Nezaměstnanost v lednu stoupla podruhé za sebou

213
Nezamestnanost
Foto: Pixabay.com

Podíl nezaměstnaných osob v lednu stoupl na 3,9 procenta. Loni v prosinci činil 3,7 procenta. V průběhu loňského roku kolísal na úrovni 3,5 procenta. Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla už druhý měsíc za sebou.

Data o vývoji nezaměstnanosti dnes [8.2.] zveřejnil Úřad práce ČR [ÚP ČR]. K 31. 1. 2023 ÚP ČR evidoval celkem 283 059 uchazečů o zaměstnání. To je o 11 256 více než v prosinci a o 15 983 více než loni v lednu. Volných míst ÚP ČR nabízel 281 tisíc, což představuje pokles o necelých osm tisíc oproti předchozímu měsíci a o 70 tisíc oproti lednu 2022. Poprvé od března roku 2018 počet uchazečů o práci převyšuje počet volných míst.

„Počet volných pracovních míst, která se přes ÚP ČR nabízejí, klesl,“ potvrdil generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Dodal, že zaměstnavatelé jsou letos v přijímání nových zaměstnanců opatrnější než v předchozím roce a zaměřují se, zejména kvůli dražším energiím a surovinám, i na efektivnější vytváření finančních rezerv. V následujících měsících by podle jeho názoru nezaměstnanost mohla stagnovat, případně mírně vzrůst. S příchodem jarního počasí a rozjezdem sezónních prací by pak mohla začít klesat.

Nezaměstnanost pohledem ekonomů

Na jedno pracovní místo tak po dlouhé době v lednu připadal v průměru jeden uchazeč. Naposledy tomu tak bylo v dubnu 2018.

„Navzdory tomu, že česká ekonomika prošla v minulých dvou čtvrtletích mírnou recesí, zůstává trh práce napjatý. Firmy mají zřejmě ještě v živé paměti, jak obtížné bylo pracovní sílu sehnat a do propouštění se nehrnou,“ říká ekonomka Komerční banky [KB] Jana Steckerová.

Největším problémem zůstává nezaměstnanost tradičně v okrese Karviná, kde dosahuje 8,5 procenta. Následují ho okresy Bruntál [7,3 %] a Most [6,9 %]. Na opačném konci žebříčku nalezneme tradičně okresy Praha-východ [1,6 %], Praha-západ [1,7 %] a Pelhřimov [2,0 %].

Podobné pořadí nabízí seznam okresů podle průměrného počtu uchazečů na jedno volné pracovní místo, kterých nejvíce připadá na okres Karviná [11,8], Bruntál [6,0] a Most [4,6]. Nejméně pak na okresy Praha-východ [0,2], Mladá Boleslav [0,3] a Praha-západ [0,3].

„Český pracovní trh evidentně prochází ochlazením. To vzhledem k celkové ekonomické situaci nepředstavuje žádné překvapení. Pozorovaný nárůst registrované míry nezaměstnanosti o 0,2 procentního bodu oproti předchozímu měsíci ovšem pro leden nepředstavuje nic mimořádného, když přibližně stejný vývoj pozorujeme pravidelně každý rok,“ komentuje výsledky hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Za pozornost podle něj ale stojí prolomení téměř pět let trvajícího stavu, kdy na českém pracovním trhu od dubna roku 2018 setrvale panoval převis počtu volných míst nad počtem uchazečů o ně. Přesto momentální situaci na pracovním trhu hodnotí „jako nadále klidnou“.

Propouštění a nabírání zaměstnanců podle firem

Podle šetření Hospodářské komory ČR [HK ČR] počet firem, které nově oznámily, že budou propouštět, oproti předešlému půlroku mírně vzrostl ze 14 na 17 procent. Přesto se většina podniků nechystá navzdory drahým energiím a rostoucím nákladům stavy zaměstnanců snižovat. 

„I přestože firmy čelí nárůstu nákladů, dobrou zprávou pro zaměstnance je, že více než čtyři pětiny zaměstnavatelů se v příštích šesti měsících dávat výpovědi nechystají. Nabírat další zaměstnance bude každý sedmý podnik,“ říká prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Tvrdí, že zpomalení hospodářství, které aktuálně Česká republika zažívá, bude patrně jen mírné a nebude mít nijak dramatický dopad na nezaměstnanost. A ta by mohla tedy zůstat nízká v dalších měsících.

Česká ekonomika prochází technickou recesí

K propouštění zaměstnanců podle něj přikročí nejčastěji velcí zaměstnavatelé. Velké podniky jsou ale zároveň i těmi, které plánují nové zaměstnance nabírat nejvíce. Růst počtu zaměstnanců nejvíce očekávají firmy působící ve zpracovatelském průmyslu. Je třeba i dodat, že stejná část firem v tomto odvětví předpokládá pokles zaměstnanců.

„To může svědčit o fluktuaci zaměstnanců v rámci daného odvětví. Zaměstnanci přechází od firem ve zpracovatelském průmyslu k jiným firmám působícím rovněž ve zpracovatelském průmyslu,“ vysvětlil Dlouhý.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here