Živě: Jak dopadne dnešní inflace v USA? Co přinese?

455
inflace
Foto: Pixabay.com

Míra inflace ve Spojených státech v září opět klesla. Snížila se o desetinu procentního bodu na 8,2 procenta. Říjnovou hodnotu inflace v USA dnes [10.11.] oznámí americké ministerstvo práce.

Nová inflační data se dozvíme dnes ve 14:30 našeho času. Jak již bývá zvykem, tak XTB v rámci svého vysílání bude tuto událost živě vysílat a komentovat. Na vysílání na YouTube se můžete zdarma připojit zde.

Analytici Jiří Tyleček a Štěpán Hájek společně s traderem Martinem Jakubcem ve vysílání prodiskutují možné scénáře a implikace pro budoucí rozhodování FEDu. Zaměří se i na tržní reakce a případné investiční příležitosti.

„Pokud by dnešní data inflace vyšla významně nad tržním očekáváním, můžeme čekat na trzích silnou nervozitu a pravděpodobně i výprodeje nejen na akciích. Naopak výsledek pod očekáváním analytiků by trhy, které jsou hladové po jakékoli pozitivní zprávě, mohl povzbudit a přinést tak další nákupy akcií,” shodují se.

Co předcházelo dnešnímu oznámení inflace

Aktuální statistiky amerických spotřebitelských cen jsou pochopitelně velmi sledovaným indikátorem. V minulém týdnu se pozornost investorů ubírala k zasedání americké centrální banky. Ta podle očekávání zvýšila svoji základní úrokovou sazbu o 0,75 bazického bodu.

Mnoho optimisticky laděných investorů očekávalo v následné tiskové konferenci Jeroma Powella jakýkoli náznak holubičí rétoriky. Hledalo se cokoliv, co by naznačilo, že vrchol růstu sazeb je na obzoru. A trhy by si našly pomyslné světlo na konci tunelu. Že brzy nastane fáze snižování sazeb.

FED zvedl úroky a naznačil zpomalení jejich zvyšování

Realita ukázala pravý opak. Guvernér Powell již poněkolikáté zopakoval, že při boji s inflací hodlá FED být velmi důrazný. A nic nepodcení. Jinými slovy vyloučil, že by došlo ke snižování sazeb. Pokud si FED nebude skutečně jistý, že se inflace dostává pod kontrolu.

Centrální banky ví, že prohrály boj se současnou inflací

Je všeobecně známé, že centrální banky nezajímá až tak stávající inflace, ale především ta budoucí. Právě poslední rétorika šéfa FEDu spíše vylučuje, že by americká centrální banka nabývala dojmu, že budoucí inflace dramaticky klesne. Podle posledních dat zůstává americký trh práce stále relativně silný. Výrazný pokles poptávky se zatím také nedostavuje. Z pohledu statistiky z posledních pěti měsíců byl konečný výsledek meziročního indexu spotřebitelských cen ve čtyřech případech vždy vyšší, než očekával trh. To jsou vše faktory, které by mohly znít ve prospěch horších inflačních dat.

–Adman’s Choice–

Aktualizace: Míra inflace ve Spojených státech v říjnu počtvrté po sobě klesla. Překvapivě se snížila až na 7,7 procenta ze zářijových 8,2 procenta. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo práce. Meziměsíčně pak ceny vzrostly o 0,4 procenta, stejně jako v září. V obou případech je to příznivější vývoj, než čekali analytici.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here