Kupujte a držte, radí investorům portfolio manažer Alec Murray 

2932
investorum
Alec Murray – Senior Vice President, Head of Equity Client Portfolio Managers, Amundi US / Foto: Archiv FinTag.cz

„Americké akciové trhy možná letos trochu předběhly samy sebe, ale stále věříme, že dlouhodobě investorům nabízejí jedno z nejlepších míst, kam investovat,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz vedoucí portfoliových manažerů Amundi US Alec Murray.

Jaký je váš pohled na americký akciový trh a jak odhadujete další vývoj?

Domníváme se, že jsme v přelomovém období. Posledních pět až deset let se neslo ve znamení nebývalých monetárních a fiskálních stimulů. Výsledek je spotřebitelská inflace, na níž reaguje americká centrální banka [FED]. FED zvyšoval úrokové sazby snad nejrychlejším tempem v historii. Z tohoto důvodu si myslíme, že akcie se budou chovat jinak, než jsme doposud zvyklí. Přesněji řečeno, americké akcie, u kterých očekáváme lepší výkonnost, se podle nás velmi odliší od spekulativních akcií, kterým se v posledních letech dařilo.

Máte za to, že FED bude nadále pokračovat ve zvyšování úroků? Jak se to projeví v cenách akcií? Co radíte investorům?

Politika americké centrální banky bude mít zajisté vliv na výkonnost amerických akcií, ale je možné, že tento vliv bude slabší než loni, kdy FED zvýšil základní úrokovou sazbu o 425 bazických bodů. Toto tempo zvyšování mělo negativní dopad jak na ceny akcií, tak na ceny dluhopisů. V letošním roce očekáváme, že FED bude i nadále zvyšovat úrokové sazby, ale výrazně pomaleji. Jeho vliv na americké akciové trhy tak bude stále silný, ale už ne tak intenzivní jako tomu bylo v minulém roce.

Inflace v USA klesá, ale nikoli jádrová inflace, myslíte si, že i ta časem klesne?  

Spotřebitelská inflace, a to i ta jádrová, se bude snižovat, pokud FED bude pokračovat v jestřábí politice. Výhoda je, že máme nízkou nezaměstnanost, FED tedy může cílit na snížení inflace bez obav o vysokou nezaměstnanost. Inflace je pro akciové trhy důležitá ze dvou důvodů. Vyšší inflace vede k vyšším úrokovým sazbám, což představuje vyšší náklady na kapitál a nižší ocenění akcií. Mimochodem, to je jeden z důvodů, proč ceny akcií minulý rok výrazně klesaly – ohodnocení byla nižší, úrokové sazby vyšší. Za druhé inflace ovlivňuje dynamiku vývoje hodnotových akcií oproti těm růstovým. Hodnotové akcie mají tendenci překonávat tržní index v období vyšší inflace.

Vývoj ekonomiky a vývoj na akciových trzích

Jak vidíte další vývoj americké ekonomiky?

Ekonomický růst se kvůli přísnější monetární politice a zpřísnění podmínek poskytování úvěrů ze strany bank zpomaluje. Domníváme se, že se recese dostaví ke konci tohoto roku nebo počátkem roku příštího.

Jak ovlivní případná recese akciové trhy v USA? A jaký postup v tom případě doporučujete investorům?

Hodnota akcií se pravděpodobně sníží. Recese ve Spojených státech se vždy spojují se značným snížením korporátních zisků. V případě delší recese se téměř jistě výsledky firem zhorší. Což povede k tlaku na cenu jejich akcií. Politika FEDu pak ovlivní to, jak velký dopad do ceny akcií bude.

USA čeká recese, říká portfolio manažer Alec Murray

Pokud FED otočí svoji současnou politiku a sníží úrokové sazby s tím, jak se ekonomika zpomalí, investoři pravděpodobně budou muset přehlédnout dočasně slabší ekonomiku a počkat si na oživení v roce 2024. Ochota FEDu změnit svůj přístup pak bude záviset na tom, jak rychle bude inflace klesat a jak moc bude FED věřit, že zůstane na akceptovatelných hodnotách. Podle našeho názoru ale není pravděpodobné, že by americká centrální banka v blízké budoucnosti svoji politiku změnila, a proto jsme v našem výhledu pro americké akcie opatrní.

Zákon o snížení inflace

V Evropě je hodně diskutované téma americký zákon na snížení inflace, který podporuje i výrobu na území USA. Jak ho vnímáte vy, Američané?  

Zákon o snížení inflace zahrnuje útraty ve výši 500 miliard dolarů a daňové úlevy na podporu čisté energie, snížení nákladů na zdravotní péči a za vyšší součinnosti daňových poplatníků. Důsledek na růst americké ekonomiky ale bude pravděpodobně minimální. Benefitovat bude výroba čisté energie a elektrických automobilů. Na úrovni společnosti minimální daňová sazba ve výši 15 procent zvýší daňové odvody pro některé společnosti. A tak se třeba farmaceutické společnosti mohou dostat pod cenový tlak. A to kvůli tomu, že vládní agentura Medicare s nimi může sama jednat o ceně léků.  Společnosti, které prodávají léky a které mají málo diverzifikovaný byznys, pravděpodobně zažijí největší pokles. Obecně bude dopad různorodý. Některé společnosti z něj budou těžit, některé naopak budou čelit daňovému nebo cenovému tlaku.

Prospěje podle vás tento zákon americké ekonomice?

Uvidíme. Zákon obsahuje některá ujednání týkající se čisté energie, daní a zdravotní péče, jejichž implementace bude nějakou dobu trvat. Nicméně, například Audi, evropský výrobce aut, zvažuje, že v USA postaví továrnu.

Audi zvažuje výrobu v USA. Chce využít program IRA

Ano, dopady zákona zejména na evropský automobilový průmysl jsou hodně diskutované. Evropská komise chystá obdobnou podporu, aby se výroba nepřesunula do USA. Nyní se unijní země „hádají“, kdo ji zaplatí. Myslíte, že Audi budou následovat další evropské automobilky?

Je to možné. Zákon o snížení inflace zahrnuje daňové zvýhodnění pro elektrická vozidla, jejichž finální montáž probíhá v USA. Zatím není jasné, jestli budou tyto pobídky dostatečné k tomu, aby zde evropští výrobci stavěli nové továrny.

Válka na Ukrajině a vztahy s Čínou

Z čistě amerického pohledu, co je důležitější, je to válka na Ukrajině, nebo vztahy mezi USA a Čínou?

To je těžká otázka, protože obě věci mají svou důležitost. Samozřejmě z lidského a morálního pohledu nás zajímá válka na Ukrajině a doufáme, že boje brzy skončí. Z geopolitického hlediska tato válka zvyšuje napětí mezi USA a Ruskem a vytváří potenciální riziko konfliktu. Na druhé straně USA zajímá také Taiwan a jakákoliv čínská intervence by ještě zhoršila už tak napjaté vztahy mezi USA a Čínou. Podle nás jsou obě věci znepokojující.

Rand Corp.: Válka na Ukrajině oslabuje USA proti Číně

Změňme téma, americká vláda nedávno narazila na limit zadlužení. USA dluží v přepočtu cca 700 bilionů korun. To je z hlediska země, jako je Česko, nepředstavitelná suma. Co si myslíte o výši amerického federálním dluhu?

Krátkodobým rizikem jsou jednání o zastropování dluhu, která probíhají ve Washingtonu. Nakonec asi budou úspěšná, ale mohou vyústit ve vyšší volatilitu akciových trhů v následujících měsících. Střednědobé a dlouhodobé riziko je ale zásadnější. Rozpočtový odbor Kongresu odhaduje, že čisté úrokové náklady federálního dluhu vzrostou z 13 % federálních příjmů v tomto roce na 20 % v roce 2033. A to zajisté značně zatíží americký federální rozpočet, který už je v současné době v obrovském deficitu.

Kupujte a držte, radí investorům Alec Murray

Co by byla vaše obecná rada pro evropské investory investující do amerických akcií?

Kupujte a držte. Americká ekonomika je lídrem v komerčních inovacích. Což vidíme na úspěchu mnoha globálních společností. Věříme, že tuto pozici si USA udrží. Vidíme, že americké společnosti jsou ziskovější a méně zadlužené než neamerické firmy. Americké akciové trhy možná letos trochu předběhly samy sebe, ale stále věříme, že z dlouhodobého hlediska nabízejí investorům jedno z nejlepších míst, kam investovat.

Které sektory mají podle vás nyní dobře našlápnuto, a které nikoli?

Dlouhodobé výhledy zůstávají v USA skvělé pro informační technologie. Obzvláště umělá inteligence je katalyzátorem růstu, ze kterého budou profitovat mnohé společnosti z oboru. Současně jsou ale ceny mnoha technologických akcií nafouknuté a je podle nás potřeba akcie pečlivě vybírat. Ve zdravotnictví věříme, že dobré výhledy mají výrobci zdravotnických zařízení, hlavně díky inovacím a stárnoucí populaci. Tyto společnosti čelí také menšímu tlaku na regulování cen, než americké farmaceutické firmy. Akcie firem podnikajících ve zdravotnictví jsou také obecně odolnější v období poklesu ekonomiky a trhů obecně.

A pokud bych se ptal na ty “poražené”?

Na druhou stranu má kvůli vysokým úrokovým sazbám chabé vyhlídky realitní sektor. Nejvíce sazby ovlivňují komerční reality. Některé společnosti při prodlužování smluv poptají méně prostoru, protože zaměstnance nechají i nadále pracovat z domova. Sektor spotřebního zboží v případě recese negativně ovlivní to, že Američané sníží svou spotřebu.

Co si myslíte o stavu trhu s dluhopisy a vztahu mezi akciovými trhy a dluhopisy?

Podle nás jsou v současné době americké dluhopisy zajímavější než americké akcie. Dluhopisy jsou atraktivnější, jak se blížíme konci cyklu utahování monetární politiky. Na druhou stranu akciové trhy mohou být zklamáním, a to z důvodu očekávání nižších korporátních zisků v roce 2023. V roce 2022 se americké dluhopisy a akcie vzájemně ovlivňovaly s tím, jak rostly úrokové sazby. Věříme, že tato korelace bude klesat spolu s tím, jak budou dluhopisy těžit ze situace, kdy investoři hledají výnosy a stabilitu.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here