EK hledá cesty, jak bránit přesunu evropských firem do USA

3544
EK
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová na Světovém ekonomickém fóru představuje evropský plán na vytvoření nového dotačního fondu na podporu evropských firem. Kde ale EU vezme peníze na jeho naplnění se prozatím neví. / Foto: WEF

Evropská komise [EK] letos připraví nový rámec pro státní pomoc evropským firmám. Nechce, aby odcházely do USA, které svým i zahraničním firmám nabízejí masivní subvence i daňové úlevy při přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku.

O plánu EK se v úterý [17.1.] na Světovém ekonomickém fóru v Davosu [WEF] rozhovořila předsedkyně EK Ursula von der Leyenová. Součástí chystaných opatření na podporu evropských firem se podle ní stane nový dotační fond. Ten nabídne evropským firmám rovněž masivní subvence.

„Abychom zachovali atraktivitu evropského průmyslu, musíme být schopni konkurovat nabídkám a stimulům, které jsou v současnosti dostupné mimo EU,“ uvedla šéfka EK ve svém příspěvku na WEF.

O nutnosti reakce na americký program Inflation Reduction Act [IRA] už v Bruselu jednali unijní ministři financí. Ukázalo se, že na formu podpory evropských firem nemají jednotný náhled. Problematicky hledají shodu zejména v tom, jakým způsobem podporu evropským firmám financovat.

Zároveň běží jednání zástupců EU s Washingtonem o omezení amerického vstřícného přístupu k evropským firmám. Jako první na nutnost těchto jednání upozornila Francie. Její prezident Emmanuel Macron o věci loni jednal s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Co nabízí Amerika

Vláda ve Washingtonu podpoří firmy na svém území a prodej v Americe vyrobených výrobků částkou 369 miliard dolarů [8,2 bilionu Kč]. Učiní to pomocí nového programu IRA, který platí od letošního prvního ledna.

„Nejméně devět programů v celkové hodnotě 231 miliard USD [cca 5,13 bil. Kč] zahrnutých do IRA obsahuje ustanovení, která jsou diskriminační. Jejich cíl je donutit k lokalizaci investic a výroby v USA prostřednictvím pobídek především ve formě daňových úlev,“ popsal americký program hlavní evropský zaměstnavatelský svaz BusinessEurope.

Jeho představitelé uvedli, že sice vítají snahy USA o podporu čistých technologií a řešení prostřednictvím zákona o snižování inflace IRA, ale ohrazují se proti diskriminačním prostředkům, které odporují pravidlům Světové obchodní organizace WTO. Americký program podle nich přímo „podkopává evropské zájmy“.

Amerika dotacemi pro výrobce autobaterií zametla s Evropou

BusinessEurope se vymezil hlavně proti opatřením na výrobu elektromobilů v USA: „Stále doufáme, že se podaří nalézt vyjednané řešení, které je v současné době projednáváno ve zvláštní pracovní skupině US-EU Task Force on Inflation Reduction Ac], alespoň pokud jde o elektromobily.“

Co chystá EK a kde na to vezme peníze

Předsedkyně von der Leyenová v Davosu shrnula, že země EU ještě letos podpoří evropské firmy v otázce vysokých cen energií. Zároveň ještě letos představí další podporu firem v oblasti investic do ekologicky čistých technologií. Podle ní téměř tři čtvrtiny z dosud poskytnuté podpory firmám v EU ale připadají na Německo a Francii.

„Aby byly subvence rozdělovány rovnoměrněji a dočkaly se jich i firmy z méně hospodářsky vyspělých zemí, připraví Komise v rámci letošní revize víceletého rozpočtu Evropský fond suverenity,“ uvedla von der Leyenová.

Exxon Mobil žaluje Evropskou unii kvůli windfall tax

Fond firmám nabídne přímé dotace a půjčky. Zatím však není jasné, zda si k jeho naplnění EK vezme novou společnou půjčku, nebo využije vlastní zdroje. Zejména v tomto bodě hledají unijní ministři obtížně shodu.

Například italský ministr hospodářství Giancarlo Giorgetti podpořil myšlenku, aby si EU vzala podobně jako v případě mimořádného fondu obnovy určeného na pomoc po covidové krizi společnou půjčku. Nápad prosazovaný zvláště jihoevropskými státy EU však odmítá Německo i jiné země, které se obávají dalšího zadlužování unie.

Politico: Nenadávej na Ameriku, když sám máš křivá ústa

Český ministr financí Zbyněk Stanjura po jednání s unijními kolegy v Bruselu prohlásil, že další společný úvěr není pro EU správná cesta. Fond by podle něj místo přímých grantů mohl poskytovat státům půjčky. Skepticky se český ministr staví i k nové státní pomoci pro firmy.

„Myslím si, že by to mělo skončit. Každé uvolňování pravidel té státní podpory nakonec vede k soutěži mezi členskými státy o výši dotací,“ řekl novinářům.

–ČTK/DNA–

8 KOMENTÁŘE

  1. Je to proste, EK musi zmenit zelenou politiku.Pokud to udela budou levnejsi energie a firmy tady zustanou.EK potrebuje selsky rozum, mene birokracie , atd.

  2. Drazí diskutující. Přesně, jak to tu napsal pan Josef (18.1.2023/11:56). A možná si vzpomenete, jak tu neustále razím a varuji slovy, zelení komouši. Teď to vidíte v přímém přenosu. Abyste rozuměli a mohli srovnávat. Tedy pokud máte to štěstí a nemáte, přesněji řečeno, nemůžete mít ještě zkušenosti. Budu se snažit být maximálně stručný. Mezi válkami byla v Evropě dost otřesná sociální situace. Nevěřte řečem, že za první republiky to bylo růžové. Nebylo. Tak se to po válce udělalo z gruntu. Protože kapitalisté, buržoazie, byla bohatá a kořistila z práce dělníků (do jisté míry pravda), tak to neudělali jako na západě, že ji řádně zdanili, ale rovnou zrušili. Doslova, jak třídu. Tím ale totálně rozvrátili předivo společensko-hospodářských vztahů. Protože kapitalisté, to není jen bohatství, ale to je také vytváření a starání se podniky, jejich rozvoj, včetně výzkumu a vývoje. Proto to museli vzít do svých rukou sami komunisté. Vznikly na to státní socialistické struktury, které rozhodovaly, co by se mělo vyrábět, kdo by to měl vyrábět (struktura hospodářství) a také například v jakém množství. Za tímto účelem vznikla státní plánovací komise. V tehdejším RVHP dokonce i v socialistickém mezinárodním formátu. Tedy to, co dříve dělal bez účasti politiků sám trh – zákazníci s výrobci. Výsledkem bylo, že ekonomika sice fungovala, ta je součástí lidské existence, ale trh ne. Takže zboží se nekupovalo. Ale po obchodech se shánělo. Víte, něco jako když prospektoři běhají v přírodě a pátrají po zlaté žíle. Ceny neodrážely tržní hodnoty, ale byly naplánované. Vzpomeňte si tu scénu z filmu „Jako jed“, jak se snažil Svěráka uplatit, že jejich podnik udělá hrubou stavbu (na ní se dalo vydělat) a ty dokončovačky (nevýdělečnou drbačku) nechají na podnicích bytového hospodářství a aby jim to Svěrák nařídil – za to mu dával ty peníze. No, abych z toho neudělal román. Dopadlo to tak, že se celý ten slavný socík musel zrušit a znovu „nainstalovat“ starý dobrý kapitalismus se všemi jeho nevýhodami. Tedy hlavně ten jeho trh. Ovšem náklady byly obrovské. Porovnejme si životní úroveň oproti zemím, kde fungoval nepřetržitě. A nyní si přečtěte článek, co dělají naši i evropští politici. O co se starají, co plánují udělat, jak to chtějí udělat a hlavně, co zabere většinu času v jejich rozhodování a dělání politiky. V článku se to rozebírá podrobně. A současně si představte, že je postavíte do vany, vezmete sprchu a smyjete z nich tu zelenou barvu. A zavezete je do lakovny a nastříkáte je na rudo. Kdybyste mně je pak ukázali, lekl bych se, že jsem vystoupil ze stroje času a že je před rokem 1989. Takže pokud vás zajímá vaše budoucí životní úroveň, myšleno v porovnání se světem, třeba s některými dnes ještě rozvojovými zeměmi, tak nyní víte zcela přesně, co vás se současnou evropskou politikou čeká.

    • Já si myslím,že příčina je v dohodě o sféry vlivu po 2 světové válce. Přesto všechno jsme se měli nejlépe z Varšavské smlouvy. To že jsme přišli o vazby na západ, tak se nám otevřel trh na východě, který nám platil levnou energií. Dokázali jsme ze zaostalého Slovenska udělat průmyslově rozvinutou zemi. Nikam jsme neodváděli dividendy. Všechno nám zůstalo.

  3. Ronald Reagan: „Pokud se to hýbe, zdaň to. Když se to stále hýbe, reguluj to. A když se to přestane hýbat, dotuj to…“

  4. Problémy vzniké socialismem vyřeší více socialismu. Tak určitě.
    Brzy docílíte toho, že z Evropy itečou nejen firmy, ale i lidé schopní inovace. A pak? Game over, náprava potrvá generace, protože získat lidský potenciál, který v moderní ekonomice bude hrát čím dalá větší roli jednoduše nejde.

  5. Zas****na EU uměle vyšponuje ceny plynu a elektřiny a ted vsichni čumí že se firmy stěhují to je divný tady je vidět jaký debilove to vedou

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here