Poslanci pětikoalice odmítli jednat o zmrazení svých platů

134715
zmrazeni_platu
Foto: Redakce FinTag.cz

Koaliční poslanci odmítli zařadit na program jednání Sněmovny návrh opozice na pětileté zmrazení poslaneckých platů. Tato neochota vyvolala ostrou hádku na včerejším [22.2.] Výboru pro sociální politiku. Hlavní roli v ní sehrály ponížené penze.

„Včera [21.2.] jsme chtěli zařadit bod, abychom si to [platy poslanců, pozn. red.] zmrazili na pět let. Nikdo z vás z koalice pro to ruku nezvedl,“ rozčílila se na jednání sněmovního Výboru pro sociální politiku [22.2.] místopředsedkyně Výboru Jana Pastuchová [ANO].

Vyslovila se tak poté, kdy ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] před poslanci Výboru obhajoval nutnost projednání změny mechanismů mimořádné valorizace důchodů v legislativní nouzi. Ministr jí ale oponoval tím, že nyní prosazuje jen stejný postup, jaký Sněmovna zvolila zhruba před třinácti měsíci. A to při návrhu na zmrazení platů politiků, státních zástupců a soudců pro rok 2022.

„Tehdy i stav legislativní nouze byl odůvodněn tím, že řešíme významné hospodářské škody pro dopady na státní rozpočet,“ řekl Jurečka.

Podívejte se na své výplatní pásky, zaznělo na Výboru

Podle něj jde principiálně o podobnou situaci. Jana Pastuchová ale odmítla srovnávat současnou novelu o důchodovém pojištění a loňské zmrazení platů politiků, státních zástupců a soudců.

„Tady, prosím, vůbec nesrovnávejte platy důchodců a ´blbou´ tisícovku, kterou jim chcete vzít a naše přidání platů, pro které vy jste včera [21.2.] nezvedli ruku. Abychom si je zmrazili. A tím alespoň dali message lidem, že my budeme taky trochu solidární,“ reagovala.

Ministrovi Jurečkovi doporučila, aby se podíval na svou výplatní pásku z prosince. I svou výplatní pásku z ledna nebo i letošního února. Na ní podle Pastuchové zřetelně uvidí, že v tomto případě nejde o tisícikoruny, ale o desítky tisíc korun.

„Pane ministře, se vší úctou k vám, to snad nemyslíte vážně, že tady budete srovnávat platy nás, politiků, a důchodců,“ řekla.

Jsme hrdí, že se za naší vlády rekordně zvýšily důchody

Do ostré diskuze přispěl i její stranický kolega Aleš Juchelka. Na věty o výplatních páskách poslanců a ministrů zareagoval prosbou a doporučením, aby o nich poslanci a ministři raději nemluvili, až budou v příštím týdnu změny mechanismu u mimořádné valorizace penzí projednávat ve Sněmovně. To zřejmě s ohledem na veřejnost, protože debata poslanců a zástupců vlády poběží živě v televizi.

Koaliční poslanci odmítli pětileté zmrazení svých platů

Ministr práce a sociálních věcí Jurečka na jednání apeloval na poslance s tím, že souhlasem se změnami valorizačního vzorce penzí odvrátí hospodářské škody do státního rozpočtu.

„Tady si musíme prostě všichni, ať už jsme opoziční politici, nebo koaliční politici, říct, v jaké situaci ten státní rozpočet, veřejné finance občanů této země, jsou. A jaké nároky a jaké dopady uneseme,“ uvedl.

Zmínil i těžké břímě současné produktivní části populace. Ta musí, jak řekl, finanční prostředky z pojistných odvodů na sociální zabezpečení generovat. A přitom ještě vynakládá nemalé prostředky na výchovu budoucích generací.

Výchovné je drahé. Vláda hledá cesty, jak na penzistkách ušetřit

Dalším argumentem od Mariana Jurečky, který zastává funkci ministra práce a sociálních věcí, ministra životního prostředí a zároveň je místopředsedou vlády, bylo, že současný koaliční návrh na ponížení částky vzešlé z mimořádné valorizace penzí, nepodporuje rozevírání nůžek životní úrovně penzistů.

„Paušálně jsme přistoupili k tomu, že každý z těchto důchodců bude mít nárok na paušální částku 400 Kč. A pak bude zvýšení ve výši 2,3 procenta. To zachovává otázku zásluhovosti,“ vysvětlil kolegům ve Sněmovně.

Výbor návrh novely o důchodovém pojištění přijal

Ve svém přesvědčování členů Výboru pro prosazení změny mechanismu u mimořádné valorizace ministr Jurečka nakonec uspěl. Návrh novely o důchodovém pojištění poslanci Výboru přijali v poměru 10:8. Poslance ale i tak čekají v příštím týdnu zřejmě dlouhá jednání a dohady.

„Nesouhlasíme s tím, jakým způsobem je to koncipováno. Nesouhlasíme s formou, s jakou je to předkládáno,“ řekl na jednání Výboru například již zmíněný Aleš Juchelka.

Koalice podle něj měla dost času na to, aby návrh předložila včas i několik měsíců zpátky. Stejně tak s návrhem nesouhlasí hnutí SPD. Za něj místopředsedkyně Výboru Lucie Šafránková uvedla, že hnutí proti návrhu podá ústavní stížnost. Hnutí podle ní nesouhlasí ani se způsobem, jakým se novela projedná. Podle ní je na hraně ústavnosti.

Veronika Táchová

161 KOMENTÁŘE

    • Slavná pětikolalice je přeci NEJVĚTŠÍ podvod na voliče. I když můj otec by politický vězeň, musím si přiznat, že komunisté byli hloupí, dělničtí slaboši, oproti podvodné pětikolaci. Již NIKDY se jich nezbavíme díky panu Richetskému a oni to dobře vědí.

    • Odmítnutím zmrazeni svých platů tato prolhaná vláda opět dokazuje, že jim jde jen o vlastní prospěch a svá konta. Je pro ně nepřijatelné přidat důchodcům o tisícovku víc, ale sami sobě přidají desetitisíce. To asi státní pokladnu nezatíží. Za ty protiústavní nesmysly co vymýšlejí by se měli vzdát celých výplat a náhrad, protože jsou zadarmo drazí. Celý pětislepenec šel do voleb s vědomím nahrabat si pro sebe a na nikoho jiného nebrat ohledy. Doufám, že národ konečně pochopí loupeživé cíle této vlády a ve volbách jim to náležitě pocítit. Tak arogantní vládu jsme ještě neměli.

      • Naprosto s Vámi souhlasím sami si v tichosti přidají a na nás důchodcích chtějí teď najednou šetřit to se nesmí připustit ať politici vrátí ty konta co si nadělili stejně pro naše lidi zatím nic neudělali prospěšného!!!!!

  1. Jářku poslanců je málo a důchodců hodně a nemohou se bránit, soudci už několikrát předvedli jak předpažit s vládou když jim sebere prachy, do ulic a na ně!!!!!!!!!!

  2. Prosím vás, už jste viděli člověka, který kandidoval do sněmovny z přesvědčení? Všichni tam jdou jen z finančních důvodů. A něco prohlásit o zmrazení platů nechtějí ani slyšet. Tady jasně vidíte, proč tam vlezli. Je to pro ně jen zlatý důl. Jen se podívejte na pana Bendu, ten již nyní před důchodem ještě pořádně ani nepracoval, celý život sedí ve sněmovně. Ale je jich více, vezměte si třeba tu zlodějku rohlíků pí. Němcovou, kam se až dostala. A navíc se za to ani nestydí.

    • Když si poslanci zmrazí výplaty tak jim to stejně zpětně vyplatí tak o nic nepřijdou jako přijdou důchodci .

  3. Jojo,nenažranci hladoví…nikdo z nich tam není proto,aby vedl republiku tak,jak má…všichni tam hrabou pod sebe jako vzteklí…zakrkejte se s těma vašimi penězma,podruhé tuhle svoloč nikdo volit nebude

  4. Tak když nechtějí srovnávat důchodce a svůj plat ,tak ať se podívají na pracující lidí a jejich finance a na svoje finance .Tady lidí mají co dělat aby všechno poplatyli a měly na jídlo a oni se budou ještě drát o svoje honosné platy že jim nejni hanba

    • Ale my jsme si tuto bandu samozvanců přece nezvolili! To zařídil postarší ústavní soudce,
      který umožnil že o nás rozhodují čtyřprocentní strany typu TOP09, Pekaroadamová, nebo
      bývalý řiditel traktorů a kombajnů od Lidovců! Nebo to tak není?

      • pokud se nezmění volební zákon aby se volily pouze samotné strany a ne koalice budu ve vládě vždy tajtrlíci jako je tomu dnes.

        • Zalezi jak by se zmenil. Ja vidim vetsi problem od zapadu. I Tramp rekl, ze Bidenovi to vyhovuje, ze je na Ukrajine valka, ze tuto valku podporuje. Putin se boji NATA tak se brani. Zelensky s zadnou dohodou jeste nesouhlasil ani nestoji zrejme o smir, protoze neni videt zadna snaha o nejake vyjednavani ani zadny ustupek nechce udelat! A Slovaky a Cechy nuti NATO aby se zbrojilo. Ale Slovaci jsou rychlejsi jim uz to doslo, protestuji proti valce a nechteji Ukrajince podporovat, protoze by tak podporovali valku. Poradaji pochody za MIR, nechteji NATO ani UNII. Tak od kud vitrfouka?

          • Bohuzel u nas pan ukrajinsky premier nastavil jiny kurz a je porad dost takovych, kteri tomu veri, ze je to spravne. Vetsina tech oblouznenych ani nevi, ze na nase ustavni cinitele se mobilizacni povinnost nevztahuje, a ze valcit by sli sami bez pana premiera.

  5. Když čtu vyjádření poslanců je mi na blití jací nemorální a hamižní lidé tam sedí. Každý myslí jen na to, aby si za celé volební období nahrabal co nejvíc a po nás potopa. To bylo řečí na předchozí vládu a je to ještě horší než to bylo. Vyjít do ulic a ukázat vládě, poslancům a dalším vysokopříjmovým, co si o nic myslíme. Slušný člověk dnes nemá v politice šanci….je to smutné a tragédie pro obyčejné obyvatelstvo ČR.

  6. Jsme nabádáni, ať se vyjadřujeme slušně. Ale dá se při počínání našich zákonodárců chovat slušně? Pokud je situace tak vážná, že se musí sáhnout důchodcům na peníze, pak by nejen zmrazení, ale dokonce snížení platů poslanců mělo být automatické. To stejné by mělo platit pro senátory a soudce. Styďte se!

    • Kdyby si je zmrazili, byla by to vcelku pěkné gesto, ale s nepatrným dopadem na státní rozpočet. Sice se stejně chovala i minulá vláda, která si je taky zmrazit nechtěla, ale je smutné, že se tam chovají všichni tak trochu jako děti ve stylu „vy jste to dělali taky, tak co my bychom nemohli“ místo toho, aby ukázali jak se to dělat má… Jen si dovolím oponovat u toho sahání důchodcům na peníze, a to z několika důvodů. Můžeme začít drobností, a to jednorázovým populistickým dárečkem v podobě 5000 jako přilepšení při covidu, když zrovna důchodci byli ti, kteří měli své peníze jisté (byť třeba i malé) ne jako ti, kterým zavřeli podnik. A pak to schéma pro mimořádné valorizace je navržené špatně – na tom se shodují zatím všichni odborníci, kteří se k tomu vyjadřovali – a vůbec nepočítalo s tím, že někdy bude dvojciferná inflace. Plus má další své mouchy.
      Na závěr, pokud máme systém průběžného důchodového pojištění, tak je z principu cestou do pekel, pokud se důchodcům zvedne důchod o inflaci, ale lidem kteří na ně vydělávají (a vzhledem k demografické křivce tam pomalu je větší a větší nepoměr mezi velikostí daných skupin) vzroste jen o to co jim dá zaměstnavatel, což je navázáno spíš na ekonomický růst, takže se bavíme o pár procentech.
      Ale je to dost komplexní téma, o kterém by se dalo hovořit hodiny.

      • Ano,máte pravdu,že se má přidávat i zaměstnancům,co dřou za minimální mzdy u rádoby pánů podnikatelů,za což,ale důchodci nemohou, i oni v porovnání s důchodci na západ od nás pobírají almužny za celoživotní práci…ale na podnikatele si nedošlápnou,jednodušší je postihnout nejzranitelnější článek společnosti…

      • Oni o tom hovoří už 33 roků a nic kloudného nevyprodukovali. Jen plané řeči! Také bych chtěl být placen, za nic neřešící žvanění. Morální úpadek celého národa, včele s poslanci. Kdybychom takhle řídili své rodiny, to by se jim
        hodilo?

  7. Vláda umí jen lhát a okrádat důchodce. Sami si na platy nenechají sáhnout. Jde asi o 20 miliard. Na Ukrajinu se za rok vydalo 10 miliard, na zbraně , 28 miliard nás stála Ukrajina , ti , co sem emigrovali , To je už jednou tolik , kolik by dali našim důchodcům A půjde to dál , Proč nejsou Ukrajinci na Ukrajině? Ukrajina je velká a někde ani neví , že nějaká válka je . Když na něco nemám , Tak se neangažuji. Tu mají ubytování, každý 5000 měsíčně a jezdí si tu v drahých autech , protože Fialova vláda na to má. Od Fialy je to vlastizrada . A bude hůř. Jak se zvýší odchod do důchodu . Mladý rodiny bez peněz , bez dětí , protože je za chvilku neuživí. díky pětikolce . 11.3 bude demontrace a doufám že velká a že dojdou až do sněmovny a všechny darmožrouty odsud vyhodí

    • Ještě jste zapoměl dodat těch 30 miliard, co dostali Ukrajinci od našich zbrojovek, asi povinně to bylo příkazem z vyšších míst. Co se proslýchá a málokdo ví, tak NATO už dalo Ukrajině 38% zbraní, co mělo sloužit k jeho obraně.

    • Ted je novy trend u Ukrajincu, nakoupit ojeta auta a prevazet na Ukrajinu, je to beze cla a dane, takze se z toho stal pekny byznys, rikal mi znamy, ze fronty na slovenske hranici s temito auty jsou nekonecne.

  8. Ta … ve sněmovně a senátuna svou nenažranost doplatí ostatním brát a pro sebe hrabat to špatně skonči už aby to tady bylo a palice dolů!!! [redakčně upraveno]

    • Vy důchodci jste hamižní,měli by jste být solidární s pracujícími!
      Neustálým přidávání se té velké inflace nezbavíme.Lidé důchodci budou mít spoustu peněz a obchodníci toho využiji k dalšími zdrazeni.Recept je pouze jeden nikomu ne zvyšovat plat,důchod po dobu aspoň jednoho roku.!!!

  9. Tak a tohle jde opravdu jen a jen tady v té zemi když se k moci dostane taková sebranka.
    Zloději a lháři před volbami jak beránci se tváří a po volbách rychle ke korytu jít a lidem vzkázat – my mlaskáme a chcem u toho klid !!!!

  10. Vláda je banda amatérů , Od ledna přidali ženám k důchodu výchovné a už jim to chtějí sebrat , Je vidět , že vláda neví , která je pravá a která levá ruka . Jde jim jen o koryta a Fiala si lítá po světě a nic ho nezajímá , jenom Ukrajina

  11. Naši poslanci nás potřebují jen při volbách! Potom na všechny občany kašlou.Podivejte se na ceny ve sněmovní restauraci! Potom na platy a je vám zle! Arogance.Nemame hrdost a jít do ulic.Nejedna sej jen o důchodce ale o celý český lid!

  12. v téhle republice se nehorázně krade už 33let, samozřejmě nahoře. Začalo to privatizací, výborný pro Klause a kamarády kterým dal nakonec milost protože si upra-
    vili zákony pro sebe. Vše co se ztratilo se nikdy nevyšetřilo, všechny odborné komise
    zjistily že se vlastně nepřekročil zákon. Takto se samozřejmě řešil i pan Bém ten
    totiž stále opakuje že to dělal v dobré víře. Ve stavebnictví se platí už 30let desátek,
    jinak nedostanete práci. Vše se řeší přes vícepráce. To že paní Jermanová kradla na
    kraji je v pohodě, dostala za to místo poslankyně. A proč by nekradla když se krade
    i na hradě a dává se za to milost. Za to že nejsou peníze těžko můžou prodavačky,
    nebo zedníci na stavbě. Vše se vyšperkovalo církevními restitucemi. Teď je krásně
    vidět jak se církev k tomu majetku chová třeba pan Duka. Stačilo by majetkové
    přiznání všech obyvatel česka. A kdo si na to nemohl vydělat, tak o vše přijde ve
    prospěch státu. Navíc je potřeba přitvrdit v zákonech, ale to už i sám pan Benda
    ve sněmovně říkal že máme špatné zákony. Tak to by měl vrátit peníze za těch 30let
    co tam v podstatě nic nedělá a požívá spoustu výhod které si sami pro sebe odhlasovali. To si to pane žijou hoši.Už dost dlouho mám pocit že si hrají na feudály.
    Chovají se jako když je vše jejich a dělají si blázny z poddaných. Takže je třeba přestat dávat peníze politickým stranám ze státní kasy, ať si platí členské příspěvky,
    uvidíme jak je mají jejich voliči rádi. No ale tonic, teď budeme mít nového presidenta a ten nás zachrání. Zatím tak mluví, tak nevím jestli si to i myslí.
    To je neštěstí věřit takovým kecům.

      • Tak on generál není vyloženě prohra. K Napoleonovi má daleko a pokud rusákům jebne v palici bude dobře, že tam je on ! Co se politického rozkrádání týče .. pan Kříž sem mohl vypsat 10.000x více 😀 a žel psal by pravdu .. nic méně, když se ohlédneme do dějin .. např na husitskou revoluci .. začátek byl „srovnejme s pádem socialismu“ úspěšný ale časem se to lidem zprotivilo .. z hejtmanů byla obdoba vysoce postavených šlechticů a zabíjení po smrti Žižky už taky nevonělo každému .. pád socialismu naneštěstí nedoprovodilo zabíjení ale naopak příležitosti si najít cestičky jak zbohatnout a nemusíme se koukat na politiky .. co Mrázek 😉 Kožený, Babiš, Krejčíř, těch „podnikatelů“ bylo více jak tady, tak i SVK. Chaotické zákony tomu všemu nahrávali a místo národní hrdosti se žel vsadilo na zahraniční investory, kteří nemuseli platit daně. Hlavně, že na hradě byl Havel, symbol kolaborace s Nacisty ehm .. co jsem to řekl .. symbol svobody zajisté .. následně za socialismu ten hoch nic nesměl .. jen mohl vlastnit mercedes .. a jeho bratr mohl studovat vysokou školu ale on chudák nic nesměl .. no hlavní bylo, že tento symbol demokracie byl naším prezidentem a v jeho stínu rostla moc mafií .. žel mám rok 2023, jsme kousek od války s Ruskem .. myslím si, že brzy budeme všichni řešit důležitější věci …

  13. A co jste čekali, když jste tuto sebranku volili? Jsme národ nepoučitelný, je to fakt tragédie a ODS a jejich přisluhovači je to to nejhorší, co nás mohlo potkat, ach jo…

  14. Přesně tak kdo je volil ať teď nenadava já je nevolila a mám jich plné zuby jenom hrabou pod sebe hamty hamty ať mám hlavně víc jak důchodci a ostatní dali 500kc na dítě a už je jim to zase moc

  15. Já jsem zvědavá jak se k tomu postaví budoucí prezident. Jestli bude s lidem nebo s vládou.To teprve poznáme jak to s lidem této země skutečně myslí.

  16. Tato vláda nás normální lidi úplně kašle, hlasy jsme odevzdali a oni mají na 4.roky svoje jisté, Tak proč by se měli angažovat a být solidární s námi ostatními kteří si musí peníze na výplatu vydělat vlastní prací nebo podnikáním. Měli by se více angažovat doma a starat se O vlastní lidi a jak píše pán v předchozím komentáři těch 38 miliard, které Které šli na pomoc Ukrajině i když jsme tak to špatné ekonomické situaci a chudobě mohl zůstat rozpočtu a ve sněmovně nebylo potřeba dělat harakiri A prosazovat zákon o legislativní nouzi. Samozřejmě proč by jsi sahali na své nadstandartní příjmy, které jim jiný zákon umožňuje každoročně zvyšovat desítky tisíc. Ale co můžeme čekat od ODS strany kmotrů…..? Věřím že 11.3.2023 nás bude na demonstraci proti chudobě co nejvíce, aby jsme ukázali kmotrům ve vládě že tady nejsou samy a nemohu si dělat co chce co chtějí.

    • Nesmíme se spoléhat na vládu, ale jen a pouze na sebe a nenatahovat stále ruku pro dávky. Kdo za nás zaplatí miliardy ročních deficitů…? Naše děti a vnoučata nebudou na nás v dobrém vzpomínat.

    • A koho jste volila Vy ? 🙂 Já volil přísahu a jsem rád, že tam byly .. protože jinak bych nevolil nikoho .. můj děda, když byl živ mi říkal, abych volil silnou opozici, jenže ta neexistuje a víc smysl mají bohužel malé strany, které nemají na 5% … a je také smutné, že tady mohou vznikat takovéto koalice aby ta šance na porážku „třídních nepřátel“ byla zaručená .. v tomhle se mi víc líbí politický model např v USA, kde jsou jasně republikáni a demokraté a nejsou tam žádné pofidérní koalice .. a s tím vyřváváním .. nebuďte tak přísná .. v ČR se za to ještě nezatýká .. jako v Rusku 😉

      • ZARR TU PETIKOALICI MUZE RYCHETSKY KTERY JIM TO JAKO SOUDCE POSVETIL, NEBYT TOHO TAK KDYBY KAZDA STRANA Z PETIKOALICE BYLA SAMA TAK NIKDY NEMOHLI VYHRAT TAKZE POZOR NA RYCHETSKYHO JESTE NEZ PUJDE DO DUCHODU,ABY NAM NECONENATROPIL.DOUFAMZE TA DEMONSTRACE BUDE DOST VELKA,ABY ALE ZASE NAM NEKDO NENADAVAL PRORUSKYCH ATD.NECHCI SE VYJADROVAT DOUFAM,ZE TO DOBRE DOPADNE

    • Spousta občanů pětikolku nevolila. Oni se dali dohromady, protože chtěli přehlasovat Babiše. K slepenci 5ti stran nemělo nikdy dojít ☹️.

  17. Takže oni si platy nezmrazí a radči budou ožebračovat občany ČR! Hlavně důchodce! Fuj velká hanba!

  18. No přece sebe neoberou,mohli by utrpět újmu(chudinky). Hlavně že oškubávají důchodce kteří se nemůžou bránit. Je to ostuda národa.

  19. Občan unese všechno, ten naplní pokladnu. Sami si platy zvýšili a nejenom platy. Platíme si vládu, která bude pomáhat nemakačenkům, uprchlíkům a hlavně Ukrajině. Včera zveřejnili výši pomoci a počet, druhy zbraní…… a to někde vydělat musíme. Už nemají kde brát, tak to seberou lidem, kteří poctivě pracovali celý život. Je to smutné a k pláči.

    • Muzeme preci prosit o podporu. To je logika. Duchody snizi a na podpory mit budou? Nebo nam na uradech reknou at prodame auto a televizi. A ze to nereknou Ukrajincum. Maji tu prepichova auta, vyziraji si po putikach, uzivaji si v lete u Machova jezera, holice,nehty zadara, napareji se ve virivce v Koline v bazenu. A my na to jen cucime!

  20. Co dodat,po obdržení důchodu,zaplatím nájem,elektřinu,poplatky,nakoupím základní jídlo,Nekouřím,nepiju,nefetuji,koupím dětem čokolády když přijdou potěšit mě-babičku a to se opakuje co měsíc..po 39 letech poctivé práce ve zdravotnictví na základě dlouhých studií jsem ráda,že nehladovím.Ti,co mají za zvedání rukou“ vládě“ vysoce nadstandartní platy zvysoka kašlou na nás důchodce,ponejspíš se radují nad každým exdůchodci,kterému někde i jejich přičiněním visí Parte..že ubylo zase výdajů státní kase…my jsme odváděli celý život daně i na jejich bezplatná studia v době jejich dospívání,a dneska dělají,jak když důchodci žijí na jejich úkor..viz madam Pekarová a její debilní řeči…

  21. Tohle už je neuvěřitelný. My se máme všichni uskromnit, šetřit atd. A co naši poslanci? Přidávají si jen to fičí a teď oberou i důchodce. Fakt ubohý!!! Jurečko styď se!!! Sobě nevezmeš ani korunu. Jste nenažranci a arogantní asociálové!!!

  22. Vládo České republiky,
    20 000 měsíčně pro jednoho důchodce je moc?
    Zvláště když na to celý život odvadeli nemalé daně?
    12 500 nájem ( garsonka)
    1500 energie
    1000 až 2000 léky
    4 000 zbytek na jídlo, drogerii, oblečení
    Vy byste za to žili?
    Vy žijete za statisíce, že vám není hanba a co svědomí?

  23. Vážení diskutující, žádáme Vás o slušnost ve Vašich komentářích ve vztahu k ostatním diskutujícím, osobám, které v článcích vystupují, i k autorům článků. Redakčně upravujeme všechny komentáře, které toto porušují, případně nabádají k násilí. Vážená redakce, můžete mi vysvětlit, jak si mám toto přečíst a do komentáře nenapsat jediné sprosté slovo o těchto zmetcích?

  24. To co představuje vláda je okrádání seniorů. Může mi někdo vysvětlit způsob když sníží důchody a důchodce pak půjde žádat o příspěvek , jakou to má logiku!!!! Na to mají poslanci a ministři diplomy???? Z jedné kapse to vezmou a zdruhé to vydají a pořád je to ze státní kase!!!! Je to jenom kolotoč přehazování z jedné strany na druhou. Je tam moc úředníků na ministerstvech a ti chtějí na měsíc 100000Kč . Sami si ministři zvýší platy , ale žádné gesto ještě neudělali!! Ale ty dluhy se týkají i jejich výplat nebo jsou něco jiného??? Jo kdo má moc chce jště více!! Když dokoužou zastávat několik funkcí, tak to asi není náročná práce!!!

    • To nas chteji jenom nastvat aby nas klepla pepka a maji hned usetrino! Ale jen aby se pani a pani nedivili. Na Slovensku uz to vre a my to mame k nim blizko! Cechum to hold trva dele nez to vsechno prokouknou, ze vitr fouka od zapadu!

  25. Demokracie v praxi 🙂 Realita oproti předvolební kampani o 340° zcela jiná ale co se dá dělat .. hold se volilo vše, jen aby tam nebyl Babiš. Tahle pakáž, která rozhoduje o naší budoucnosti mimo svůj mandát a mimo názor voličů je úplně stejná jako ta v Bruselu .. oni mají prachy na nová el. auta za milion .. a nemusí si na to brát půjčky nebo šetřit pár roků … 🙂 jim je to všechno u 😉 a jako já se nedivím, že 150.000 hrubého/čistého jim přijde málo .. jen mne baví ta jejich jistota, že dějiny se nemůžou opakovat .. hold žel místo obdoby husitské revoluce nás s větší pravděpodobností bude čekat válka s Ruskem a pokud k ní dojde, jsem zvědav na tuhle bandu ekonomicky zbytečných lidí .. na jejich práci pak ..

  26. Fuj, hnus ! Ze se nestydi, vrhli se jak mrchozrouti na tu nejslabsi skupinu, klidne nestydate chteji brat i to, co prislibili,sotva to zacalo bezet – vychovne. Klidne sezerou duchodcum valorizaci. Proc by si snizovali ty svoje kralovske platy, maji preci moc, tak nebudou skodit sobe. A bac ho – na duchodce ! Ti museji drzet hubu, to je nejjednodussi… Uz nikoho z nich nebudu volit. Kaslu na ne ! At se zalknou !

  27. Pokud si někdo počítal ty sumy co dávala a dává česká vláda na Ukrajinu , tak musí ke každé té sumě přidat další nulu . Ty jejich počty a výčet toho materiálu je směšná lež . Když má někdo alespoň minimální přehled o cenách nábojů ať už do jakýchkoliv zbraní , cenách dalších věcí , tak musí vidět , že nás ZASE obelhávají .

      • Až vyjdeš tu pomocnou školu , ten Harvard , co studuješ , tak se ti možná v kokosu rozsvítí . A teď nějak tak nezávazně . Co bylo na vysvědčení ? Byli doma rádi ?

        • Pane bobe, co se Vám na mém názoru nelíbí…? To, že tady všichni brečí jak je nespravedlivé, že důchodci nedostanou slíbené peníze a přitom je to jediná skupina občanů, která díky valorizacím porazila inflaci. Na tyto valorizace pro seniory si vláda bere půjčky, které budou v budoucnu splácet jejich děti a vnoučata…

  28. Ano Okradou ty nejslabší, jak je to v této kotlině zvykem. Rozdávají naše peníze, kde se dá, a tak jim nezůstává na seniory. A to že neměli peníze v rozpočtu je signál, že to vědí od samého začátku své kariéry. Je to pomsta že důchodci volí ANO.

    • Nikdo seniory neokrádá, právě naopak… za poslední tři roky se jim přidalo v průměru pět tisíc korun.Jsou jedinou skupinou ve společnosti která porazila inflaci…

  29. Děkuji za hlas lidu paní Pastuchové a dalším.
    Co jiného ale čekat od nenažraného Jurečky a dalších. Jurečka několik funkcí a pořád má málo , ale jistě pan traktorista zná to přsloví že na každou ….. se vaří voda….a že karma je zdarma.
    Stačí se podívat jak je oteklej jak před porážkou
    a pořád má málo, ale měl by si uvědomit že každý se narodil s holým zadkem a že všichni dostaneme ten posledni futrál…

  30. Jestliže je inflace 20 procent a každému důchodci přidáme 20 procent, kde se rozvírají ty nůžky? Všechno zůstane při starém!!! O tady ten Juchelka kecá?

  31. Nastěhoval bych celou petikoalici do jednoho domu v Chanove,dál bych jim průměrný důchod a ať ukáži co umí.Vzdy když bylo u vesla ODS ,byl z toho celostátní průser.Jsou to přežití společnosti
    Hlavně že si nenazranci sami nasypali do zlabu.

  32. tak vpřípadě mobilizace – netýká se hlavně poslanců a europoslanců .budeme-li se muset všichni uskrovnit-netýká se opět vlády.poslanců a europoslanců Nezbývá tedy nic jiného než tuhle elitní verbež vypráskat někam kde jim to budou tolerovat

    • …měla by opravdu přijít vlna, která zde udělá pořádek. Proč neodsouhlasí snížení platů poslanců (chtějí přece pro tuto zemi blaho, a to dobrovolně se hlásili, tak jen za průměrný plat), učitelům (za jejich časté prázdniny a volna, jejichž autorita je asi taková, že se žák neostýchá do nich píchnout vidle), státním úředníkům, kteří se v kancelářích koušou nudou, europoslanci (to je kapitola sama pro sebe), soudcům (nesmyslně vysoké platy ….a za co vlastně?). Pokud si tak vysoký plat vydělají někde u výrobního pásu, nikdo by ani necek, ale tahle svoloč parazituje na našich penězích jak štěnice…..bohužel

  33. Stačí když se podívate v kterých městech vyhrala tato pětikolka ve volbách tak uvidíte jen velké město v ČESKU. Tam to pokazili a mame to co máme bohužel tam žije spousty radoby podnikatelů a mafianů.

  34. Pokud budou lidé sedět na zadcích, budou brečet a nadávat v komentářích tak se nezmění vůbec nic! Můžeme si za to jen mi sami a ti nahoře se nám všem budou jen smát a budou mlaskat za naše peníze ještě víc. Je to pořád dokola jsme nepoučitelní. Žádný politik tam není pro obyčejné lidi, ale jen pro sebe a své konto. Platíme jen za svou hloupost a budeme platit tak dlouho dokud to dovolíme se nechat okrádat, ale nadavkami a brečením se to nezmění nikdy.

  35. Je to hnus! Sami si zvýšili platy o desetitisíce a odmítají si je dokonce i zmrazit a každého důchodce chtějí okrást průměrně o tisícovku! To je z jejich strany nějaká solidarita?? Pěkně se vybarvili, jen co je pravda…

  36. To si děláte srandu parlament senát ministři a další státní úředníci. Ty si tak akorát nechám sáhnout na platy. Ať si zkusí žít měsíčně z 20000 Kč. Anebo rodina z dětmi kde mají například max. 70000 Kč. Každý rok si přidávají prý že je to ze zákona. Ano vždyť si to odsouhlasili na to mají ručičky pořád nahoře. Takový Benda by měl dostat řád nekonečný poslanec

  37. Je jen otázka času, kdy naše prolhaná vláda urychlěně odsouhlasí, valorizaci věku důchodců. Protože usoudí, že důchodce v 64 letech, je vlastě zdraý bojeschopný zkušený člověk. Předevčírem vyšel článek, kde ministryně války(armády) ČR Černochová řekla, že po napadení člena Aliance NATO, naše profesiónální vojáci okamžitě odjedou do první linie ohrožení. Další budou povoláni před důchodci a důchodci, protože ještě absolovali základní vojenskou službu v ČSSR. Pokud to dobře dopadne a vrátí se z konfliktu polovina (radči skoro žádný) před důchdců a důchodců, tak má na pár let beztarostí valorizaci důchodů.

  38. Miluji tuto vládu, jelikož si ji zasloužíte. Svoji volbou jste vyměnili Babiše za Pětibabiše a dopomohli ke korytům neschopným (přesněji všehoschopným) hňupům, kteří si tady počínají jako na dobytém území (podobně jako rusáci na Ukrajině). Ale ruku na srdce, tato vláda přece za nic nemůže, to všechno covid, energetická krize, inflace, válka na Ukrajině, nenažraní důchodci, mizerné počasí, jaro, léto, podzim a zima a hlavně arcilotr Babiš, jehož označila za zlo prodavačka diplomů z Masarykovy University. Takže chápu, že různí dezoláti, švábi, otroci, lidský odpad a venkovský póvl (Jsme s Vámi, buďte s námi – srpen 1968) budou psát rozhořčené komentáře,
    nicméně toť vše, co s tím mohou udělat, dokud tu vládnoucí pakáž nepotrestá pánbíček (pokud tak neučiní, budu si stěžovat u jeho nadřízeného). Tož tak.

  39. tak jsem si to přečetl a musím říci že ta inflace je taky vylhaná 17 procent kde to vzali elektrika ,plyn ,uhlí, dřevo, krmení pro zvířata, stavebniny, jídlo, vše šlo min o 20 až 300 procent tak nechápu jak to počítají lžou tak jak nikdo jiný v naší historii.

    ahoj

  40. Nejhorší na tom všem je skutečnost, že součástí nynější vládnoucí garnitury je právě ta zlovolná a zprofanovaná ODS, která tady v Česku natropila tolik škody a nebýt pětikolky, skončila by v propadlišti dějin. Jeden jaké druhý, gauneři na entou.

  41. Ani jeden poslanec se nenašel aby přede všemi řek ,takovou. sv… [red. upr.] ,jakou máme v poslanecké jídelně ,kde jsou ceny jak ve 4 cenové skupině za komunistů, zrušme to , je to maličkost, ale ani tuto věc nedokážou sr… [red. upr.] .Opakuji ani jeden.

    A vy od nich chcete aby si zmrazili platy, To nám dřív zmrzne úsměv ,ale kdyby zmrzl jen těm co tu pakáž zaprodanou volili , ale ods… [red. upr.] si to pěkně všichni,

  42. Velkým přínosem do státního rozpočtu by bylo zrušení příspěvku politickým stranám. Dále pak zavedení většinového volebního systému by znemožnilo pidistranám v podivných pětikolkách vycucávat státní rozpočet a následně svalovat vinu na někoho jiného. A také nově zvolený prezident by si měl uvědomit kým byl zvolen a nepodepsat novelu zákona. Tato mizerná vláda prošustrovala spoustu peněz a chce teď vzniklý deficit zalepit penězi těch nejchudších. ODS již několikrát dokázala, že ekonomice vůbec nerozumí a proto by měla zmizet nejen z vlády.

  43. Hlavně voličům PĚTIKOALICE,přeji aby jim snížili platy ve prospěch důchodců,samoživitelkám a socialně slabým občanúm.Aby poznali,že za blbost se platí.Oni si platy nesníží,ale důchodcům nepřidají za inflaci,za kterou může naše slavná vláda.

  44. Nepamatuji se za mého života,kdy mně je více jak 80 roků,že by v naší republice vládla taková vláda jako za premiéra Fialy,je to úplné dno. Ani za totáče, jak se říká lidově se takového jednání,kdy jde vládě jen o vlastní prospěch, občané tohoto státu nikdy nedočkali. Nepamatuji se. Mladí s tím co se dnes děje nic neudělají,nerozumí tomu a staří na to už nemají sílu. A střední generace se možná projeví,až už bude pozdě. Je mně z toho smutno. Je to beznaděj, čeho jsme se museli my starší dočkat,a to jsme celý život museli léta na plno pracovat. Je to vláda ktará neumí vládnout a je potřeba ji rychle změnit.

    • Vážená paní, Vy si nepamatujete vlády za minulého režimu…? …člověk vašeho věku by měl chápat, že je třeba v současné době myslet na budoucnost našich potomků a nezanechat jim obří dluhy jen proto, aby jsme se dnes chovali rozpočtově nezodpovědně. V hodnocení této vlády Vám chybí objektivní pohled ….nemáme se zase tak špatně jak zde líčí většina diskutujících…a to navzdory válce a hospodářské krize…

  45. Tato vláda je výsměch lidem. Zdražuje se kde co a oni si tzv. rozmrazí platy, k tomu budou zase přidávat učitelům….nevím z čeho? Oni by měli jako první si zmrazit nebo ještě lépe snížit platy, jsou to naši zaměstnanci a nikoliv žádní vyvolení nebo z boží vůle králové. Jurečka při své hlouposti staví púroti sobě rodiny s dětmi a důchodce. Jedněm by rád přidal, ale když nesníží důchody nemůže přidat rodinám s dětmi. Jsem starší ročník a dětí jsem měla přesně takový počet, abych je uživila a postavila důstojně bez strádání do života tzn. 1 dítě. V tomto hloupém státu je rození byznys….a očima Jurečky je to spravedlivé. Pane Jurečko to, že lapíte na zadku ve vládě, Vám nikdo neumožnil, nikdo nebo jen velmi malounko Vás nevolil (KDUČSL). Nebýt té vaší volební pětikolky, do sněmovny byste se nedostali ani ke dveřím, totéž platí i o TOP09. Zákonodárci by měli přezkoumat oprávněnost vytvářet koalice před volbami, věřím, že by tuto možnost zrušili. Za to, co je v této zemi vybudováno, vděčíte nemalou měrou také důchodcům, kterým chcete brát. A ti co rodí a ještě budou rodit, ještě nic nevybudovali……..příklad. paní 36 let….6 dětí…..co ta tak mohla vybudovat, když rodila a rodila a teď natahuje ruku………vidím řešení jenom v tom, že firmy, které toto stádo živí, by měli odvádět jen minimum na daních, protože stejně tyto peníze skončí v bezedné studni výplat poslanců, poradců, samoživitelek, učitelů apod.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here