Třinecké železárny uzavřely loňský rok ziskem 1,3 mld. Kč

821
trinecke_zelezarny
Areál Třineckých železáren / Foto: Skupina Třinecké železárny – Moravia Steel

Třinecké železárny [TŽ] loni dosáhly zisku 1,306 miliardy korun. A to navzdory meziročnímu 7% poklesu produkce. Za vyšším ziskem stojí hlavně vyšší tržby. Ty TŽ meziročně stouply o 8,3 procenta [43,715 mld. Kč].

Loňské výsledky TŽ již schválila valná hromada. Podle zástupců TŽ se do loňského hospodaření firmy promítlo hned několik faktorů. Byla to pandemie koronaviru, která tlumila poptávku. Byl to extrémní růst cen vstupních materiálů a přetrvávající problémy v automobilovém průmyslu kvůli nedostatku některých komponent, hlavně čipů.

„To vše vyvrcholilo koncem roku prudkým růstem cen energií z titulu strmého růstu ceny emisních povolenek. Což bylo jedním z impulzů pro nastartování inflace. Ač se nám díky obchodní strategii dařilo nepříznivé podmínky eliminovat, hospodaření společnosti to bezesporu poznamenalo,“ shrnul loňský rok předseda dozorčí rady TŽ Tomáš Chrenek.

Dodal, že mírný pokles výroby oceli loni způsobila i 60denní odstávka jedné ze dvou vysokých pecí. Tu firma po více než dvacetiletém nepřetržitém provozu zrekonstruovala. Výpadek výroby surového železa spojený s odstávkou vysoké pece se ve výsledné bilanci promítnul do prodeje polotovarů a dalších výrobků.

Třinecké železárny tradičně prodaly nejvíce drátu

Roční výroba TŽ se pohybuje okolo 2,5 milionu tun oceli. Mezi hlavní produkty firmy patří dlouhé válcované výrobky. To je válcovaný drát, tvarová ocel, speciální tyčová ocel, tažená ocel, kolejnice, široká ocel, bezešvé trubky a hutní polotovary.

Největší podíl na loňském objemu prodeje TŽ měl stejně jako v předchozích letech drát, jehož firma prodala 962 kilotun. Bezmála 72 procent směřovalo na zahraniční trhy. Mezi největší odběratele patří země Evropské unie, do nichž firma dodává většinu své produkce.

„Válcovaný a dále finalizovaný drát dosahuje ve skupině firem TŽ největšího podílu na výrobě. Tvoří největší zákaznické a výrobkové portfolio,“ uvedla firma.

Podle jejích zástupců se dařilo i prodeji v sortimentu tyčové a profilové oceli, který loni dosáhl 536 kilotun. Téměř 63 procent tvořil export. Tyčová a profilová ocel směřuje převážně do výroby pružných dílů používaných v automobilovém průmyslu.

Tradičním vývozním artiklem Třineckých železáren jsou i kolejnice a železniční příslušenství. Z jejich celkového objemu prodeje 235 kilotun firma 194 kilotun exportovala do zemí EU, USA, Kanady, Egypta, Izraele a dalších destinací.

Železárny loni proinvestovaly téměř 1,7 mld. Kč

Huť loni celkově proinvestovala téměř 1,7 miliardy korun. Kromě opravy a modernizace již zmíněné vysoké pece investovala do rozšíření formátu ∅ 600 mm na všech licích proudech zařízení plynulého odlévání. Což zvýšilo podíl prodeje oceli do větrné energetiky.

„Letos plánujeme proinvestovat dalších 1,7 miliardy korun. Pokročíme mimo jiné v projektech, jejichž realizace umožní snížení emisí CO2. Zásadní pro působení na trhu s ocelí budou modernizační akce směřující do zvyšování přidané hodnoty u tyčové oceli, či do automatizace výrobních procesů v segmentu železniční dopravy,“ uvedl místopředseda dozorčí rady Ján Moder.

Třinecké železárny měly loni nižší zisk, ale produkci udržely

Firma je dle něj připravena investovat do udržitelné výroby oceli. Nicméně potřebuje zajistit adekvátní podporu kvůli zvýšeným provozním a investičním nákladům. A potřebuje i záruku na dostatek ekonomicky dostupné energie. Jsou to totiž právě hutě, ale i navazující strojírenské podniky, které patří k energeticky nejnáročnějším provozům. Dodejme, že TŽ nyní zaměstnávají 6 878 lidí, zejména obyvatel z regionu Třinecka a Jablunkovska.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here