Daň z neočekávaných příjmů má první odpůrce

20396
Má-li stát mimořádné výdaje, musí mít i mimořádné zdroje, uplatňuje argument pro zavedení daně z mimořádných příjmů ministr financí Zbyněk Stanjura. Mnohé firmy to ale už teď vidí docela jinak. / Foto: Ministerstvo financí ČR

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] v nedělním [11.9.] pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že vláda dál plánuje zavést daň z neočekávaných příjmů. Jak ale vyplývá z reakcí některých firem, tak snadné to nebude. 

Podle ministra Stanjury daň z mimořádných příjmů do státního rozpočtu přinese 50 až 60 miliard korun ročně. Což by podle jeho slov vládě pokrylo náklady na pomoc domácnostem a firmám s vysokými cenami energií.

„Pokud říkáme, že máme mimořádné výdaje v mimořádné situaci, tak potřebujeme i mimořádné zdroje,” řekl v televizní diskusi ministr financí.

Itálie s daní z mimořádných zisků neuspěla. Tak ji zvýší

Takzvanou daň z mimořádných zisků, někdy nazývanou windfall tax, by podle vlády prozatím platily subjekty v energetice, bankovnictví a rafinerie. Vláda podle ministra ještě projedná, zda by daň mohly platit subjekty i z dalších odvětví. Daň přitom podle Stanjury nelze zavést dříve než od ledna příštího roku. Pokud stát daň zavede, bude to údajně na dobu tří let.

Není to tak snadné, tvrdí ČLFA

Vlažně se k zavedení nové daně staví někteří ekonomové a zástupci dotčených sektorů. Obávají se neblahých dopadů do konkurenčního prostředí na trhu. Na rizika nové daně nyní zostra upozornila Česká leasingová a finanční asociace [ČLFA]. Ta napadla celý princip kolektivního zdanění. Podle zástupců ČLFA totiž navrhovaná právní úprava diskriminuje čtvrtinu jejích členů.

„Naši asociaci zaskočily informace o připravované dani z neočekávaných zisků. Ta by se totiž vztahovala pouze na čtvrtinu členských společností ČLFA. Zatímco vůči ostatním poskytovatelům nebankovního financování by toto dodatečné zdanění nebylo uplatněno,“ říká předsedkyně představenstva ČLFA Jana Hanušová.

Podle ní návrh mimořádné daně v případě členů ČLFA vychází jako zcela nesystémové řešení. V praxi podle jejích slov povede jen k tomu, že stát daní zatíží jen některé společnosti poskytující leasing a nebankovní financování. Zatímco jiné daní nezatíží. Skeptická je i k mimořádným ziskům členů ČLFA. Ty ve vztahu k mimořádnosti definuje jako “neexistující a neočekávané”.

Zájem o úvěry, leasing i factoring od nebank roste

Hanušová argumentuje tím, že aplikací daně v navrženém znění stát postihne leasingové společnosti, které jsou sice členem bankovní skupiny, ale i jsou ryze obchodními společnostmi. Což značí, že nespravují depozita klientů a financují se jako klasické obchodní společnosti.

„Ty by byly jednoznačně znevýhodněny vůči obchodním společnostem, které ve vysoce konkurenčním prostředí nabízejí zcela identické produkty a služby, ale nejsou součástí bankovní skupiny,“ dodává.

Podle ČLFA postrádá daň z neočekávaných příjmů smysl

Zástupci ČLFA ve svém stanovisku sice uvedli, že vítají debatu o podpoře ekonomiky. Dokonce, jak řekli, i rozumí obtížné situaci veřejných financí, z jejich pohledu daň z mimořádných zisků ale nedává smysl.

„Nebankovní finanční instituce byly silně postiženy pandemií covid-19 a z pohledu objemu poskytnutého financování se ještě nedostaly podle statistik ČLFA nad předpandemickou úroveň. To je další argument, proč z našeho pohledu nedává daň z neočekávaných zisků smysl,“ argumentuje dále Hanušová.

Česko má nejvyšší daň na potraviny v Evropě

Podle ní daň tak, jak ji zamýšlí vláda, pouze vytvoří nerovné tržní podmínky a zásadním způsobem nabourá konkurenční prostředí. Výhrady k plánované dani v poslední době nevyjadřují pouze dotčené společnosti, ale i zástupci právních kanceláří, které si některé ze společností, jichž se nová daň dotýká, v této věci najímají.

–DNA–

5 KOMENTÁŘE

  1. Pod článkem “Ministerstvo financí plánuje nižší příspěvky na penzi” byla velká diskuze, ale přitom tento článek je pro pochopení toho, co se děje ve věci nižších příspěvků na penzi mnohem důležitější! Jde o to, že vláda musí něco udělat a o politiku a ekonomiku nezajímající se obyvatelé očekávají, že to bude řešení. Ale dobře si článek přečtěte. Podstata věci je taková, že nezodpovědnou energetickou politikou v celé Evropě se doslova rozvrtalo energetické hospodářství. A právě tím rozvrtáním se vytvořila velká nerovnováha na energetickém trhu. Ty nerovnováhy vznikají i bez rozvrtání, ale trh je poměrně rychle vyrovnává. Takže když je někde nedostatek, tak ceny vzrostou, investice se nahrnou, výroba vzroste, no a následně ceny v důsledku konkurence mohou klesnout. Vezměte si třeba cenu ropy za posledních třicet let. Tam je to krásně vidět. Tím chci říc, že se nejedná o žádné neočekávané zisky, jak se nás pan Stanjura snaží přesvědčit, ale naopak zcela logický důsledek. Prostě při nerovnováze je vždy někdo nahoře a někdo dole. Proto je to nerovnováha, že ano! To rozhodně neočekávané není. A teď to hlavní – pozorně čtěte. Nebudou odstraňovat příčinu nerovnováhy na energetickém trhu, to si myslím, že dnes s tím Green dealem zažraným pod kůží tak rychle nejde, ale budou to rozvrtávání naopak dále prohlubovat. Jinými slovy. S rozvrtanou energetikou začnou rozvrtávat i daňovou soustavu v této oblasti. Jednomu napaří větší daně, jinému ne. No a je třeba určit komu a kolik. Myslím, že nemusíte mít o politce a ekonomice ani páru a musí vám být jasné, že to z podstaty věci samé spravedlivé na sto procent pro všechny býti určitě nemůže. Takže logicky, první postižení se už ozývají. No a teď si představte, že si máte spořením na důchod utrnout o úst a třeba za dvacet let požádat ekonomiku své země: “Tak a nyní mi připlácej k penzi.”. A tuto ekonomiku vedou zelení (diplomaticky řečeno) nadšenci, kteří musí složitě zasedat, aby se ona sama (ta ekonomika, která vás má živit) i s obyvatelstvem totálně nepoložila. Prostě nemůžete udělat ani plán, ani mít jistotu, kolik pak toho v přilepšení na penzi dostanete zpět. Mimochodem. Dědeček mé ženy si za první republiky také hodně na důchod spořil, no a pak přišli komunisti, vše se zestátnilo a dostal kulové. To jen k těm, co tam v té diskuzi naříkali, že letos přišli o 18% (nemyslím to zle, je mi to jasné, naštve to hodně).

    • Zelenému běsnění se lze vyhnout pouze vystoupením z EU. Hlas pro vládní koalici je proto hlasem pro zelený bolševismus. Taktéž i hlas pro Babiše, který podepsal Green Deal. A stejně tak i hlas pro jakoukoli pidistranu, které se nedostane do parlamentu a její mandát si přerozdělí eurohujerské strany.

      Nezbývá než volit SPD. To je jediná strana, která má potenciál z toho otřesného experimentu vystoupit.

  2. Pokud zavedou “zastropování cen” plynu a elektřiny tím zůsobem, že budou doplácet rozdíl, tak je daň z neočekávaných zisků nezbytná. Bez ní by takové dotování způsobilo úděsnou zadluženost a rychlý krach v řeckém stylu.

    Ono to k němu směřuje i tak. Schopnost zahraničních firem vyhýbat se daním v ČR je výrazně větší než schopnost státu vybírat od nich daně. Šílenec Fiala navíc chce nakoupit množství velmi drahých západních zbraní, což je přesně to, co největším dílem zruinovalo Řeky.

    • Určitě souhlasím. Protože když je výdaj, musí být i příjem. Ale tím prvním příspěvkem jsem chtěl ukázat na absurditu toho celého. Že to je jen vytloukání klínu klínem. Vyřeší se se sice monentální situace, ale tím daňovým a hlavně neočekávaným “rozvrtáním” daní v této oblasti, se budou muset popasovat investoři, kteří by na energetickém trhu chtěli investovat do nových zdrojů. A jelikož to bývají dlouhodobé investice, tak si určitě řeknou. No a co až začneme výrazně vydělávat, přesněji, když to bude v počátku investice, že se nám investice díky vysokým cenám začnou rychleji vracet, tak neseberou nám je v momentálních noých daních? Určitě si to takto řeknou, protože dost podobně uvažovali lidé, kteří diskutovali pod článkem s tím snížením příspěvků na penzi. Že udělali chybu, že spořením investovali, ale dnes nedostanou ani to, co tam vložili. A domnívali se, že za to může vláda. A někde jsem četl, protože to sleduji, že nový hit mezi investory, kteří nevědí co s penězi, nejsou investice do energetiky, kde bychom to všichni potřebovali jako sůl, ale do zdravotnické oblasti. Mám nepříjemný pocit, že většina z nás pak dopadne jak v té reklamě, která běží v TV, že manželka něco čte a manžel šlape na kole pohánějící dynamo, aby to mohla vůbec dělat. A až dočte, zavelí, že manžel může sesednout. A já bych ji rozvedl následně. Ne, že on až sesedne řekne: “Janičko” a ona mu odvětí, “bolí mě hlava”. Ale tak, že ona pak láskyplně řekne: “Františku ….” a o ji odvětí, “Víš Janičko, mně strašně bolí celej člověk! A navíc nemohu popadnou dech.”

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here