Ochota bank půjčovat peníze oslabí, říká Anna Píchová

418
Anna_Pichova
Anna Píchová / Foto: Redakce FinTag.cz

Hlavní analytička společnosti Cyrrus Anna Píchová očekává další vlnu propouštění a krachy firem, které neutáhnou dražší úvěry a zpomalení ekonomiky. Očistným procesem si podle ní projde hlavně Amerika, ale i Česko.

Aktuální zpomalení ekonomiky v USA i Evropě a dražší úvěry kvůli vyšším úrokovým sazbám centrálních bank přinesou další vlnu propouštění a krachy firem. Situace podle Anny Píchové ale nebude nijak dramatická.

„V USA očekáváme růst nezaměstnanosti na 4 až 4,5 procenta. Nemyslím si, že by ale rostla nad pět procent,“ tvrdí v debatě C[r]ash Talk ABCD investora.

Další vývoj jasně ukáže, že úspěšný byznys nelze stavět jen na levných penězích. Na tento problém podle ní narazí zejména americké firmy. To proto, že Amerika je oproti Evropě lídrem v komerčních inovacích. Evropa je naopak přeregulovaná a ekonomický vývoj v ní jde přece jen o poznání pomaleji než ve Spojených státech. V České republice, říká Anna Píchová, naopak ale může dojít k podobnému vývoji jako v USA. To proto, že i v Česku v minulých letech vzniklo mnoho firem fungujících „na levných penězích“.

V Americe hospodářskou recesi neočekávám

„Co se týče Ameriky, tak navzdory problémům tam neočekávám hospodářskou recesi,“ říká hlavní analytička společnosti Cyrrus, která je názorově v rozporu například s portfolio manažerem Amundi US Alecem Murrayem.

Ten v nedávném rozhovoru pro FinTag.cz uvedl, že recesi v USA naopak očekává. A to na konci letoška nebo začátkem příštího roku.

USA čeká recese, říká portfolio manažer Alec Murray

Oba investiční stratégové se ale shodují v tom, že letošek nebude pro americké firmy „nikterak zázračný“. Hlavně kvůli růstu nákladů a dražším úvěrům.

„Záleží na tom, jak se firmy postaví k vyšším nákladům a efektivitě. A je otázka, zda firmy začnou propouštět. Pokud to oznámí, tak se to s určitým zpožděním projeví v ekonomice. Ale to jsme prozatím v nějakém větším měřítku neviděli,“ tvrdí Píchová.

Ani nedávné propouštění ve velkých technologických firmách podle ní neznačilo masivní akci na trhu práce. To proto, že z celkového počtu zaměstnanců šlo o jednotky procent.

„Šlo pouze o zeštíhlení těch týmů. A tak podle mě další propouštění ještě nastane. Přičemž zaměstnance propustí i firmy z ostatních sektorů, nejen z Big Tech,“ dodává.

Sektor Big Tech mě zajímá, říká Anna Píchová

Investiční expertka se v debatě C[r]ash Talk blíže věnuje budoucímu vývoji v sektoru Big Tech. Právě ten se stal v minulých letech pro mnoho investorů bezpečným přístavem.

„A tak mnoho investorů přešlo do sektoru velkých technologických firem. Což bylo částečně vyvoláno mánií ohledně umělé inteligence,“ vysvětluje.

Vyjadřuje se i k nástupu umělé inteligence [AI]. I když jde o trend, do praxe vstoupí spíše postupně. To proto, že si její zavedení žádá mnoho investic. Nejen do hardwaru, ale i do související infrastruktury.

„Když vidíme, jak třeba vzrostly ceny supervýkonných čipů, tak ten přechod na umělou inteligenci zase tak rychle nepůjde,“ říká.

Do kontrastu se sektorem technologických firem dává aktuální potíže v bankovním sektoru. Termín bankovní krize jí ale přijde hodně nadnesený. Tvrdí, že na bankovním trhu spíše dojde k posílení dominance velkých bank. Na čemž není nic nepřirozeného, dodává.

K fúzím bank dochází i v lepších časech, říká bankéř Ditz

Zároveň přibližuje, jak ona sama investuje do technologických firem. Podle jejích slov chybuje ten, kdo hledí na sektor Big Tech jako na jeden celek. Každá technologická firma je totiž docela jiná. Zatímco například Google a Facebook vydělává na reklamě, Apple nadále zůstává hlavně výrobcem telefonů.

Další podrobnosti o debatách C[r]ash Talk najdete zde!  >

„Pro mě je srdcovou firmou Microsoft. Už kvůli tomu, jak dlouho se drží na úplné špici v oboru. A zatímco ostatní technologické firmy mám v ETFku, Microsoft mám v portfoliu přímo,“ uzavírá debatu Anna Píchová.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here