Unikátní tisícikoruna ČNB se draží už za šestinásobek

14757
unikatní_bankovku
Foto: Redakce FinTag.cz

Už včerejšího večera [7.2.] se před budovou České národní banky [ČNB] v Praze řadili do fronty lidé s cílem získat unikátní bankovku v nominální hodnotě 1 000 korun s přítiskem v podobě bankovního kolku a výročního loga.

A unikátní bankovka přitahuje zájemce i dnes. Fronta zájemců o bankovku se táhne i dopoledne od zadního vchodu ČNB směrem na Senovážném náměstí, přes Jindřišskou a Panskou ulici, to až k hlavnímu vchodu banky v ulici Na příkopě.

„Stál jsem tu čtyři hodiny, ale bankovku mám,“ říká pro FinTag.cz jeden ze zájemců o bankovku, který akorát vychází z budovy České národní banky.

„Počítám s tím, že bych ji mohl časem třeba prodat za podstatně více peněz, než je její nominální hodnota. Přece jen jde o omezenou sérii. Ne každý má chuť a čas tady stát několik hodin,“ dodává.

Muž nepatří k aktivním sběratelům mincí a bankovek. Vlastně není vůbec sběratel, který by systematicky budoval nějakou sbírku. Avšak, jak říká pro FinTag.cz, všiml si, že unikátní bankovky a mince „mají na Aukru slušnou cenu.“

Skutečností je, že bankovka se již nyní na Aukru prodává od dvou do šesti tisíc korun. A obdobná stokoruna, kterou ČNB vydala v roce 2019, pak za zhruba deset tisíc korun. I tuto skorunu ČNB vydala v počtu 200 tisíc kusů, stejně jako nyní výroční tisícikorunu.

„Takže doufám, že se mi čas strávený ve frontě vyplatí. A když bankovku neprodám, zdědí ji moje děti. Třeba ji prodají ony, až budou potřebovat peníze,“ popisuje plány, jak naloží s unikátní tisícikorunou, muž.

ČNB organizuje „velkou slávu“. Součástí je i bankovka

ČNB novou bankovku 1 000 Kč s přítiskem v podobě bankovkového kolku a výročního loga vydala k 30letému výročí od zahájení úspěšného rozdělení česko-slovenské měny. K dostání je ode dneška výměnou za jiné české bankovky nebo mince v hodnotě 1 000 Kč na pokladnách všech pracovišť ČNB. Celkem banka vydala a pustila do oběhu, jak již bylo uvedeno, 200 tisíc kusů těchto výročních bankovek.

Výroční bankovku tvoří tisícikoruna vzoru 2008 s přítiskem na lícní straně kuponu. Vzhledem k tomu, že bankovka odkazuje na 30. výročí vzniku české a slovenské koruny, s nímž bylo spojené mimo jiné kolkování bankovek, tvoří tento přítisk právě motiv dobového tisícikorunového bankovkového kolku z roku 1993. A další přítisk je výroční logo 30 let ČNB od akademického malíře Jana Solpery [více níže ve videu, pozn. red.].

„Přítisk nemá vliv na hodnotu ani platnost bankovky, lze ji tedy použít k platbám za zboží a služby,“ uvádí mluvčí ČNB Petra Krmelová.

Zároveň upřesňuje, že aktuálně vydaná výroční tisícikoruna je v pořadí druhou českou bankovkou, která je opatřena speciálním přítiskem. První byla zmíněná stokoruna, která byla vydána v roce 2019 u příležitosti 100 let od měnové odluky od Rakouska-Uherska.

Fronty jsou v Brně, Ostravě i dalších městech

Tisíce lidí stojí od dnešního rána ve frontách na bankovku nejen v Praze, ale i u poboček ČNB v Ostravě a Brně. Stejně jako v Praze v nich tráví i přes mrazivé počasí několik hodin. Ti, kteří byli v Ostravě před otevřením v 07:30 na začátku fronty, stáli před pobočkou banky už od dvou hodin ráno.

Podobně jako v Praze se už půl hodiny po otevření ostravské pobočky ČNB táhla fronta kolem celého bloku budov až zpět ke vchodu do banky. Měřila přes čtyři sta metrů a stálo v ní přes tisíc lidí.

ČNB vydala zlatou minci Svatá Ludmila. Mince už je vyprodaná

Obdobně to vypadalo a vypadá v Brně. Fronta vede od pobočky banky v Rooseveltově ulici. Klikatí se okolími ulicemi. Pak vede do Jánské ulice, kde se u kolejí obrací zpět. Nejvíce lidí stálo ráno v Jánské, a to „obousměrně“. V brněnské frontě stojí tisíce lidí.

Unikátní bankovka je k mání na pracovištích ČNB v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě. Limit výměny je stanoven na pět kusů výročních bankovek na osobu. ČNB oznámila, že výměnu bankovek ukončí, jakmile vyčerpá kapacity unikátní bankovky. Což platilo v poledne například už pro Prahu.

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Ano, chápu, že zájem je veliký….ale nechápu, jak je možné prodávat platnou měnu České republiky. Do sbírky souhlas, ale kšeftovat a chtít šestinásobek ceny je přes čáru.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here