Nakoupil jsem ETF. Na víc jsem teď prostě neměl čas

3731
ETF
Tomáš Vranka / Foto: XTB

Analytik XTB Tomáš Vranka dál buduje modelové akciové portfolio. Po posledních nákupech zejména technologických akcií nyní nakoupil burzovně obchodovatelné fondy ETF. Zvolil ETFko na americký index S&P 500. Proč?

Jde o nejoblíbenější ETF, které zahrnuje 500 firem z více než deseti sektorů. Důvodů měl Tomáš Vranka, jak říká, vícero.

„Poslední měsíce jsem relativně výrazně navyšoval technologické akcie v portfoliu. Chtěl jsem tedy trochu diverzifikovat. A měl jsem k tomu i praktický důvod. V poslední době jsem totiž neměl příliš čas na to ´meditovat´ nad modelovým portfoliem,” uvádí pro FinTag.cz.

V praxi Tomáše Vranku tato a podobná situace vede k tomu, že kupuje ETF na S&P 500. Tím totiž, jak uvádí, na dlouhodobém investičním horizontu nic nezkazí. I přesto, že neměl v minulých týdnech mnoho času, zaznamenal relativně pozitivní hospodářské výsledky, které aktuálně oznámily technologické akcie. A dobré výsledky ohlásily stabilní anticyklické společnosti jako Coca-Cola a McDonalds.

„Na druhé straně mě negativně překvapil třeba Intel. Tomu momentálně ´kolabuje´ ziskovost. Firma má mnoho vnitřních problémů. A k tomu se přidává ještě neradostné makro,” tvrdí.

Pasivní ETF vs. aktivní výběr akcií

Statistiky ukazují, že ETF jsou pro většinu investorů výhodnější než individuální výběr akcií. Údaje se sice mírně liší, ale většina z nich ukazuje, že pasivní akciové indexové ETF překonávají 90 až 95 procent aktivně spravovaných fondů. Mnozí portfolio manažeři nyní ale argumentují, že do kurzu vzhledem k aktuálnímu vývoji na trhu přichází aktivní správa. Což nepopírá ani Tomáš Vranka.

„Jsou období, kdy pasivní správa překonává aktivní správu, jsou období, kdy je to naopak. Dlouhodobá data jsou ale jasná. I když já osobně preferuji aktivní výběr akcí, pro většinu lidí jsou přece jen výhodnější ETF. Má to více důvodů,” vysvětluje a jako jeden z nich znovu jmenuje aktuální “nedostatek času na investování”.

Tomáš Vranka nakupuje: Tentokrát nizozemskou ASML

Přidává ale i další důvody: „Pro srovnání, ETF jsou také daňově zvýhodněné, protože investor je osvobozen od daně po jednom roce na Slovensku nebo po třech letech v České republice.”

A jsou tu i poplatky. Ty měl Tomáš Vranka za svůj nynější nákup téměř nulové. Komisi do měsíčního objemu 100 000 euro neplatí. ETF kupoval v eurech, takže platil pouze spread, za který dal asi deset centů.

ETF vs. podílové fondy

Tomáš Vranka se pro FinTag.cz vyjadřuje i k srovnání ETF a klasických podílových fondů. Podle něj ještě před deseti lety představovaly podílové fondy to nejlepší řešení pro většinu lidí. Avšak ta doba je podle jeho názoru pryč. Dopředu se dostaly technologie, a tak i možnosti investorů.

„A pak ETF, které překonávají většinu podílových fondů svojí výkonností, mají o poznání nižší poplatky. Jejich nákup i prodej je o mnoho flexibilnější a výhodnější. To i z hlediska daní, jak už jsem říkal,” vysvětluje.

Podle něj podílové fondy dnes dávají smysl zejména u těch lidí, kteří se investováním nechtějí vůbec zabývat. A peníze drží hlavně na bankovních účtech. V takových případech jsou podle jeho slov podílové fondy lepší “než nic”.

„Ale každý, kdo se jen minimálně o investovaní zajímá, sám velice rychle pochopí výhody ETF,” vysvětluje.

Investování není jen o výnosu, ale i o pohodě, říká Tomáš Vranka

Pro úplnost uveďme, že burzovně obchodované fondy letos oslavily 30 let existence. Vůbec první ETF spatřilo světlo světa 22. ledna 1993 a kopírovalo právě již zmíněný index S&P 500. ETFko americké firmy State Street, které původně neslo označení SPY, se pod aktuálním názvem SPDR S&P 500 ETF Trust [SPY] obchoduje na newyorské burze dodnes. Ten, kdo ho v roce 1993 koupil, dnes jeho prostřednictvím dosáhl zhodnocení 750 procent.

–DNA–

Bližší informace k výše uvedeným tématům, včetně konkrétního ETF, které Tomáš přidal do portfolia, naleznete v nejnovějším videu ze série Akciové portfolio Tomáše Vranky. To je k dispozici zde. Kdo má zájem o informace, co a proč nakupoval do svého portfolia Tomáš Vranka v minulosti, stačí si na FinTag.cz zadat do vyhledavače jeho jméno.

1 komentář

  1. Jestli jsi zbohatl na českých akcionářích a myslí si že ti to půjde i v USA, tak se pleteš jako pan Kožený !

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here