V Davosu dnes startuje Světové ekonomické fórum

596
Svetove_ekonomicke_forum
Foto: WEF

Ve švýcarském horském středisku Davos dnes [16.1.] začíná Světové ekonomické fórum [WEF]. Jde o jeho 53. ročník. Fóra, které potrvá do 20. ledna, se letos neúčastní kvůli válce na Ukrajině ruská delegace.

Za Českou republiku na WEF vystoupí ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela [za STAN]. Před delegáty vystoupí s příspěvkem o energetice. Kromě něj do Švýcarska zamíří dalších 29 ministrů obchodu, 35 ministrů zahraničí, 19 guvernérů centrálních bank a 56 ministrů financí.

„Je jasné, že letošní 53. Světové ekonomické fórum se uskuteční v době, která se vyznačuje nejsložitější geopolitickou a ekonomickou situací za poslední desetiletí,” uvedl prezident WEF Börge Brende.

Účast na WEF dále přislíbilo 52 hlav států a vlád. Úctyhodný je rovněž počet zástupců firem. Do Davosu jich přijede kolem 1 500. Zhruba šest set z nich jsou generální ředitelé. Hlavními tématy fóra bude další ekonomický vývoj, dopady války nejen na Ukrajině a boj proti klimatickým změnám.

Otevřené Světové ekonomické fórum

Panelové diskuze účastníků WEF startují již dnes [16.1.]. Kdo se na ně registroval do 12. ledna, může je všechny sledovat online. Mezi panelisty patří například youtuber Nuseir Yassin, hudebník a filantrop will.i.am či generální tajemnice Amnesty International Agnès Callamard. Některé z přednášek ale budou volně k dispozici i bez registrace, a to na následujícím odkazu.

„Open Forum 2023 shrne největší výzvy, kterým čelíme v boji za stabilizaci klimatu a zastavení kolapsu přírody. Tématem je i posílení potravinové bezpečnosti, přechod na čistou energii a pomoc krizí nejvíce postiženým komunitám,“ uvedla mluvčí WEF Micol Lucchi.

Šéfka WTO varuje před ekonomickou studenou válkou

K důležitým tématům podle ní patří postavení žen ve světě. Panelisté se zaměří na pozici menšin ve většinové společnosti. Důraz WEF klade i na nové technologie, které pomohou lidem v chudých afrických regionech. Za téma si vystupující vybrali i život lidí se zdravotním hendikepem. Mnozí z nich výše uvedená témata propojí s dopady klimatických změn.

Téma malých a středních podniků

Světové ekonomické fórum se letos stejně jako v minulých letech zaměří na pozici malých a středních firem. Vyjde z aktuálního průzkumu mezi 800 majiteli a řediteli těchto firem. V něm 67 procent z nich vyjádřilo obavy z očekávané hospodářské recese.

„Malé a střední podniky jsou páteří globální ekonomiky a vytvářejí téměř 70 procent pracovních míst a HDP na celém světě,“ upozorňuje mluvčí WEF Sam Werthmuller.

Řečníci v rámci tématu podle něj rozeberou politiku marží, přístup k inovacím, možnosti získávání nových trhů a zákazníků. Dále se zaměří na možnosti malých a středních podniků v posilování jejich pozice v rámci globálních obchodních řetězců.

„Malé a střední podniky a středně velké společnosti mají přednost oproti velkým firmám ve flexibilním přístupu k inovacím a změnám. K tomu je ale zapotřebí nejen zaměstnávat perspektivní talenty, ale i státní podpora na národních úrovních,“ tvrdí profesorka National University of Singapore Rashimah Rajah.

Ta je ostatně jednou ze signatářek výzvy pro zlepšení postavení malých a středních podniků. Právě tuto výzvu, která vychází převážně z asijského regionu, WEF zastřešilo a blíže představí veřejnosti na svém aktuálním 53. ročníku.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here