Finanční trhy ovládl neklid. Analytici tipují zítřejší rozhodnutí FEDu

9847
FED
Foto: The Federal Reserve System

Dnešek [13.12.] a zítřek [14.12.] se odehraje ve znamení dvou klíčových událostí. Americké ministerstvo zveřejní data o inflaci a den na to přijde rozhodnutí FEDu o dalším vývoji úrokových sazeb v USA. Což přímo dopadá na celý svět.  

Inflace v USA i další postup FEDu ve věci úrokových sazeb jsou klíčové pro aktuální vývoj na finančních trzích. Zejména jednání FEDu provází vysoká volatilita nejen na amerických, ale i světových trzích.

„Nicméně dění tento týden může být mnohem důležitější než ty předešlé. Úrokové sazby FED zvýšil již čtyřikrát po sobě o 0,75 procenta. Tento týden ale trhy očekávají, že je zvedne pouze o 0,5 procenta,” říká pro FinTag.cz hlavní analytik XTB Jiří Tyleček.

Odvolává se na slova představitelů FEDu, včetně jeho šéfa Jeroma Powella. Význam zítřejšího rozhodnutí FEDu spatřuje hlavně v tom, že pokud skutečně americká centrální banka ubere z tempa zvyšování úrokových sazeb, může jít o takzvaný “Fed pivot”. Tedy zlom, kdy FED usoudí, že inflace už není tak nebezpečná a nebude ji potírat s takovou vervou.

„Na druhou stranu v případě dalšího zvýšení sazeb o 75 bazických bodů můžeme čekat na trzích poměrně negativní reakci,” chladí přílišný optimismus Jiří Tyleček.

Data o inflaci napoví rozhodnutí FEDu

Inflace v USA má oproti inflaci v Evropě jednu zvláštnost. Totiž, že dlouhodobě kolísá tempo jejího růstu. A poslední měsíce jenom klesá. To se v Evropě děje až v posledních měsících. Avšak i inflace v USA se drží na rekordních hodnotách.

„Inflace v USA konzistentně klesá už od června. Za tu dobu spadla z 9,1 procenta na 7,7 procenta a velký pokles o 0,5 procenta zaznamenala v posledním měsíci,” říká Jiří Tyleček.

Politico: Nenadávej na Ameriku, když sám máš křivá ústa

Zároveň upozorňuje, že za poklesem inflace v USA stojí primárně pokles cen energií. Podle něj tak stále ještě není jasné, zda celková inflace skutečně klesá.

„Jestli tedy v úterý vyjdou nepříznivá čísla, může to mít velký dopad na úrokové sazby následující den,” dodává.

Vývoj v Americe je klíčový pro další vývoj finančních trhů

Možné ubrání na radikální měnové politice FEDu pozorně sledují finanční trhy. Klesající inflace v USA, ale i eurozóně ostatně stála za jejich listopadovým oživením. Americké akcie přidaly v listopadu více než pět procent a evropské dokonce skoro deset procent.

„V reakci na potenciální měkčí měnovou politiku hlavních světových centrálních bank vyrazily v listopadu nahoru jak ceny akcií, tak dluhopisů. Například evropský akciový index EuroStoxx 50 od svých zářiových minim vyskočil o neuvěřitelných 20 procent,” komentuje pro FinTag.cz současné dění hlavní investiční stratég skupiny Partners Martin Mašát.

Upozorňuje i na to, že i když finanční trhy v průměru rostou druhý měsíc za sebou, stále se nemusí jednat o jasnou změnu trendu.

„Před námi jsou stále velká rizika, která se mohou velice rychle zhmotnit. Myslím především na obecný úbytek likvidity na finančních trzích, přicházející zpomalení a násobné ceny energií, které zasáhnou nejen zisky firem, ale i příjmy zaměstnanců a možnost dlouhodobě vyšší inflace,“ vysvětluje.

Kdy dojde k obratu se lze jen dohadovat

Obdobně to vidí investiční bankéř Tomas Michálek ze společnosti STARTer IP. Pokud spadnou ekonomiky do recese, přinese to pozitivní efekt v propadu cen ropy, ale i energií. A tak i do vývoje inflace.

„Klíčový je zejména americký FED, který do svého rozhodování o výši úrokových sazeb zahrnuje i vývoj na americkém trhu práce. Pokud FED ale podrží úroky ve výši pěti procent po dobu celého příštího roku, lze očekávat další pokles finančních trhů. Pokud FED sazby ale sníží třeba už v polovině příštího roku, nic takového nenastane,“ říká.

Chytré a pracovité lidi musíme udržet doma, říká Tomas Michálek

Investorům pak nabízí cennou radu: „Kdo si myslí, že ten trh se otočí v březnu, ať na trzích nakupuje. Kdo si myslí, že se otočí v létě nebo později, musí ještě počkat.“

Skutečností je, že už nyní jsou na trhu k mání levné akciové tituly, protože z hlediska celého letošního roku finanční trhy hlavně klesají. To potvrzuje i Jiří Tyleček. Ten zároveň prostřednictvím FinTag.cz investory zve na online živé vysílání, které XTB připravilo jak k americké inflaci [US CPI], tak k jednání FEDu. Debata k inflaci startuje již dnes od 14:15 na YouTube kanále XTB a na stejném kanále pak ve středu poběží debata k jednání FEDu od 19:45, když už bude jasno, jak se FED rozhodl. Debatou investory provede Jiří Tyleček spolu s kolegy Štěpánem Hájkem a Martinem Jakubcem.

–DNA–

Aktualizace: Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v listopadu opět zpomalilo. Z říjnové hodnoty 7,7 procenta míra americké inflace klesla na 7,1 procenta a je nejníže od loňského prosince. Inflaci zpomalily mimo jiné levnější benzin, elektřina a ojeté automobily. Ve své dnešní tiskové zprávě to uvedlo americké ministerstvo práce. Inflace v USA klesla pátý měsíc za sebou.

2 KOMENTÁŘE

  1. Cena energií se více, méně propisuje do inflace. Evropa to porostě nezvládla a nechala energie zaszropování, povolenky vysoko. Evropský průmysl půjde ke dnu a s ním i EU. V lednu 2024 bude inflace již v pohodě, neboť nebude vzhledem k zastropování cen pohyb v energiích. Co bude v roce 2023 bude jestě mazec.😉

    • Jen bych to upřesnil. Evropa udělala jen to, co bylo logické. A logické je to, že když má problém řešit ten, kdo ho způsobil, k nápravě zákonitě dojít nemůže. Vzpomínám si, že v druhé polovině osmdesátých let se už ani komunisté netajili s tím, že jim jde hospodářství od desíti k pěti. Pořád něco v obchodech chybělo. Tak se oni sami snažili o nápravu. Nápravě dávali různé názvy. Jako třeba Nová ekonomická soustava, nebo Chozrasčot (podle vzoru sovětských soudruhů), samozřejmě pod jejich taktovkou. A po čase se na tu jejich snahu říkal vtip. To se takhle soustružník v továrně ptá svého mistra, předsedy základní organizace KSČ v továrně: “Soudruhu, mohl by si mně vysvětlit, co je to teď ten chozrasčot?” Mistr se zamyslí a říká:”Podívej se, zde vidíš dvě plechovky. Jedna je plná matiček, ale ta druhá je prázdná. Tak vezmi tu plnou a přesyp z ní matičky do té prázdné plechovky.” Soustružník to udělá a mistr praví: “Vidíš, a nyní je ta prázdná plechovka plná! A to je ten chozrasčot, aneb ta nová ekonomická soustava.” Soustružník se na plechovky podívá a zvolá: “Ovšem teď je zase prázdná ta původně plná!” A mistrovi se rozzáří tvář a odvěti: “No jo, ale ten rachot!”.

      Jinak máte pravdu, že ta inflace je přenastavování ekonomiky na méně efektivnější výkon, protože vlivem vysokých cen energií se vyrábí méně efektivněji (dráž) a peníze, které lidé mají, které si ušetřili, tak ty dostali za práci, za výrobky, které vyrobili ještě efektivním způsobem, tedy s levnými energiemi. Takže když si za ně dnes kupují výrobky z méně výkonnější ekonomiky, musí dostat těch výrobků (hodnot) méně. No a to se automaticky děje tak, že si za ty ušetřené peníze koupí méně tím, že stejné výrobky jsou dnes dražší. Časem se to ustálí, tedy srovná, tak, že bude dražší vše, ale už ceny neporostou. No a až se zelení fanatici začnou poroučet, stejně jako se nakonec poroučeli ti rudí, začne se to opět vracet k nárůstu životní úrovni. Nejspíše porostou mzdy, ani ne tak, že by moc klesaly ceny.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here