Čeští politici podrazili nohy českému průmyslu i spotřebitelům

120292
prumyslu
Český ministr průmyslu Jozef Síkela [STAN] sice v tomto týdnu vyjednal v Radě EU parametry nouzového omezení cen plynu v případě jejich výrazného růstu, ale v oblasti chystaných změn v systému obchodování s emisními povolenkami dostala Rada EU pod českým vedením spolu s Evropským parlamentem pod tlak nejen český průmysl. / FOTO: MPO

Rada Evropské unie a zástupci Evropského parlamentu [EP] se shodli na reformě obchodu s emisními povolenkami. Zatímco evropští politici, včetně těch českých, vyjadřují spokojenost, návrh kritizují lidé z tuzemského průmyslu.

Emise v odvětvích podléhajícím Evropskému systému pro obchodování s emisemi [European Union Emissions Trading Scheme – ETS] musí do konce roku 2030 klesnout o 62 procent. Shodli se na tom zástupci unijních vlád stále ještě pod vedením Rady EU Českou republikou a Evropského parlamentu [EP].

Jde o paradoxní situaci, protože pro silně průmyslové a energeticky náročné Česko to značí významné přidání v rychlosti přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku. To za situace, kdy kupříkladu německé nebo americké firmy dostávají vysoké státní dotace. Naopak podpora českého státu tuzemskému průmyslu je ve srovnání s tím docela zanedbatelná.

Změny v obchodování s emisemi se ale dotknou i spotřebitelů. Systém totiž nově dopadne na stavebnictví, silniční a námořní dopravu i vytápění. Ve všech zmiňovaných oblastech proto nelze očekávat nic jiného než další zdražování. A to velmi brzy. Emise z vytápění budov a silniční dopravy budou v rámci nového povolenkového systému zpoplatněny již v roce 2027.

Politici pějí ódu na změny v ETS

„Naše nová dohoda je obrovským příspěvkem k boji proti změně klimatu při nízkých nákladech. Občanům poskytne v těžkých časech prostor k oddechu. To samé i evropskému průmyslu, jemuž ale dává jasný signál, že se vyplatí investovat do zelených technologií,“ řekl zpravodaj návrhu na změny v ETS a německý europoslanec Peter Liese [CDU], jenž se jinak specializuje hlavně na zdravotnictví.

Za velký úspěch považuje dohodu i německý ministr pro hospodářství a ochranu klimatu a vicekancléř německé vlády Robert Habeck [Svaz 90/Zelení]: „Z pohledu Německa je dohoda průlomem v ochraně klimatu. Zároveň zabezpečuje konkurenceschopnost evropského průmyslu a zmírňuje sociální dopady nezbytných klimatických opatření.”

Dohodu přivítal i český vicepremiér Marian Jurečka [KDU-ČSL], který v současné době řídí spolu s ministerstvem práce a sociálních věcí i ministerstvo životního prostředí.

„Dosáhli jsme dohody na zpřísnění fungování trhu s emisními povolenkami! Je to dobrá zpráva nejen pro klima, ale hlavně pro skupiny lidí, které jsou změnou klimatu ohroženy nejvíce, tedy nízkopříjmové domácnosti, senioři, malé děti, zemědělci,“ uvedl na twitterovém účtu Jurečka.

Voličům dále vyjasnil, že jakkoli se nový systém vztáhne na vytápění a dopravu, neznamená to, že vytápění a doprava budou dražší. Což je například v přímém rozporu se slovy zástupců Teplárenského sdružení ČR [TS ČR], podle kterých změny v ETS naopak negativně dopadnou na ceny tepla.

Ministr Jurečka šel ve svém objasňování celé záležitosti ještě dál: „Cílem směrnice je přejít na čisté alternativy fosilních paliv. NEZNAMENÁ to ani to, že majitelé aut a domácích kotlů budou muset s povolenkami obchodovat.”

Ani aféra Dieselgate neřeší znečištěné ovzduší

Předpokládejme, že jeho slova mířila i na motoristy s dieselovými motory, jichž je v Česku většina. Přičemž stáří vozového parku v Česku dosahuje v průměru 15,6 let. Emise z českých letitých dieselů často ve špatné technické kondici by podle odborníků na životní prostředí měl stát řešit už s ohledem na zdraví obyvatelstva přednostně. Nejenže by tím prospěl lidem, ale takřka okamžitě by velice účinně  i “zabojoval” proti změnám klimatu.

Povolenky se zdraží, aby bylo na dotace

Ministr Jurečka zároveň poukázal na to, že od roku 2025 začne fungovat sociálně klimatický fond na pomoc domácnostem. To znamená, že tam, kde politika EU zdraží služby spotřebitelům, je bude dotovat z peněz, které na zdražení těchto služeb vybere. Klimatický sociální fond podle návrhu počítá s částkou 86,7 miliardy eur [cca 2,1 bil. Kč]. Financovat se z něj mají investice do energeticky efektivnějších budov.

Podle Jurečky změny na trhu s povolenkami pomůžou ochránit konkurenceschopnost průmyslu tím, že EU dokáže pravidla uplatnit i na zboží dovážené ze třetích zemí. Tady nejde o nic jiného než o takzvané uhlíkové clo, o němž Evropa debatuje několik let.

Firmy varují před novými daněmi a poplatky, jež navrhuje EK

V praxi to značí zdražení základních surovin ze zemí, jako je třeba Čína, Rusko nebo Ukrajina. Při produkci dovážených surovin totiž nepostupovaly podle emisních norem EU. A zároveň stojí mimo její systém ETS. Nejde přitom o žádné maličkosti, ale třeba o dovoz železa, oceli či hnojiv.

Ceny hnojiv prudce stouply. Na to, že zlevní, to nevypadá

Je pak dalším paradoxem, že ministr Jurečka, jenž je sám zemědělec, vítá dohodu na vyšší cla na dovoz hnojiv za situace, kdy Evropa není v jejich produkci soběstačná. A hnojiva dováží hlavně ze zemí, s nimiž je, jak říká premiér vlády Petr Fiala [ODS], ve válečném konfliktu. Tedy hlavně z Ruska a Běloruska. To za situace, kdy Evropa produkuje necelých 17 milionů tun hnojiv [7 % celosvětové produkce]. A z toho se na globální výrobě dusíkatých hnojiv podílí osmi procenty, fosforových třemi procenty a draselných šesti procenty.

Co je cílem a jak se mění ETS EU

Cílem programu ETS EU je snížení emisí prostřednictvím jejich zpoplatnění. Program funguje od roku 2005. Jeho součástí je spolu se zeměmi EU i Island, Lichtenštejnsko a Norsko. Podle EU stanovení ceny emisí skleníkových plynů [GHG] a celý systém ETS přispívá k významnému snížení emisí v unijních zemích. A tak zástupci unijních orgánů v politice snižování emisí ještě přitvrdili. Již v roce 2024 z trhu stáhnou 90 milionů emisních povolenek.

„Aby došlo v roce 2030 ke snížení emisí o 62 procent oproti roku 2005 dojde již v roce 2024 k jednorázovému snížení množství povolenek pro celou EU ve výši 90 metrických tun [Mt] na hlavu. Zároveň dojde k jednorázovému snížení o 27 Mt na hlavu v roce 2026 v kombinaci s ročním snížením povolenek o 4,3 procenta v období 2024–27, a o 4,4 procenta od roku 2028 do roku 2030,“ vyjevuje ve své zprávě EP.

Dojde i na omezení vydávání takzvaných bezplatných emisních povolenek pro evropský průmysl. To podle následujícího klíče: 2026: -2,5 % / 2027: -5 % / 2028: -10 % / 2029: -22,5 % / 2030: -48,5 % / 2031: -61 % / 2032: -73,5 % / 2033: -86 %.

Takzvaný mechanismus pro úpravu uhlíkových limitů [CBAM] EU zavede stejnou rychlostí, jakou budou postupně odstraňovány bezplatné povolenky v ETS. CBAM proto začne v roce 2026 a bude plně zaveden do roku 2034.

Němci řeší buď továrnu na čipy, nebo Green Deal

„Dále EU vytvoří nový mechanismus cenové stability MSR. Ten zajistí, že pokud cena povolenky v ETS II vzroste nad 45 eur [cca 1 095 Kč] za tunu, EU uvolní dalších 20 milionů povolenek,“ uvádí ve zprávě EP.

Je to opět paradox, protože ceny emisních povolenek v očekávání přísnějších pravidel už letos vystoupily na rekordních 99,22 eura [cca 2 406 Kč] za tunu. Koncem minulého týdne se cena termínových kontraktů na povolenky v Amsterodamu pohybovala těsně nad 83 eury [cca 2 013 Kč] za tunu. Ještě před pěti lety cena povolenky za tunu stála necelých 17 eur [cca 412 Kč].

Takzvaný fond tržní stability bude mít ve správě 24 procent všech povolenek. Tím však novinky nekončí: Inovační fond EU zvýší počet povolenek, s nimiž nakládá, ze současných 450 na 575 milionů povolenek. A přidá se i Modernizační fond, jenž dostane 2,5% výnos z dražby povolenek.

Zástupci průmyslu změny v ETS kritizují

Podlé zástupců Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] změny, které odsouhlasila Rada EU a EP ve věci EU ETS, nejsou dobrou zprávou pro český průmysl. Nejenže zvýší náklady mnoha českých průmyslových firem, ale podle zástupců SP ČR dál zdraží elektřinu a teplo. Hlavní problém je, že znevýhodní český průmysl, jenž je už sám o sobě energeticky, a tudíž i emisně vysoce náročný.

„Aplikace těchto opatření povede jen k dalšímu růstu ceny povolenky. To dále zhorší pozici průmyslových firem v ČR a Evropě. […] Žádná další opatření, jako je rebasing nebo odebrání povolenek do rezervy tržní stability MSR nejsou potřeba,” říká ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR Bohuslav Čížek.

Podle něj už současné ceny emisních povolenek motivují ke snižování emisí. A proto není potřebné jejich další umělé navyšování.

„Místo, aby se Evropská rada dohodla na uvolnění emisních povolenek z MSR a snížila aspoň částečně její cenu, což by se také pozitivně promítlo do ceny elektřiny a tepla, souhlasila naopak s dalším stažením povolenek z trhu. Evropská rada podlehla tlaku Evropského parlamentu na překotné snižování emisí. Je to přitom Evropský parlament, který si stále neuvědomuje realitu, před níž evropský průmysl nyní stojí,” tvrdí Čížek.

Amerika dotacemi pro výrobce autobaterií zametla s Evropou

Podle jeho slov hlavní břímě tlaku na snižování emisí opět ponese průmysl. Rozšíření o další sektory se totiž odkládá na rok 2027. Dále upozorňuje na to, že zpřísnění podmínek ve zpoplatnění emisí uhlíku nedoprovází posílení opatření proti úniku uhlíku.

„Naopak má dojít například ke snížení bezplatné alokace emisních povolenek. To již od roku 2026, kdy nebude vůbec jisté, jestli CBAM bude funkční a efektivní opatření,“ říká.

Dohoda států EU a EP se zřejmě negativně promítne i do cen tepla v Česku. Na dotaz ČTK to uvedl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. Podle něj zároveň nejspíš i zkomplikuje připravované projekty tuzemského teplárenství právě na snížení emisí.

Daniel Tácha

54 KOMENTÁŘE

  1. michalapetr.com – pan Svatoš krásně analyzuje příčiny a následky politické i hospodářské činnosti této zdařilé Pěti-demolice bez cenzury.

  2. Jsou to prodejní …, kteří nemají ve vládě co dělat. To, co si zaslouží, je, postavit je za úsvitu …. [redakčně upraveno]

  3. Nechci někoho soudit,ale tato naše vládní reprezentace, nekope za naší vlast a občany,kteří jim dali hlasy ve volbách.Jak můžou být tak hlušší,že neslyší kritiku našich občanů?
    Ps.Je to fakt…..demoliční parta =vyměnit!!!!!

    • Ladislave, s obsahem Vašeho příspěvku výše plně souhlasím – a takto (či velmi podobně) to začíná vnímat a hodnotit dominantní většina našich českých občanů a českých firem. Naše počáteční naděje jakož i důvěra v užitečné a rychlé rozhodování této vlády se zcela evidentně ztrácí či dokonce již ztratila. A tato vláda jakoby toto vůbec nevnímala. Adekvátně nereaguje ve prospěch českého prvku. Nechtějí toto vůbec slyšet, což je nepochopitelné a smutné. Je to velké zklamání.

  4. Kdo proboha nakukal Evropské unii, že snížením emisí zpomalí a nebo dokonce zastaví globální oteplování – všimněte si, že se už nemluví o oteplování, nýbrž o klimatické změně, pod čímž si můžete představit v podstatě cokoli. Nic takového se samozřejmě nestane, cyklus uhlíku v přírodě je na tolik dlouhý, že jakákoli změna, byť i jen nepatrná by mohla nastat nejdřív za 30-50 let. To už ale žádná EU nebude, protože si neustále pod sebou podřezává větev a ignoruje i ty nejzákladnější ekonomické a přírodní zákony. Je zřejmé, že během pár příštích let se dostane na úroveň “rozvojových zemí” a sama bude potřebovat ekonomickou pomoc.

  5. Každodenně viďíme, že tito lumpi, kteří vládnou mají za úkol asi zničit Česko. Američané a Nėm- či své země chrání. Pokud tady Fialová vláda vše zničí, tak budeme závisli na dovozu a budeme muset skákat jak západ píská, protože jinak zahyne. A to naprostá závislost určí jednou provždy politickou orientaci. Proto vláda ničí zemědělství a průmysl

    • Americani svou zemi nebrani. Je tady stejny bordel jak v evrope. Je to vsechno naplanovane. Novy svetovy poradek, socialni kredit, celosvetova vlada, jedno celosvetove nabozenstvi ? , 500 milionu lidi na zemi ( co udelaji se sedmi miliardama? ) doufam,ze neverite ze ty parchanty ve vlade volili lidi. Svobodne volby nejsou ani ve spojenych statech. Jen pockejte az nam vezmou papirove penize a ztratite kontrolu nad svym bankovnim uctem

  6. Tak mám za to že si Evropa díky politikům zadrobila na pěkný průšvih. Udělala přesný opak toho co měla udělat. Mnout ruce si budou za velkou louží a Čína. Z Evropy zbude díky hlupcům
    jen pracovní kolonie. Bravo liberální monomarxisti.

  7. Článek nabízí poněkud černobílý pohled z jedné strany. Chtělo by to ještě přečíst si pohled na věc z druhé strany – pravda často bývá někde uprostřed. Ale většině diskutujících ta jedna strana stačí.

  8. HAVEL-pravda a láska zvítězí nad lží a blablabla LEŽ.KLAUS.konečně bde mít tato krásná země vládu odborníku – LEŽ. FIALA-nikoho nenecháme padnout -LEŽ…PEKAROVÁ-tato vláda tu není pro lidi..-PRAVDA.

  9. Že “naše” vláda Pětikolečka není naše vláda ale kolaborovala jen za ziskem svým a svých mecenášů z EU, USA a ČBG (Česká Banderovská Gubernie), to si všiml každý. A nevadí to jen jim a jejich slouhům. S placením dluhů co nadělají si nedělají starosti. Oni budou mít dost a na nás jim nezáleží. Ostuda!

    • Tak o placeni dluhů u současné vlády nemůže být řeč, jelikož se neví, kolik to bude….u dluhů minulých vlád to ale víme…to číslo je VELKÝ ŠPATNÝ

  10. ano jak v evropě na radě tak v naší vládě je obvyklý pozdrav – zdar dementi – nic neumí a do všeho se se..ou – a to vše pod heslem každý debil má snahu za sebou zanechat stopu aby si jej každý pamatoval

  11. Podívejte lidi. To, co jste právě četli, neberte za nějakou tragédii. Vysvětlím. Na světě je stále co vylepšovat. V technice, vědě i ve společnosti. A současně musíte být jako lidé schopni něčemu věřit, jinak by lidstvo ničeho nedosáhlo, protože po prvním neúspěchu by každý vše vzdal. Velká potíž je však to, že se lidé nezajímají o politiku. Protože každé myšlenky, zpočátku ušlechtilé, se zmocní politici. To, když ta věc začíná, vysloveně špatné není. Právě naopak. Protože politici mohou zapojit státní struktury, peníze a koordinaci a tím ji podpořit a každou činnost tím urychlit. Ale, ale, ale! Když však tento proces voliči nesledují, nedávají politikům najevo, co si o jejich krocích myslí, či dokonce z neznalosti, či naivitě je v tom podporují (dnes v Green dealu na západ od našich hranic), začnou si z počátku politici dělat, co jim osobně zrovna přijde jako nejchytřejší. A druhá fáze, která nastoupí, je ta, že když ostatní politici, povětšinou politici druhé kategorie, tedy ty nuly, co by se jinak neuživily, proto v politice jsou, vidí, jak ti šikovnější politici už svoji (zelenou) agendu mají a jak si na ni úspěšně budují “politickou kariéru”, tak se přidají. Aby si také něco z tohoto politického “úspěchu” uloupli. A z této druhé fáze, ušlechtilá myšlenka za nezájmu voličů, přechází do fáze třetí. Tato třetí fáze znamená, že si věc začne žít svým nezávislým politickým životem. Dalo by se to připodobnit k situaci ve filmu s Vlastem Burianem, jak řekl, že až řeknu tři začne se to mydlit. A pak se všichni navzájem mydlí, ničí a nikdo vlastně neví proč to dělá. No a z této fáze se společnost už vlastními silami bohužel nedostane. To jste viděli na situaci v Německu s Adolfem Hitlerem, dále na celém pokusu se socialismem ve střední východní Evropě. Takže nyní se nacházíme v Green dealismu v této třetí fázi. A jak se to bude vyvíjet? Jako vždy. Dostanou nás z něho USA, Čína a paradoxně i Rusko. Rusko tím, že pod hospodářským tlakem bude ostatnímu světu dodávat levně suroviny a energie a ten ostatní svět z toho bude ekonomicky těžit. USA tím, jak dnes na Rusko přes Ukrajinu tlačí a hlavně, což už začal Doník, se pustily hospodářsky do Číny, tak i USA i Čína, budou potřebovat na vzájemnou konfrontaci peníze, peníze a zase jen peníze. Nakonec i Rusové. Peníze však generuje jen funkční hospodářství, tedy zdravá ekonomika. Proto u ostatního světa bude Green deal nic moc – jen to nezbytně nutné, aby se jejich obyvatelstvo ve městech neudusilo. Takže Evropa, a to tu píšete, začne hospodářsky zaostávat, stejně jako zaostával dříve nacismus a později i komunismus a podpora obyvatel západní Evropy se vytratí. Do té doby je tato věc bohužel zabetonovaná. Že mám pravdu vím z toho, že sám Timmermans, ten nizozemský zelený komouš letos řekl: Když přesvědčíme o Zelené dohodě Čechy, tak všechny. Abyste tomu výroku rozuměli. On dobře ví, že čeští zelení se ani nedostali do parlamentu, tedy, že zelená věc má na východě jen vlažnou podporu. A právě to mu vadí. Prostě by chtěl přesvědčit české voliče, aby si zvolili silnou zelenou stranu, která by jim (Timmemansovi a spol. – celé západní Evropě) byla partnerem v tom zeleném “burianovském hospodském mydlení se”. Moc se omlouvám, že jsem vás tímto příspěvkem nepotěšil. Ale až se to výrazně dotkne peněženek západoevropanů, pak se teprve ledy pohnou. Dříve ne. Věc totiž zašla příliš daleko. A jízlivou poznámku nakonec. Kdyby nenastala situace na Ukrajině, všimli byste si vůbec, že se na nějakém Green dealu už léta intenzívně pracuje!?

    • Já si toho všimla tedy dávno dávníčko, hned jak začli blbnout s elektroauty a emisním povolenkami. S ohledem na to, jakou máme cenu elektřiny, nehrozí v ČR, že by někdo volil zelené. Čeká nás jen bída, svrab a neštovice, poněvadž nebudou ani ty léky a bez hnojiv bude fakt hlad. Před 1.SV lidé utíkali za prací do Ameriky, kam se asi podějí Češi v 21. století?

  12. Ovšem my nemáme české politiky, ale bezpáteřní sluhy cizáků. Takže se vůbec nedivím. Ti nebudou nikdy dobře kopat za Čechy a české firmy a spíše dají vlastní gól.

  13. Lidi, dobře vám tak…to máte za svou pitomost a nechávání si s prominutím kadit na hlavu, jen dál tady klidně mlčíte a necháváte ty vládní zrůdy dělat si co chce EU a EK…místo, aby jste se zvedli ze žídlí a šli protestovat za jejich odvolání a vykopnutí od koryt..jste jen stádo otroků a hlavně nezapoměňte volit jejich nastrčené proevropské kandidáty, vy duchem slaboduší…tak je třeba na vás..

  14. co kvičíte, co jste si zvolili to máte vy … běžte si stěžovat do Třebčína na nádraží do kadibudky-voliči pětižumpy! [redakčně upraveno]

  15. Zajímavé.Skoro každý příspěvek je zde REDAKČNĚ UPRAVOVÁN,a mě tu zakázali bez upozornění a redakční úpravy sprostě cenzůrně a nedemokraticky , bez svobody na právo svobody slova , uveřejňovat své příspěvky. Ani nevím zda tento projde.Jak tak čtu měl by podle mého soudu být potom stejně potrestán každý druhý příspěvek.Nechápu které hovado mě stále blokuje.Děkuji za odpověď.

    • Omlouvám se za to …, ale ten kdo mi tu zakázal diskuzi, to nemá asi v hlavě v pořádku, nebo je omezen bez nadhledu, na druhé straně barikády stran dnes vládnoucích a náš národ ožebračí stejně jako v 1953 roku, což zítra pocítí každý obyčejný ovčan.Jen důkaz ,že jsem měl ve své době, kdy jsem byl tady dehostován pravdu. [redakčně upraveno]

    • Dobrý den, nepublikujeme komentáře, které obsahují sprostá slova, sprostě urážejí diskutující, osoby v článcích či jejich autory, případně podněcují k násili. Jinak nic necenzurujeme. Redakce FinTag.cz

  16. To že to chválí Timermans je jasné znamení, že se jedná o blbost a zlodějinu. EU zdraží prostřednictvím emisních povolenek teplo i elektřinu, a pak penězi z emisních povolenek budou toto dotovat? Opravdu si někdo myslí, že to nezaplatí zase ti nejchudší? Že to neodnese konkurenceschopnost EU? Čeká nás deset let bídy, potom sociální nepokoje a krach evropského socialistického projektu. Teprve potom nastanou podmínky pro zlepšení situace, mezitím nám ujede technologický vlak a z bývalé EU bude zchudlý skanzen.

  17. My máme nějaké oboru znalé POLITIKY? Jen se hádají o “koryto”, každý jen tajně sní o “židli” a platu v EU, co se dalo tak si rozdali a rozkradli…. (Proč ještě nemá každý jeden, emisní povolenku na auto? Na své plíce? Na své výkaly? Vždyť to všechno zatěžuje životní prostředí?) A to se prý říká že jsou věřící ovce.

  18. Všechno je věc dlouhodobého plánování a má to jediný cíl: Má nastolit ve světě NWO=Great Reset. Nic nebudete vlastnit a budete štastniˇ= citát z knihy Klause Schwaba Covid 19: Great Reset. Tam je vše co ted probíhá popsáno. Všechno jde podle jednoduché rovnice – Covid 19, válka na Ukrajině, “energetická krize”(záměrně vyvolaná EU a USA), řízená destrukce Evropy a USA, zelené šílenství(Green Deal), zavedení digtálního eura = zotročení obyvatel USA a EU v systému digitálního otroctví . A úloha naší vlády: Jsou to jen poslušné loutky co vykonávají příkazy z Bruselu, Berlína a USA. To je vše. Přeji všem hodně sil

  19. Vrací se opět doba socialistická. Komunisté za socíku nejdříve propadem ekonomiky a technické úrovně průmyslu obecně dopustili, že český pracovník musel být placen pouze asi tak desetinou toho, co byl za stejnou práci placen třeba německý pracovník na kapitalistickém Západě. A následně museli zadotovat, respektive stanovit umělé netržní ceny prakticky všeho, aby lidi aspoň dosáhli na základní životní potřeby a měli co jíst, kde bydlet a teplo v zimě a nebouřili se tak proti vládě. Aspoň ne permanentně, ale třeba jenom občas a potom to řešily tanky, ruské a Varšavské smlouvy.
    A přesně tam nás vede dnešní melounovitá bruselská vláda svým zeleným blbnutím.

  20. Jen krátká věta. Naše vláda je spolek lidí, kteří nejsou schopni domyslet důsledky svých rozhodnutí. Obalení domů polystyrenem nezaplatí lide zdražení el. energie, plynu i benzinu. Čest vaší práci , hrobaři Česka.

  21. Hlavně tato vláda měla plno kecu kdo zaplatí ty dluhy, tak to tet otočíme a ptám se p. dvoj ministra Jurečka (tak jste nazval p. Havlíčka)Kdo to tet zaplatí naše děti a vnuci že si vůbec ten ze středí školy vykulení z MINISTRSTVA VNITRA dovolí si vzít půjčku deset miliard na tu banderovskou zem zkorumpovanou, Černochova, Fiala, Rakušan, Sykela, Bartoš, Jurečka, atd. Nemáme léky výroba Čína, hnojiva Rusko, vše nám zařídí uršula Leinová z EU. Už nám začíná vadit i Čína Ptám se proč se přestala odebírat ROPA ,PLYM jo že p. PUTIN nebude mít finance a maje stejně.

  22. Tato vláda pokud bude u moci do konce jejího volebního období,tak tuto republiku zníčí a uvrhne občany do nelidských podmínek,nenechají nikoho padnout,co mají dělat chudáci co díky této nelidské pětikoalici padli.Hlavně že si od nového roku přidají na platech a to nemá ani důchodce taký měsíční důcho,že se nestydí ukrajinci jsou jim milejší jak české děti,nuvěřitelné.

  23. Naše vláda je totální neštěstí. Jsou to vlastizrádcové. Vůbec nebojují za naši republiku.
    Jestli si opravdu oni myslí, že dělají pro nás dobře, pak větší naivní blbce jsem neviděl.
    Nebudu se divit, když opět lidí půjdou do ulic.
    Uvědomuje si naše vláda, že je volili občané České republiky a ne EU???!!!
    Povinnost naši vlády je hájit zájmy našich občanů a tyto naše zájmy pak prosazovat v EU !!!
    Povinnosti naši vlády je pomáhat naším občanům ČR.
    Jedinci (zmínění politici) rozhoduji o většině a proti ní tj. proti nám občanům…to se mi snad jen může zdát. Je jak ve špatném snu.
    Do háje s naši vládou! Stydím se za ně. Naše vláda a naši zástupci v EU jsou ostudou naši republiky.:-(

  24. hlavne ze vyvesili na narodni muzeum ukrajinkou vlajku my snad uz nejsme ani v ceske repuplice co si zvolili to mame “pravda a laska vitezi “(ale marne se ptam sam sebe ke komu laska )zbohem cesky narode

  25. Jistě víte, že kde mohu, tak na Green dealu nenechám nit suchout. Takže mě určitě nebudete podezírat z manipulace, co nyní napíši. Ale ujišťuji vás, že toto, co tu vyvolalo takovou diskuzi, zdaleka není to nejhorší a vůbec ne tragické. To má dopad jen do hospodářství a do naší životní úrovně. Ale to jsou věci, které se dají napravit. Vzpomeňte si na Německo po válce. Vzpomeňte si, jak se sanovala ekonomika po roce 1989. Dalo se to dohromady. Evropané jsou v podstatě šikovní, když musí! A to, co čeká nás, to čeká stejně tak i západoevropany. A právě ti jsou díky své vysoké životní úrovni těmi tahouny dnešního energetického marasmu. To oni zvolili a u politických “koryt” drží zelené šílence. Ty, kteří se nakonec svými plány vůbec netají. Takže v této věci platí, že čím hůře, tím lépe, protože nic jiného naivního, případně zaslepeného voliče neprobudí. Bohužel. Ale to, na co chci nyní upozornit, protože to sleduji, jsou pokračující práce na jednotné migrační politice. Ty rozhodně neustaly. Na to vezměte jed. A s touto věcí skutečně přestává legrace! Protože lidé nejsou lednice, které se dají přivézt, vyzkoušet a pak zase případně odvézt. Ti nově přišedší možná, ale ti, co se zde už narodí – finito! A mentalitu jednotlivých etnik nezměníte. Jinými slovy, místo aby EU politici řešili, jak těm lidem pomoci tam (tedy pokud to vůbec jde), tak stejně jako v Egyptě jim ještě vtloukají do hlavy, aby si i ten skromný průmysl zdevastovali jako my a pak nám domorodcům budou tvrdit, že oni u sebe žít nemohou, tak že budou žít zde. A aby to fungovalo, pracují na dvou věcech. První je, že kdo zde dostane právo žít, nebude rozhodovat žádná volená vláda, protože to by voliči u voleb snadno rychle změnili, ale nějaké těleso podobné dnešní evropské komisi. Pro vaši informaci, komisi tvoří 27 komisařů, kteří se neuchází ve volbách o evropské hlasy, ale jako jediní mají právo dávat legislativní návrhy. Něco podobného si představují i v migrační záležitosti. A další důležitou věcí, na které zkrachovaly migrační kvóty, je zajištění velmi podobné životní úrovně migrantů, aby se tito volně mezi státy kvůli tomu nepřesouvali. To je sice nejtěžší věc – dohodnout, jak to udělat, ale nakonec když dnes vidíte, na jakých zelených šílenostech se dohodli vcelku snadno, tak já osobně mám husí kůži. Je třeba tuto věc sledovat úplně stejně, jako nyní sledujete dopady zelených plánů na svoje peněženky. Pište dotazy na politiky, jak se v této věci angažují a sdělujte jim mailem své názory. Tato věc by už rozhodně nijak napravit nešla!

  26. Kdy iz konečne lidi pochopi ze tady vubec o zadny grindyl nejde akorat potrebujou tahat z lidi penize jinak by se to muselo delat celosvetove ale evropa to nespasi

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here