Penta Real Estate získala úvěr na dotažení Nové Waltrovky

671
Nova_Waltrovka
Projekt Nová Waltrovka v pražských Radlicích. V pravém rohu dole je část budovy ČSOB, která se na projektu Nové Waltrovky podílí nově poskytnutým úvěrem. / Foto: Penta Real Estate

Penta Real Estate [PRE] získala od Československé obchodní banky [ČSOB] a České spořitelny [ČS] bankovní úvěr ve výši 74 milionů eur [cca 1,8 mld. Kč] na výstavbu administrativní části projektu Nová Waltrovka v pražských Radlicích.

„Výše poskytnutého úvěru odráží náklady na kompletní dokončení projektu,“ řekl ředitel Penty Real Estate pro komerční výstavbu Pavel Streblov.

Projekt Nová Waltrovka zahrnuje výstavbu dvou administrativních budov, hotelu a 400 bytů. Penta Real Estate již dříve uvedla, že navýšila celkový rozpočet na pět miliard korun. To je o miliardu více oproti původnímu plánu.

„S financujícími bankami máme oboustranně výborné zkušenosti. Jsme rádi za jejich důvěru. I přes výzvy spojené s covidem, narušením dodavatelských řetězců a nárůstem nákladů se nám na Nové Waltrovce daří držet stanovený harmonogram, dodává Pavel Streblov.

Letos v říjnu skupina dokončila hrubou stavbu. Její zástupci odhadli, že obě administrativní budovy včetně přilehlého širokého bulváru dokončí do podzimu 2023.

Penta Real Estate finišuje více projektů najednou

Nové budovy s názvy Metalica a Legatica na Nové Waltrovce jsou dílem Ateliéru M1 architekti. Z celkových 31 500 m² pro kanceláře a obchody už má dnes rozjednány nájemní smlouvy na více než polovinu ploch.

„Moderní budovy odpovídají požadavkům současné doby svými ekologickými technologiemi, smart aplikacemi pro nájemníky i návštěvy, také parkovacími stáními pro elektroautomobily. Obě budovy mají zelené předcertifikace LEED Gold a WELL,“ doplňuje Streblov.

Dvě kancelářské budovy navazují na pět stávajících administrativních budov. Ty oddělují rezidenční část lokality od rušné Radlické ulice na bývalém brownfieldu po továrně Walter na letecké motory. Stávající administrativní budovy Penta postavila mezi lety 2015-2018. O rok později je prodala jihokorejské společnosti Hanwha Investment & Securities.

Aktuálně schválený úvěr na dokončení Nové Waltrovky je již druhým na developerský projekt pro Penta Real Estate v poslední době. V říjnu Penta uzavřela smlouvu o úvěru s Komerční bankou. A to na financování dostavby hotelu na křižovatce ulic Hybernská-U Bulhara na Praze 1. Smlouva zněla na 38,5 milionu eur [cca 937 mil. Kč].

Penta Real Estate získala miliardu od Komerční banky

Nový Motel One se stane součástí rozsáhlé zástavby mezi Masarykovým nádražím a magistrálou. V příštím roce Penta Real Estate v lokalitě otevře dvě polyfunkční budovy od Zahy Hadid. A do dvou let Správa železnic vybuduje přestřešení kolejiště, které nově propojí městské části Praha 1, 2 a 8.

Úvěr na projekt Nová Waltrovka

Právními poradci pro poskytnutí bankovního úvěru od ČSOB a ČS byly kanceláře Dentons a AK Evan. Přitom ČSOB má k projektu vůbec blízko.

„Je nám potěšením účastnit se financování tohoto projektu, který navazuje na centrálu ČSOB. A tím se stává i součástí pokračující revitalizace zanedbané lokality kvalitním developmentem s vysokými standardy a prvky dlouhodobé udržitelnosti,“ uvedla ředitelka Financování nemovitostí odboru Strukturovaného financování ČSOB Lenka Kostrounová.

Penta Real Estate navýšila akviziční zdroje na 3,4 mld. Kč

Chválou nešetří ani zástupci České spořitelny. Manažerka realitních obchodů Martina Jůzová uvedla, že podpora projektů, které obohacují česká města a obce kvalitními developerskými počiny, patří mezi dlouhodobé priority banky.

„Nová Waltrovka tyto parametry více než splňuje revitalizací brownfieldu, který zohledňuje šetrný přístup ke svému okolí včetně principů ESG,“ vysvětlila.

Zároveň dodala, že poskytnutým financováním Česká spořitelna potvrdila, že i v ekonomicky nelehké době podporuje své klienty a podílí se na posilování prosperity české země. Skutečností je, že Česká spořitelna dlouhodobě patří k bankám, které neustávají ve financování kvalitních podnikatelských projektů i v dobách ekonomických krizí. Ostatně je to i v jejím finančním zájmu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here