně nevýhodný směnný kurz. Nejčastěji to způsobí takzvaný systém Dynamic currency conversion [DCC]. Ten rozlišuje, kde a která banka platební kartu vydala. A tak může nabídnout dvě varianty výběru peněz, respektive platby – s konverzí nebo bez konverze [with conversion/without conversion].

„Při výběru/platbě s konverzí, je sice přesně jasné, jaký bude směnný kurz, ale tyto částky jsou často nevýhodné a zatížené vysokou marží lokální banky. Pokud se zvolí varianta bez konverze, použije se kurz, jenž nabízí klientovi jeho domácí banka,“ vysvětluje Hládek.

I při druhé variantě nebývá kurz dle něj nejvýhodnější, ale bývá srovnatelný s běžnou turistickou směnárnou. Provozovatelé bankomatů a platebních terminálů v Evropské unii povinně informují klienta o tom, jaký kurz a jaké poplatky mu naúčtují.

„Mimo EU taková pravidla neplatí. Mnoho českých bank již umožňuje svým klientům zablokovat nevýhodné výběry z bankomatů v zahraničí přímo v mobilním či internetovém bankovnictví,“ upřesňuje Hládek.

Co dělat v případě ztráty karty

Pokud dojde v zahraničí ke ztrátě karty, je to komplikace, která se dá ve spolupráci s bankou vyřešit, na nějaký čas ale omezí cestovateli přístup k penězům. A hrozí i zneužití karty. ČBA doporučuje nastavit si na kartě před cestou nižší limity na výběry a platby a v internetovém a mobilním bankovnictví zprovoznit notifikace všech realizovaných plateb.

„Pro všechny případy si uložte kontaktní telefonní číslo na zákaznický servis své banky,“ upozorňuje Tomáš Hládek.

Od věci dle něj není věnovat pozornosti bezpečnému používání chytrého telefonu. Právě v něm má totiž většina lidí nainstalovanou aplikaci mobilního bankovnictví a další citlivá data. Připojením se k nezabezpečené veřejné wifi síti se cestovatelé vystavují riziku zneužití dat.

„Měli bychom se tedy vždy připojovat k internetu pouze s využitím svých mobilních dat nebo případně přes zabezpečenou wifi síť,“ uzavírá expert ČBA.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here