Evropa je ve válce, ale Rusů v ní je jako nikdy předtím

27663
rusu_c
Ruska na cestách... / Foto: Pixabay.com

Před válkou na Ukrajině byla Praha plná Rusů. Teď, po šesti měsících války je Praha plná nejen Rusů, ale i Ukrajinců. Podle některých politiků i analytiků by si EU měla ujasnit, koho chce vlastně hostit. Zda Rusy, nebo Ukrajince.

Vojenský analytik a někdejší poradce na Ministerstvu obrany ČR Milan Mikulecký už 25.2. v podcastu FinTag.cz v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu uvedl, že účinný postih Ruska spočívá pouze a jen v jeho totálním odříznutí od civilizovaného světa.

„Chcete se chovat jako barbaři, chovejte se jako barbaři doma. Vaše děti ale nebudou studovat na univerzitách v USA a v zemích západní Evropy. Vaše manželky a milenky nebudou nakupovat v buticích v Miláně a Paříži. A vy na Západě už nebudete moci nakupovat počítače, iPhony nebo obráběcí stroje, abyste na nich mohli vyrábět vaše zbraně,“ řekl tehdy na adresu Rusů.

Rusko musíme totálně odříznout, říká bezpečnostní analytik

Od té doby uběhlo skoro šest měsíců. Západní země vyhlásily na Rusko ekonomické sankce, z nichž se ale většina obrátila proti nim. Výsledkem je energetická krize, vysoká inflace a reálné riziko hospodářské recese na podzim a v zimě kvůli přerušení dodávek ruského plynu a ropy. A milenky bohatých Rusů v Miláně a Paříži nakupují dál. A suverénní a hluční Rusové nezmizeli ani z české metropole.

Developer neprodá byt Rusovi, který neodsoudí ruskou invazi

„Pracuji v centru Prahy a na turisty jsem zvyklý, nevadí mi. Když ale za celý den neslyším skoro nic jiného než ruštinu nebo ukrajinštinu, které od sebe nerozeznám, jsem z toho unavený. To, že se většina Rusů neumí v zahraničí chovat, asi nemusím dodávat. Ale když i ve vlaku na cestě z práce řeším Ukrajince s vybuzenými telefony bez ohledu na okolí, připadám si jako cizinec ve vlastní zemi,“ říká Václav Mrázek.

Dodává, že čeho je moc, toho je příliš. Zvlášť, když denně v televizi slyší naše politiky mluvit o tom, že jsme “ve válce”. A dopady války vidí i ve své peněžence. Rusové v Praze ale fungují stejně jako kdykoli předtím. A i mnozí z Ukrajinců místo toho, aby bojovali ve své zemi za Evropu, jezdí v Česku po turistických atrakcích, počínaje Karlovými Vary.

Ruska hulákala v Salzburgu na Ukrajinky

To, že hlavně Rusové stále navštěvují evropské turistické destinace, jako by to snad byli Ukrajinci, kdo napadl jejich zemi, a ne naopak, dosvědčuje nedávné chování mladé Rusky v rakouském Salzburgu. Ruská dívka tam na ulici hanlivě pokřikovala na dvě kolemjdoucí Ukrajinky. Doslova křičela „Rusko vyhraje”, “sláva Rusku” nebo “čí je Cherson”. Svůj povyk si natočila na video, které pak sdílela na sociálních sítích. A stala se slavnou.

Slavnou tak, že portál Booking.com, který zajišťuje ubytování v hotelech po celém světě, dívce podle rakouského webu Krone Zeitung zrušil její rezervaci v rakouském hotelu. To proto, že „svět je ve válce“ a chování Rusky se neslučuje s náhledem západních zemí na to, kdo je „vykonavatel spravedlnosti“ a kdo oběť.

V dalším zveřejněném videu už se mladá Ruska nesměje, ale naopak pláče. Přesně v duchu tradiční ruské propagandy obviňuje ostatní, že k ní byli nespravedliví a uškodili jí. O tom, že to byla právě ona, kdo vyvolal konflikt na ulici svým neomaleným chováním, “už neví”. Smutné na celé věci je, že zatímco velká část ukrajinských dětí a mládeže nechodí do školy, protože jim ji rozbily ruské bomby, copatá Ruska z videa má docela jiné starosti.

„Jste šťastní?! Zkazili jste mi dovolenou,” bědně vzlyká ve svém příspěvku.

Později se navíc ukázalo, že Ruska si do Mozartova rodiště vyrazila z německého Bavorska, kde podle všeho žije se svým manželem nelegálně. Podle médií by na to německá policie zřejmě nepřišla, kdyby na sebe Ruska nestrhla pozornost chováním k ukrajinským dívkám. Respektive, kdyby se se svou „pabědou nad Ukrajinci“ nevytahovala na sociálních sítích.

Tohle není rusofobie, tohle je válka

Zatímco před válkou na Ukrajině si Rusové usazeni v jiných zemích vykládali každou nelibost vůči projevům své východní kultury jako „rusofobii“, s válkou na Ukrajině dostala jejich přítomnost v západních zemích jiný charakter. Nejen vojenští analytici, ale i někteří politici si uvědomují, že velice účinnou sankcí proti ruskému národu, který na Ukrajině bombarduje civilisty, je nepouštět jeho příslušníky do Evropské unie. Pro zákaz vstupu Rusům do zemí EU se již vyslovili představitelé Estonska, Lotyšska a Finska.

„Zastavte vydávání víz Rusům. Cestování do Evropy je privilegium a nemá nic společného s lidskými právy,“ uvedl estonský ministerský předseda Kaja Kallas.

Zlaté pasy pro boháče musí skončit, tvrdí Evropská komise

V bruselském listu Politico zdůraznil, že většina z nich vstupuje na území EU přes východní hranici Ruska, přes Estonsko, Lotyšsko a Finsko jako „přes jediné přímé přechody“.

Finská premiérka Sanna Marinová tento týden veřejně vyslovila svůj “osobní názor”. Podle ní by měla být turistika omezena. Očekává, že bude tento návrh projednán na příštím setkání představitelů zemí EU.

„Není správné, když ve stejné době, kdy se Rusko angažuje v agresivní a brutální válce na evropském území, mohou Rusové žít normálním životem a cestovat po Evropě jako turisté. To není správné,“ uvedla ve finské veřejnoprávní televizi Yle.

Lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs je rovněž pro zákaz. Země Evropské unie by podle něj měly zakázat vydávání víz ruským občanům s výjimkou humanitárních důvodů. Po stejném kroku volá i ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky.

Na rusko-finské hranici je mrtvo. Vlaky už cestující nevozí

Pravdou je, že EU vyhlásila od vypuknutí invaze na Ukrajinu proti Rusku sérii sankcí, včetně zákazu letecké dopravy do Ruska. Nezakázala ale vstup na své území ruským občanům, kteří do Evropy přicházejí pozemní komunikací.

Němci ve věci Rusů konají dobro…

Zákaz vstupu Rusům na území EU ale odmítlo Německo, které jim nepřestane vydávat víza do schengenského prostoru. Ve čtvrtek [11.8.] informaci novinářům potvrdil německý kancléř Olaf Scholz. Podle něj za válku na Ukrajině nenesou odpovědnost běžní Rusové.

„Ta válka je Putinova. Proto těžko tuto myšlenku přijímám,“ prohlásil kancléř.

Některá německá média mu obratem připomněla, že podle průzkumů veřejného mínění drtivá většina Rusů podporuje svého prezidenta v jeho vojenském tažení na Ukrajině. A položila mu oprávněnou otázku, zda Putin na Ukrajině bojuje sám.

Rozpadlé Rusko s jadernými zbraněmi by byl vážný problém

Mezitím lotyšský parlament vyzval státy Evropské unie, aby přestaly vydávat ruským a běloruským občanům víza do schengenského prostoru. Apel přišel společně s označením Ruska jako státu podporujícího terorismus.

Některé země včetně Lotyšska nebo Bulharska už zmiňovaný krok přijaly. Česko zastavilo vydávání víz pro Rusy jako první stát EU hned na začátku války. Na druhou stranu, v Česku podle údajů Ministerstva vnitra ČR stále žije přes 50 tisíc Rusů. Z nich na konci března v Praze proti válce na Ukrajině protestovaly necelé tři tisíce. Jejich počet kopíruje výsledky oficiálních průzkumů v Rusku na téma podpory či nepodpory války na Ukrajině. Většina je pro nebo svým „mlčením“ válku schvaluje. Jen nepatrný zlomek Rusů ji odsuzuje.

Někteří Rusové dál opatrně protestují proti válce na Ukrajině  

Němci přesto nechtějí ve věci omezení ruského turismu do Evropy šlápnou vedle. Německý premiér před novináři zdůraznil, že se Německo společně s EU zasadí o objasnění a potrestání ruských válečných zločinů. Za válku je podle něj zodpovědný Putin. Což zmínil jako důvod, proč se zdráhá plošně zastavit vydávání víz všem občanům Ruské federace. Zda je Putin zodpovědný za všechny válečné zločiny, už ale nedodal.

Daniel Tácha

16 KOMENTÁŘE

  1. Rusové se opravdu musí dostat mimo dění v Evropě. Potom si snad uvědomí, co páchají jejich vojáci za zvěrstva, jak jim Putin a jeho propaganda lžou. Víza Rusům do EU nevydávat kromě humanitárních důvodů. Oni okupují, vraždí, vyhrožují. Přeci nemohou na našich školách studovat Rusové, když jich (dle jejich vyjádření) 85 % podporují válku na Ukrajině!!!
    Kolik takových je mezi Rusy studenty? Nejspíš právě 8-9 z deseti!! Nevím, kolik jich dostalo vízum na studium, ale osobně bych je nevydal ani jednomu!!
    V tom je naprostý souhlas s ministrem Lipavským.
    Cesty do EU musí být uzavřeny (kromě vyjímek) pro všechny Rusy.
    Finsko, Lotyšsko, Litva a další by měly kompletně cestu uzavřít. Snad se už děje.

    Co prohlásil Scholz je pravda jenom zčásti. Je to válka nejenom Putina, ale právě oněch
    85% Rusů. A těm to musí dát EU najevo. Hned.

    • No, kdyby to na západ od našich hranic, Scholz je jen špička ledovce, viděli stejně jako my, tak by to šlo zavést velice snadno. Ale ke kýženému cíli by to stejně nevedlo. Současný stav je už principiální záležitost na obou stranách, takže není cesty zpět a problém může vyřešit jedině ekonomika. Válka totiž z politického hlediska žádnou tragédií není, je jen lidskou tragédií, protože se jedná jen o pokračování politiky jinými prostředky. To vidíme v dějinách od jejich počátku až do dnešního dne. Nakonec proto se zbraně vyrábějí, jinak by to nedávalo smysl. Ovšem vlastní provoz války je ekonomickou záležitostí, jelikož její politické výsledky se projeví až po jejím skončení (vítěz má vždy pravdu). Do té doby je jen nákladovou položkou. A to pořádnou. Proč toto píši? Z toho také vyplývá, kdy bude její konec. Bude tehdy, až to hlavní aktéry “ekonomicky dostatečně unaví”. Pohled obyvatelstva je až druhořadý. Protože však svět spravedlivý není a obě strany jsou podobně silné, přesněji řečeno není tam nějaká násobná převaha jedné strany, tak hlavním politicky poraženým bude bohužel Ukrajina. Je to smutné, ale budete vidět, že to tak nakonec dopadne.

  2. To o čem tady pisete se nazyva diskriminace,kterou udajně vyspěle staty postihují.A odsuzovat proste občany je za hranou zakona.Už tady v celku nedavno pro svět byl jeden podobny.Měl kírek pod nosem a pořad zvedal nad sebe ruku.Jeho a jeho kamarady pak odsuzovali za holokaus.Udajně vyspělle státy ,ale ted dělají vlastně to same.Diskriminuji obyčejne lidi misto aby odsuzovali viníky ve svych řadach.Pokud vím utlačovani narodnostních menšin je trestné i v Evropě.Ale pokud to dělají rusum je to asi podle nich normalni.Pouze nízky tvor tak múže tvrdit.Ano píšu tvor protože člověk nepostupuje.Evropane pripravte se na novy svět.Už nebudete nahoře.Svět se bez Vas nahoře obejde.Vaše namyšlenost se blíži ke svému konci.

    • prostí ruští opčané na západ nejezdí protože na to nemají , jenom zbohatlíci a arogantní
      přisluhovači režimu a těm bych to neprodleně zatrhnul

    • Řekl bych, že ty pojmy máte trochu pomotané. Ony totiž existují hranice a státní suverenita. A v rámci této suverenity se vydávají zákony platné na území daného státu a jsou platné jen pro lid, který požívá výsady státní příslušnosti. A tomuto jsou podřízeny i pojmy jako diskriminace a další. Jsou to totiž právně omezené pojmy. Takže je skutečně možné a vcelku i lidsky odůvodnitelné mít dvojí metr na dva konkrétní lidi nacházející se ve stejné situaci. Typickým příjkladem jsou zákony v sociální oblasti. Jeden dostane vše potřebné, ale druhý se musí stoprocentně postarat sám, protože nedostane vůbec nic. Důvodem právním a současně i lidským pro tento dvojí metr je státní příslušnost. Jeden ji totiž má a druhý ne. Takových věcí je víc. Neprohloupíte, když si v těchto věcech uděláte jasno. Může se vám to v životě hodit!

  3. to jsou zase kecy a proukrajinská masáž za pár let poznáte co s naší zemi a lidmi ukáčka udělají

  4. Když končila Merkelová, myslel jsem si, že větší tupec už Německu vládnout nemůže. A ono ejhle, Scholz.

  5. at si táhnou na do……. co dali světu jenom podrazy a že bez nich by nevyhrála 2 světová jenom ji protahovali střílely vlastní lidi a hnali je na jatka tak jak to dělá teď ta opuchlá kreatura které jméno nemohu vyslovit natož napsat abych se nepozvracel

  6. Pokud svět Rusům neukáže, že není evropské válčit a ukradnou jiné evropské zemi území, zničit a pozabíjet obyvatele, pak se může dočkat toho co za Hitlera. Nemám jiné nároky než obnovit SSSR řvou ti dva trpaslíci z KGB Putin a Medveděv.Někteří Rusové sice za to nemůžou , ale podporují Putina a nebo mlčí.Němci po válce museli přijmout kolektivní vinu. Tak i Rusové musí pochopit jdete s Putinem, tak sbalit čemodan a mazej domů, žádné školy zadarmo, žádná možnost v Evropě vydělávat miiardy s ukradenými miliardami z Ruska.Nelze tu nechat pátou kolonu behem války.Bohužel váš Putin válčí tak si mazejte do Ruska, my to už v 68 zažili platili. A co vše nám rusáci ukradli od roku 1944 o tom ani nemluvě, jsou to biliony dolarů.A naši soudruzi a podporovatelé Ruska, no žádný problém. Dnes není problém sbalit čemodan a odejít ze země, žádné dráty, žádný komouš co určuje, kdo , kdy a kam.A můžete se vy proruská verbeži odstěhovat k Putinovy. Už tam staví sídliště zemljanek se suchými eko záchody a travy na eko toaleták je okolo dost.

    • Máte nepochybně pravdu. Ale na západ od našich hranic to tak rozhodně nevidí. Ne, že by se jim (politikům) zrovna líbilo, co se stalo, ale osud nějaké Ukrajiny a vůbec východní Slované je moc nezajímají. Tedy v porovnání s tím, co oni považují za důležité. Je toho opravdu hodně, ale jeden příklad za vše. Je jasné, že posvátná věc posledních dlouhých let je životní prostředí a jeho završení s názvem Green deal. Drtivá většina západních politiků si na tom vystavěla celoživotní politickou kariéru a dnes se na tom slušně živí. Jeho realizace však spotřebuje obrovské množství peněz, jelikož se jedná o politickou, ne ekonomickou, přestavbu energetického hospodářství. A to se dělá tak, že se nakoupí levný plyn, do jeho ceny se nacpou skryté daně s různými názvy, jako například příspěvek na to a na to (třeba obnovitelné zdroje) a podobně. A lid to zaplatí a z toho se to financuje. K tomu je však potřeba plyn co nejlevnější. No a to je jedině ten ruský. Doplnit tímto způsobem cenu třeba zkapalněného plynu, samozřejmě i s náklady na terminály a podobně, tak by byl drahý stejně tak jak je tomu dnes i bez války na Ukrajině. No a toho by si lidé logicky všimli. Zatím si toho lidé nevšimli, protože cena plynu dlohodobě mohutně klesala, tak nebyl problém ji “dorovnávat” právě těmito “příspěvky”. Takže, co byste dnes dělal, být tím západním politikem? Řekl byste, omlouvám se voliči, je to šílenost, no, alespoň jsme to zkusili a šel byste se živit tak, že se někde necháte zaměstnat? Za desetinu platu oproti parlamentu? Myslím, že je to jasné, co dělat. Co nejrychleji situaci uklidnit a to tak, že ji zpočátku nebudu eskalovat. Proto Němci zprvu poslali bojující Ukrajině “stavební helmy”. Pak samozřejmě byla pro ně situace okolo takové pomoci politicky neúnosná, tak také přitvrdili a pokračovali se zbraněmi. Ale i tak na Scholzovi vidíte, že jen z donucení. Nedělejte si iluze. Ten příkop, jak se situace posuzuje na západ od našich hranic a jak u nás, je hlubší, než si myslíte! Množství Rusů v Evropě je toho důkazem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here