52 % Slováků se staví negativně vůči uprchlíkům z Ukrajiny

2903
uprchlikum
Foto: Český červený kříž

Většina Slováků má negativní postoj vůči uprchlíkům z Ukrajiny. Vyplynulo to z průzkumu tamější nevládní organizace Globsec. Podle zástupců organizace to má více důvodů. Jedním z nich je „neschopná“ slovenská vláda.

Slovensko je mezi zeměmi skupiny V4 jedinou zemí, kde má více než polovina obyvatel [52 %] podle průzkumu Globsec negativní názor na uprchlíky z Ukrajiny. V Česku podle průzkumu vnímá negativně ukrajinské uprchlíky 25 procent obyvatel, v Maďarsku je to 15 procent a v Polsku 11 procent.

„Z našeho průzkumu opravdu vyšlo, že většina Slováků vnímá uprchlíky z Ukrajiny negativně. Zčásti je to dané tím, koho obyvatelé zemí V4 viní z rozpoutání války na Ukrajině. Pokud v Česku z války viní 72 procent dotázaných Rusko a v Polsku je to dokonce 84 procent, na Slovensku a v Maďarsku z války viní Rusko jen 43 procent dotázaných,“ vysvětluje pro FinTag.cz Jana Kazaz z organizace Globsec.

Na Slovensku z rozpoutání války na Ukrajině viní 39 procent Slováků Spojené státy a Severoatlantickou alianci [NATO]. Sedm procent dotázaných slovenských občanů za viníka války označilo dokonce samotnou Ukrajinu.

„To znamená, že více Slováků viní z války někoho jiného než Rusko. A to je jeden z hlavních důvodů převážně negativního postoje Slováků k Ukrajincům utíkajícím před válkou,“ vysvětluje, proč mají Slováci negativní postoj k uprchlíkům z Ukrajiny, Kazaz.

Kdo a proč nemá kladný vztah k uprchlíkům

Průzkum ovšem nenabízí jen negativní nálady vůči uprchlíkům z Ukrajiny. Naopak kladný postoj k běžencům z Ukrajiny má podle něj 85 procent Poláků, 82 procent Maďarů a 73 procent Čechů. Tím však veškeré dobré zprávy končí. Na Slovensku vyjádřilo kladný postoj k uprchlíkům z Ukrajiny jen 42 procent respondentů.

Podle Jany Kazaz za výsledkem opět stojí fakt, že v Polsku a Česku viní více lidí z války na Ukrajině Rusko. Čímž obyvatelé těchto zemí projevují více empatie vůči Ukrajincům. Podle ní jsou tu ale i další důvody.

„Na Slovensku vláda vyjadřuje od začátku války Ukrajině stabilní podporu. Deklaruje jí materiální pomoc a odsuzuje Rusko. Problém ale je, že slovenská vláda, které aktuálně parlament vyslovil nedůvěru, není v zemi příliš populární,“ tvrdí Kazaz.

Nad Tatrou sa blýska. Slovensko nejspíš čekají předčasné volby

Podle ní je navíc na Slovensku „určité množství“ lidí, kteří jsou „prorusky založení“. A ti podle jejích slov k Rusku vzhlížejí.

„Nesmíte také zapomínat na aktivní dezinformační scénu na sociálních sítích, která posilovala již v čase před začátkem konfliktu. […] A je tu i ten fakt, že některé slovenské opoziční strany, jako je Republika či Smer, koketují s podporou Rusku s cílem mobilizace své voličské základny,“ doplňuje pro FinTag.cz Jana Kazaz.

Jak je to s podporou uprchlíků v Maďarsku

Překvapivé je, že vnímání uprchlíků na Slovensku je horší než v Maďarsku, kde je tamější vláda a zejména její premiér Viktor Orbán mnohými představiteli Evropské unie označován za „proruského“ politika. I na tuto otázku zná Kazaz odpověď. Tvrdí, že za lepším vnímáním uprchlíků u maďarského obyvatelstva může stát skutečnost, že tamní veřejnoprávní média rozlišují mezi uprchlíky z Ukrajiny a uprchlíky z jiných zemí.

„Uprchlíky z Ukrajiny přitom veřejnoprávní média narozdíl od uprchlíků z jiných zemí vykreslují v pozitivním světle,“ říká.

Today, tomorrow I go to Germany, říká Salah ze Sýrie

Kazaz zároveň upozorňuje, že maďarský premiér Viktor Orbán sice oficiálně viní z války na Ukrajině Rusko, ale média, která spadají pod kontrolu maďarské vlády, tento narativ podle jejích slov oslabují.

„Do diskuzí na toto téma například pravidelně zvou analytiky a vládní představitele, kteří poukazují na zodpovědnost USA za válku na Ukrajině. Také tvrdí, že dodávky zbraní na Ukrajinu válku prodlužují. A mluvčí tamějšího parlamentu dokonce řekl, že je to válka mezi Spojenými státy a Čínou,“ přibližuje poměry v Maďarsku.

Mluvme o míru, nemluvme o vítězství, vyzval Orbán

Svou roli v tom může sehrávat i to, že Maďarsko spolu se Slovenskem přijalo nejméně uprchlíků z Ukrajiny ze všech zemí V4.

Podle dat Globsecu, které se v základu shodují s daty WHO a UNHCR, na konci listopadu Maďarsko evidovalo 31 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Slovensko jich přijalo 100 tisíc. Oproti tomu Česko jich přijalo už bezmála půl milionu a Polsko přes 1,5 milionu.

Obavy z ekonomické situace

Jeden z důvodů, proč se někteří obyvatelé zemí V4 negativně vyjadřují k přijímání uprchlíků z Ukrajiny, jsou i ekonomické obavy. V průzkumu Globsec dotazovaní poukazují na náklady spojené s jazykovými kurzy nebo dotovaným ubytováním. K tomu se přidávají náklady na výplaty humanitárních dávek, na zdravotní systém, jako je tomu třeba i v Česku.

VZP ČR bude letos ve ztrátě. A ve ztrátě bude i příští rok

Avšak znovu: Jsou to hlavně Slováci, kteří se obávají, že to, co dají uprchlíkům z Ukrajiny, bude chybět jim. Že pomoc Ukrajincům zhorší ekonomickou situaci na Slovensku, jak uvedl i jeden z autorů průzkumu Patrik Szicherle.

„Podle mého názoru tyto obavy nejsou oprávněné. I si myslím, že právě ekonomické dopady pomoci uprchlíkům by měl slovenský stát lépe komunikovat s veřejností,“ tvrdí Kazaz.

Na druhé straně i ona pro FinTag.cz potvrzuje, že pocit ekonomického ohrožení mezi Slováky silně rezonuje. Problém ale není, jak dodává, jen v ekonomice, ale i v politické reprezentaci.

„Na otázku v našem průzkumu, kde si respondenti měli vybrat mezi různými problémy dva největší, kterým čelí, více než 80 procent uvedlo ekonomické obtíže. Jako druhý uváděli neschopnou vládu,“ říká.

Jakou máme populaci, takové máme politiky, říká Miroslav Kalousek

V souvislosti s ekonomickou situací Jana Kazaz upozorňuje, že Slovensko je ve srovnání svého hrubého domácího produktu [HDP] na hlavu za Českou republikou. V porovnání průměrné hrubé mzdy si stojí srovnatelně s Poláky a jsou na tom lépe než Maďaři.

„Na papíře na tom Slovensko není nejhůře, ale vnímání ekonomické situace a pocit ekonomického ohrožení je na Slovensku zjevně nejvyšší v zemích V4,“ uzavírá Jana Kazaz pro FinTag.cz s odkazem na výsledky průzkumu.

Daniel Tácha

2 KOMENTÁŘE

  1. Tato shrnutí jsou velice vedena snahou prodlužovat válku.Bez zbraní z celého světa by válka dávno skončila.Já jsem proti pomoci Ukrajině a Ukrajincům.

  2. Tady se musí udělat přesný termín, na jak dlouho tady budou a nebo “popakují zpět na Ukrajinu”. Pokud nebudou mít stabilní práci, bydlení do tohoto termínu (bez žádných státních “berliček”), musí odejít. A vláda musí mít a znát přesné počty zůstaných, nebo odejitých!!! Platí pro všechny!!! J.M.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here