Policie v Praze zabránila sundání ukrajinské vlajky z Národního muzea

2970
policie_b
Úvodní fotografie a fotografie v galerii uvnitř článku: Jaroslav Major

Zhruba pět stovek demonstrantů proti vládě Petra Fialy [ODS] se dnes [11.3.] na Václavském náměstí dožadovalo sundání ukrajinské vlajky z budovy Národního muzea nad pomníkem svatého Václava. Policie ČR jim v tom zabránila.

Těžkooděnci plně obsadili schody před vchodem do Národního muzea, aby se demonstranti nedostali dovnitř a nedomohli se sundání ukrajinské vlajky z budovy Národního muzea. A také, aby se ji nepokoušeli strhnout zvenčí. Demonstranti skandovali heslo „Česká vlajka“ a volali „Toto není ukrajinské Národní muzeum“.

„Opusťte vyhrazený prostor před budovou Národního muzea. V případě neuposlechnutí této výzvy může být proti vám zakročeno pomocí donucovacích prostředků,“ nabádala Policie ČR demonstrující v pravidelných hlášení.

V nich argumentovala tím, že dnešní řádně povolená demonstrace pod názvem Česko proti bídě, která se konala od 14:00 do 15:00 hodin na Václavském náměstí, již skončila.

„Bylo tam hodně lidí, určitě několik stovek, tak pět set. Policie je vytlačila od Národního muzea. Také tam byly nějaké potyčky, když tam ti benga naběhli. Někoho odváželi, viděl jsem,“ popisuje pro FinTag.cz jednu ze scén před Národním muzeem její přímý účastník Radek Mokrý.

Policie se držela celkem zpátky, říká přímý účastník

Podle jeho slov policie zaplnila celé schodiště před vstupem do Národního muzea. A nutila demonstrující, aby se rozešli. A hlavně jim bránila v získání příležitosti k sundání ukrajinské vlajky z budovy.

„Myslím, že se policisté ale drželi celkem zpátky. Ale i jsem viděl, jak jednomu ruply nervy, tak tam strčil do lidí, takže jsme tam málem popadali,“ doplňuje Radek Mokrý.

Podle něj jen pár odvážlivců šlo do přímého střetu s policisty. Odmítlo třeba opustit prostor. Většina lidí si spíše dávala pozor. A mnozí z nich si dění před muzeem natáčeli zpovzdálí.

„Jeden policista nám říkal, že tahle práce ho nebaví. Že byl mnohem šťastnější, když chytil zloděje, který obíral důchodce o peníze,“ popisuje Radek Mokrý.

Demonstrace proti bídě na Václaváku

Podle několika účastníků dění na Václavském náměstí, s nimiž FinTag.cz mluvil, mohlo být na dnešní protivládní demonstraci Česko proti bídě, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost [PRO], od cca 30 000 do 50 tisíc lidí.

„Bylo tam strašných lidí. Určitě takových 30 až 40 tisíc. Šlapali po mně, tak jsem zdrhnul,“ uvádí pro FinTag.cz jeden z nich.

„Ze začátku tam moc lidí nebylo, ale kolem čtvrté byli lidi určitě do půlky Václaváku. Lidi pak stáli ale i v jeho druhé polovině, směrem k Můstku. Já to vidím tak na plné dvě třetiny Václavského náměstí,“ říká Radek Mokrý s tím, že někteří lidé stáli i nad Národním muzeem.

Agentura ČTK ve své zprávě z demonstrace přesný počet demonstrujících neuvedla. Omezila se pouze na konstatování, že v nepříznivém počasí na pražské Václavské náměstí dorazily tisíce lidí. Policie na její dotaz počet účastníků odhadovat nechtěla.

„Všude byla spousta českých vlajek. Hodně lidí v různých stadiích naštvanosti, když to řeknu slušně,“ popisuje účastníky na demonstraci Radek Mokrý.

„Já jsem tam šel, protože jsem se chtěl podívat, jak se vytváří opozice proti té strašnovládě, která tu páchá kriminální činnost. Plnou důvěru v pořádající stranu nemám, takže se ani nechci ničeho účastnit. Přesto se s většinou toho, co na demonstraci zaznělo, dalo tak nějak víceméně souhlasit,“ vysvětluje, proč na demonstraci vyrazil.

Další z účastníků demonstrace, s nímž FinTag.cz hovořil, se k úrovni projevů řečníků vyjádřil následovně: „Ty jejich projevy se nedaly moc poslouchat. Asi nejdůležitější, co tam zaznělo, řekl ten Rajchl.“

Co chtěli organizátoři demonstrace

Pořadatel a šéf PRO Jindřich Rajchl na demonstraci zopakoval svůj požadavek, aby vláda přijala požadavky jeho strany, nebo odstoupila. Vládě vyhrožuje další demonstrací 16. dubna i blokádou vládních budov. Na demonstraci jako řečníci vystoupili režisér a scénárista Igor Chaun, právník Tomáš Nielsen nebo bývalá senátorka Alena Dernerová.

Určitě nejsem žádný vakcinofil, říká Alena Dernerová

Přes video poslali vzkaz epidemiolog Jiří Beran nebo lékař a bývalý olympionik Lukáš Pollert. Právník Ondřej Dostál, který v minulosti spolupracoval například s Piráty, na demonstraci uvedl, že vládní novela o nižší valorizaci penzí je protiústavní.

Lidé měli na transparentech nápisy jako: „Odírají stát, sobě přidávají“ / „Pryč s Fialovým šaškostrojem“, “ / „Stop válce, stop NATO“. Skandovali „Hanba!“, „Demisi!“ „Šmejdi“ nebo „Hovada“.

Pořadatelé několikrát vyzvali demonstranty, aby uvolnili postranní prostor na náměstí. To, když někteří z lidí kolabovali. A nemohla se k nim dostat zdravotnická záchranná služba.

Daniel Tácha

11 KOMENTÁŘE

  1. Policie ČR by jistě neměla bránit vyvěšení národního symbolu (naší vlajky) na budově našeho Národního muzea.
    V každém případě je ukrajinská vlajka na této budově jasnou provokací státu proti vlastním občanům. Opakuji: jasnou provokací!

    • Je fakt, že obyvatelstvo ČR má dost náturu lokajů. Vždy hlavně upíná zraky tu k tomu, tu k onomu. To by jen s deseti milióny obyvatel nebylo až zase tak špatné, protože s tímto množství jsou spojenci často nutní, kdyby se od vnějšku neočekávalo řešení našich vlastních problémů. Já tedy jsem také kategoricky proti tomu a ukrajinská vlajka na státní budově se mi z duše hnusí za stavu, kdy na svátek vzniku samostatného československého státu na obydlích obyvatel naši vlajku člověk nevidí i kdyby si nohy uchodil. A kolik krve našich předků bylo prolito, abychom ho mohli slavit! Když by ovšem na většině našich obydlí v době tohoto posvátného svátku vlály naše vlajky, stačí jen ve svátek, ne jak často v USA celoročně, tak by mi ještě jiná, v tomto případě ukrajinská, na státní budově pranic nevadila.

  2. Podpora jiného státu nesmí znamenat, že se vzdáme svých národních symbolů a identity. V tomto případě k tomu dochází. Myslím, že podporu můžeme vyjádřit i jinak, než tak, že propůjčíme průčelí Národního muzea dlouhodobě vlajce cizího státu a tu vlastní tam nedáme, notabene, když jeho občané v minulosti byli přímými účastníky okupace ČR v roce 1968. Je to můj názor, respektuji i ty odlišné. Hezký večer

  3. Nevím proč vláda, či patřičný ministr nepřikáže, aby se všechny UA vlajky sejmuly ze státních budov. Jenom to přilévá větší nenávisti občanů vůči UA, děla to pravý opak, než si někdo myslí (jako ředitel NM Lukeš a parta z Hradu). Je to tam už trošku moc dlouho…

  4. Par skutecnosti…
    Zajimavost cislo jedna:
    na demonstraci se objevili dva muzi (kazdy zcela sam). Oba maji cirou nahodou zcela stejnou vojenskou bundu, oznacenou v pripade prvniho muze Ruskou vlajkou a v pripade druheho muze pismenem Z. Je to opravdu takova temer nemozna nahoda, ze si dva naprosto neznami lide vezmou stejnej vojenskej mundur a stejne cirou nahodou si ho zcela viditelne oznaci Ruskyma symbolama prilepenyma narychlo sychym zipem? Kazdy z nich jen tak nevinne brouzda kolem, ale nezajde do davu, aby byl hezky videt pred objektivy

    https://twitter.com/MartinStusak/status/1634920932778049540?s=20

    Zajimavost cislo dve: mladik, jenz se vsude na internetu hrde objevuje s Wagnerovskym znakem na rukavu a pozuje jako by nahodou pred objektivem je tak trochu zahada. Nikdy ho nikdo pred tim totiz nevidel, na demostraci byl zcela sam a „jen“ chodil kolem, na zadne z predchozich demonstraci samozrejme nikdy nebyl. I on nebyl nikdy v davu, ale prochazel se pouz sem a tam na volnem prostranstvi, aby byla jeho nasivka jasne viditelna v zaberech.

    Zajimavost cislo tri:
    Je opravdu zvlastni, ze na demonstraci, kde se valka Rusko vs Ukraina vubec neresila obevi par lidi se zamerne viditelnymi znaky oslavujicim Rusko, a ihned cirou nahodou se pod schody do Narodniho Muzea objevi skupinka lidi zabalena do Ukrajinskych vlajek a bez rozmyslu pokrikuje na demostranti s cilem je vyprovokovat.

    A ted zlaty hreb proukrainske dezinformace. https://twitter.com/TreasChest
    Tady se pan, nebo pani, jez byla jednou z nich dokonce verejne chlubi, jak se citila dobre, ze si mohla na demonstranty s chuti zakricet. Kdyz jsem se ji verejne dotazal, proc dorazila na demonstraci, ktera se Ukrajiny prukazne netykala a pokrikovala na demonstranty, cimz zcela viditelne provadela provokaci a narusovala prubeh demonstrace, tak predmetny tweet radeji ihned smazala. Patrne ji nedoslo, ze se uz trochu moc odkopala.

    Je zarazejici i to, ze nekdo, kdo se prezentuje jako Registered Nurse, vydava nekolik desitek twitter zprav za hodinu to v prubehu celeho dne. Spolecnym znakem jsou nenavistne vykriky proti Putinovi (na cemz neni vyhledem ka aktualni situaci nic spatneho) a neustale omylani proukrainskych zprav. V principu na jejim Twitteru nenaleznete temer nic jineho.

    Jednim z jejich zakladnich rysu je snadno prokazatelna dezinformace, ktera se da trivialne overit kombinaci nahodnych internetovaych zdroju. Pokud predlozite detailni dukazy o tom, ze prokazatelne lze a siri dezinformace, nikdy vam samozrejme neodpovi.

    Nazor at si udela uz kazdy sam.

    Momochodem, zde je kompletni zaznam projevu vsech recniku, pokud si ho cely prohlednete, zjistite, ze slova Rusko a Ukrajina tam nezaznivaji ani jednou.
    https://www.youtube.com/live/r1ky5doWrAc?feature=share

    • Je jasné, že když se něco takového většího semele, zvlášť, když je to dlouho dopředu oznámeno, tak se každý snaží si přihřát svoji polívčičku. Já například, až na výjimky, si téměř v každém příspěvku rád kopnu do radikálního Green dealu. A vůbec se netajím tím, že téměř většina zdejších článků se k tomuto účelu perfektně hodí. Faktem ovšem je, že harašení zákonem v případě pouhého nošení různých nášivek je pro demokratické zřízení těžce pod úroveň. Pokud nevyzývám a nenabádám k násilí, veřejně neponižuji, neznevažuji a neurážím bližního například kvůli rase, ovšem to se netýká poukazovaní na některé způsoby, které jsou pro určité rasy charakteristické, tak by se měl zákon naopak držet stranou. Protože právě toto radikalizaci a třeba i rasizmus přímo podněcuje. Jde totiž o to, že každý se nakonec smíří s tím, kdo ve skutečnosti je. A snaží se s tím žít a jako člověk přežít, jak to jen jde. Ale nikdo nikdy nesnese, když jeden může a druhý nemůže. Nádherně je to vidět na tom, co se semlelo, když si poslanci zvýšili vlastní platy, následně se poplácali po zádech za dobře odvedenou práci a pak se s vervou pustili do dalšího úkolu. Se zdůvodněním, že pro ostatní už peníze nejsou, tak tomu nepřidat, tomu sebrat. Harašit zákony v případě nášivek a dělat to jako poslanci, to nejsou hrubé chyby. To jsou doslova smrtelné politické hříchy. A za ty se vždy neomylně končí v pekle. Otázkou je, kolik dalších ještě ssebou strhnou.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here