Pavel vyhrál v prvním kole. Babiš šokoval svým projevem

9295
V politice nezkušený armádní generál ve výslužbě Petr Pavel v prvním kole prezidenstkých voleb porazil někdejšího premiéra Andreje Babiše [ANO]. / Foto: Volební štáb Petra Pavla

Do druhého kola prezidentských voleb postoupili bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš. Petr Pavel získal v prvním kole 35,40 procenta hlasů, Andrej Babiš 34,99 procenta.

„Děkuji za vaši podporu. Jsme v poločase a jdeme do souboje o důstojnost, klid a řád v naší zemi. Počítám v něm s vámi,“ uvedl Petr Pavel ke svému vítězství.

Na třetím místě v prezidentském klání skončila se ziskem 13,92 procenta hlasů ekonomka Danuše Nerudová. Senátor Pavel Fischer obdržel 6,75 procenta, poslanec SPD Jaroslav Bašta získal 4,45 procenta, senátor Marek Hilšer 2,56 procenta, podnikatel Karel Diviš pak 1,35 procenta, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima 0,55 procenta.

Poražení kandidáti Nerudová, Fischer, Hilšer a Diviš už vyjádřili podporu do druhého kola Petru Pavlovi. Tomáš Zima uvedl, že nepodpoří žádného z kandidátů. Jaroslav Bašta se prozatím nevyjádřil.

Šéf SPD Tomio Okamura v České televizi [ČT] ale uvedl, že ho dnes [14.1.] kontaktoval prostřednictvím poslance zvoleného na kandidátce SPD Jaroslava Foldyny Andrej Babiš. A chce s SPD údajně vyjednávat o podpoře. Bližší informace neuvedl.

Petru Pavlovi, Danuši Nerudové a Pavlu Fischerovi jako kandidátům Spolu [ODS, KDU-ČSL, TOP 09] již poblahopřál premiér Petr Fiala [ODS]. Avšak Pavel zdůraznil, že se nepovažuje za vládního kandidáta a že je sám v některých otázkách vůči vládě kritický. Podle něj ale je současný kabinet lepší než ten Andreje Babiše. Uvedl, že problémy se řeší hledáním společného řešení a ne vyvoláváním krizí, jako je například snaha o svržení kabinetu.

Andrej Babiš šokoval svým projevem

Andrej Babiš [ANO], jenž z kandidátů na prezidenta před novináře předstoupil jako poslední, označil zisk 1 952 2213 hlasů [Petr Pavel získal 1 975 056 hlasů, pozn. red.] za fantastický úspěch. Vysvětlil to tím, že je to o několik stovek tisíců hlasů více, než získalo hnutí ANO v poslaneckých volbách v roce 2021.

Uvedl, že většina protikandidátů včetně Petra Pavla jsou provládní kandidáti. Česko podle něj nepotřebuje, aby zástupci pětikoalice ovládali Sněmovnu, Senát, měli vládu a v případě úspěchu Pavla i Hrad. Řekl, že taková koncentrace moci je pro Česko nebezpečná.

Poté velice tvrdě zaútočil na svého protikandidáta, média a zástupce vlády. Podle jeho slov se na něj chystají kompromitující materiály. Příkladem uvedl fotomontáže jeho osoby s milenkou. Anebo obvinění o tom, že ho na obchodní cestu do Maroka v době totality vyslaly sovětské tajné služby. Na otázky novinářů, kdo a co na něj chystá a jak to ví, už ale bližší informace neuvedl.

„Chystá se…Zatím se to nestalo… Pokud by se to vůbec nestalo, tak by to byla jen dobrá zpráva,“ vysvětlil nepřesvědčivě.

Následně ale přešel do přímého útoku proti Petru Pavlovi. Babiš řekl, že jediným prezidentem v Evropě, který byl komunistickým rozvědčíkem, je ruský prezident Putin.

„Putin byl vysazen a nasazen jako agent KGB v 80. letech v Berlíně. Na toto byl připravován pan Pavel, aby byl vysazen do týlu nepřítele, aby tam získával lidi na spolupráci,” řekl Babiš.

Uvedl dále, že člověk, který vítal invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968, to dotáhl až do vojenského výboru NATO. Ve své řeči zřejmě v této souvislosti také řekl, že Petr Pavel může na Hradě sloužit i ne zcela transparentním zájmům třetích stran.

„Pokud se dostane na Hrad, bude tam vykonávat vůli vlády, svých sponzorů a možná i někoho jiného,” řekl doslova.

Dodejme, že sám Andrej Babiš se podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa [ÚPN] v roce 1980 stal důvěrníkem Státní bezpečnosti [StB]. A o dva roky později ho měla komunistická tajná policie získat ke spolupráci jako agenta s krycím jménem “Bureš”. Babiš se proti evidenci bránil u slovenských soudů, které mu nejprve daly za pravdu. Po zásahu ústavního soudu Babišovu žalobu ale zamítly. Soudní proces dosud není uzavřen. Babiš spolupráci popírá. Jako pracovník někdejšího podniku zahraničního obchodu, který vyjížděl do zahraničí, byl v zájmu StB.

„Ano, kontrolovala nás, abychom nekradli,“ vysvětlil dnes rovněž Babiš.

Petr Pavel jedná o další strategii proti Babišovi

Během svého projevu Babiš opakovaně obviňoval média z toho, že o jeho osobě informují zaujatě. Petra Pavla nepřímo označil za loutku lobbisty Petra Koláře. Tou první loutkou podle něj byl bývalý předseda Akademie věd ČR a někdejší neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Drahoš.

„Tiskovku předsedy Babiše jsem sledovat nestihl, ale zaslechl jsem, že to prý bylo jedno velké kňů,“ uvedl Petr Pavel na svém twitterovém účtu.

Zároveň poděkoval za podporu pro druhé kolo prezidentských voleb poraženým protikandidátům Danuši Nerudové, Pavlu Fischerovi a Marku Hilšerovi. A začal okamžitě vyjednávat o tom, jak by tato podpora měla vypadat. Nerudová dorazila do Pavlova štábu krátce po 17:00. Po zhruba čtvrthodinovém jednání ale odjela. Novinářům řekla, že jednání budou pokračovat v pondělí. V této souvislosti je pozoruhodný výrok Danuše Nerudové, který pronesla poté, kdy předstoupila po oznámení výsledků před novináře.

„Nebojte, já už z veřejného prostoru nezmizím,“ uvedla.

Fischer jednal s Pavlem krátce před 18 hodinou. Po schůzce médiím řekl, že Pavlovi nabídl politickou podporu i podporu v kampani. Vítězství Babiše by podle Fischera bylo špatné. Andrej Babiš podle jeho slov nerozlišuje mezi veřejnými zájmy a svými soukromými a bojí se převzít odpovědnost za vlastní činy.

Po 18 hodině odpolední dorazil do Pavlova štábu také Marek Hilšer. Z neúspěšných kandidátů podpořil Pavla rovněž podnikatel Karel Diviš. Ten do Pavlova štábu ale nedorazil. Naopak svůj výsledek 1,35 procenta označil za zklamání.

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Pavel=provládní kandidát.Naše vláda=loutky nadnárodních korporací.Nadnárodní korporace=finanční zájmy po celém světě.Lži,komploty cílená populační degradace,neziskovky,neprůhledné finacování a narušování režimů po světě,tam kde jsou nerostná bohatství.NATO jako nástroj.Prosazování aktivismu LGBT,feminismu.Proč??Protože tito podvratní zhlouplí lidé,vzdělaní dle globalistických šablon se velice lehce ovládají.Korporace a bankéři nechtějí chytré průbojné inteligentní pracovité.Potřebují hloupé stádo,co budou vlastnit ,ždímat za schovanými krásnými progresivistickými hesly.Americké globalistické zlo pár finančníku je zkáza pro celý svět.Jediný Putin a spolek BRICS toto může odrazit.Pavel je sluha všech.Není to lídr,ale “GUMA”. [redakčně upraveno]

  2. Nebudu se tajit tím, že si to perfektně užívám. Abyste rozuměli. Úplně stejně jako naši občané a zcela stejný typ kandidátů si vybírali poslanci, když tuto volbu měli ještě v rukou oni. Dobře si pamatuji, že se tam tvrdě politicky kšeftovalo, kádrovalo, zákulisně jednalo (je i logické proč) a nám občanům by tyto způsoby chtěli vytýkat. A skutečně nic tak nezvýšilo zájem občanů o politiku, jako přímá volba prezidenta, až je to našim politikům nepříjemné. Nakonec si všimněte, že už začínají vypouštět pokusné balónky, že by nám ji zase vzali. Je také fakt, že politika je specifický typ práce, je třeba mít na ni žaludek a tím se tam stahuje určitý typ lidí. Z toho důvodu musí být každé čtyři roky volby, aby to vládnutí pro společnost neskončilo katastrofou. Výsledkem toho všeho jsou po prvním kole tito dva kandidáti. Řekl bych, že po velmi náročném výběru, doslova „dva vymazlení komouši“, kteří se v žádném režimu neztratí. V tomto směru je jeden za osmnáct a druhý za dvacet bez dvou. No, za čtrnáct dní, to budu muset jednomu z nich hodit. Trest za to, že místo dělání politiky tu sedím u PC.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here