U Čechů v zahraničí Babiš docela propadl. Vyhrál Pavel

702
pavel
Největší počet voličů [1 474] odevzdalo svůj hlas v Londýně. / Foto: MZV ČR

U Čechů, kteří hlasovali v 1. kole prezidentské volby v zahraničí, vyhrál Petr Pavel. Naopak druhý finalista ve 2. kole volby Andrej Babiš skončil v celkovém pořadí kandidátů jako čtvrtý. Zatímco Pavel získal 55,94 % hlasů, Babiš 4,06 procenta.

Na 110 velvyslanectvích a generálních konzulátech České republiky odevzdali Češky a Češi v prezidentské volbě celkem 15 881 platných hlasů. Volební účast tak dosáhla téměř 72 procent zaregistrovaných voličů.

V hlasování v zahraniční v 1. kole prezidentských voleb zvítězil Petr Pavel [55,94 %]. Další v pořadí se umístila Danuše Nerudová [28,48 %]. Třetí skončil Pavel Fischer [7,02 %]. Andrej Babiš získal 4,06 procenta hlasů. Za ním následoval Marek Hilšer [2,59 %], Jaroslav Bašta [1,27 %], Karel Diviš [0,44 %] a Tomáš Zima [0,17 %].

Nejvíce voličů hlasovalo v Londýně

Největší počet voličů [1 474] odevzdalo hlas v Londýně. 1 888 českých občanů hlasovalo na celkem čtyřech úřadech v Německu. V Berlíně odevzdali 588 hlasů, v Drážďanech 193, v Mnichově 800 a v Düsseldorfu 307. 665 hlasů odevzdali Češi v Paříži a 186 ve Washingtonu.

Kromě zastupitelských úřadů se volilo i na dvou vojenských základnách v zahraničí, na nichž působí čeští vojáci. Konkrétně ve slovenské Lešti a litevské Rukle, kde odvolilo 313, respektive 92 voličů. Na velvyslanectví v Kyjevě musela volební komise v sobotu ráno hlasování na hodinu přerušit kvůli ruskému raketovému útoku.

„Zorganizování voleb patří mezi ty logisticky náročnější úkoly našich diplomatů v zahraničí. Chci mimo jiné poděkovat kolegům ve Lvově a Kyjevě, kde museli kvůli raketovému útoku dokonce volby přerušit, že v současné vypjaté situaci zajistili našim občanům možnost volit,“ ocenil práci českých diplomatů ministr zahraničí Jan Lipavský [Piráti].

Pavel vyhrál v prvním kole. Babiš šokoval svým projevem

Zároveň zdůraznil nutnost zavedení korespondenční volby: „Pravdou ale je, že jedině korespondenční volba umožní volit všem Čechům v zahraničí. Ministerstvo zahraničí je na korespondenční volbu technicky připraveno a my politici tuto možnost krajanům dlužíme. Budu usilovat o to, abychom tento dluh vůči Čechům v zahraničí vyrovnali co nejdřív.

Souboj Pavel vs. Babiš přilákal rekordní počet voličů

Vzhledem k časovým posunům probíhalo hlasování od čtvrtka 12. ledna do soboty 14. ledna 2023. Mezi prvními tak hlasovali Češi pobývající v Brazílii, Santiagu de Chile, Sao Paulu, Buenos Aires a Chicagu.

„Z celkových 14 370 občanů, kteří jsou v celém světě aktuálně zapsaní ve zvláštních voličských seznamech, a z rekordních 3 125 voličských průkazů, které jsme jako MZV vydali, volilo v prvním kole prezidentských voleb rekordních 15 881 voličů,“ uvedl vrchní ředitel sekce právní a konzulární MZV ČR Martin Smolek s tím, že v porovnání s prvním kolem prezidentské volby v roce 2018 Češi odevzdali o 3 418 platných hlasů víc.

Počty odevzdaných hlasů Čechů v zahraničí podle největších měst: Londýn: 1474 / Brusel: 1267 / Berlín: 588 / Drážďany: 193 / Mnichov: 800 / Düsseldorf: 307 / Varšava: 158 / Řím: 242 / Vídeň: 760 / Bern: 895 / Paříž: 665 / Bratislava: 593 / Sydney: 244 / New York: 249 / Toronto: 127.

–RED–

1 komentář

  1. Každým dnem se ujišťuji, že sledovat politiku je skutečně lahůdka. Zvláště, když je člověk nějak vychovaný a má už zafixované jisté přístupy k věcem. A pak čte, jak pirátský poslanec a toho času ministr, s jehož jmenováním měl Zeman velké problémy, jak údajně říká: “Pravdou ale je, že jedině korespondenční volba umožní volit všem Čechům v zahraničí.” Jsem si totiž jist, že tomu tento poslanec i upřímně věří. Tak si to rozeberme. Tato země tyto lidi vychovala. Sice největší část nesli rodiče, ale všechny služby státu platí skoro všichni občané. A až se konečně “pole řádně rozšířilo, vyklestilo, zbavilo kamení a řádně zúrodnilo” a očekává se, že právě nyní se budou pravidelně pořádat dožínky, tak se pole sebere a živí cizí krajiny. A v cizích krajinách významně přispívá k jejich rozvoji. Proti tomu nic. Jsme svobodní lidí ve svobodné zemi a naše rozhodnutí je, jak náš život bude vypadat. Jestli zeleně, nebo rudě, případně jinak a kde. Ale když pak dojde na to, že jeho “matka”, která takového jedince vypiplala a odkojila, se jednou za mnoho let ozve, že by potřebovala takovou nepatrnou službičku, skutečně něco jako trochu natáhnout pacičku a hodit papírek do popelnice, tak pokud prý tu popelnici takovému člověku nedotáhneme doslova až pod nos, tak je podle ministra tento člověk trestuhodně omezen na svých právech a je třeba to neodkladně řešit. A jak vidět, tak za dnešní politické situace ve světě, jako na velmi důležité věci v oblasti zahraničních vztahů, intenzívně pracoval. Proto ji už má vzorně nachystanou. Osobně mám výchovou zakódované, že když taková “matka” v podobné věci jen naznačí, tak bez ohledu na námahu, zdraví, majetek a dokonce i život, se všeho nechá a jedná se. Problémem je opravdu pirátský poslanec, toho času ministr a jeho uvažování v tom, co je opravdu zásadní a důležité. Takovými, jako je on, je EU přeplněna, a proto to v současném životě vypadá tak, jako to vypadá. V migraci, v zelené devastaci hospodářství a nakonec i ve vyhlídce na průběžně klesající životní úroveň.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here