Amundi hlásí za první čtvrtletí zisk 300 mil. eur

2432
Amundi
Foto: Redakce FinTag.cz

Skupina Amundi dosáhla v letošním prvním čtvrtletí mírného růstu aktiv pod správou. I díky tomu udržela upravený čistý zisk ve výši 300 milionů eur [cca 7,03 mld. Kč]. Zástupci skupiny podtrhli diverzifikaci aktiv a důraz na koncové klienty.

Celková výše aktiv pod správou dosahovala na konci prvního čtvrtletí 1 934 miliard eur [45,3 bil. Kč]. To je nárůst o 1,6 procenta oproti konci roku 2022. Nárůst investic drobnými klienty v letošním prvním čtvrtletí dosáhl 4,3 miliardy eur [cca 101 mld. Kč]. Tento objem nezahrnuje čínskou pobočku Amundi BOC WMg.

„Poměr nákladů a příjmů skupiny dosáhl úrovně 63,6 procenta. Příjmy z manažerských poplatků zůstaly na vysoké úrovni srovnatelné se čtvrtým čtvrtletím 2022, v porovnání s prvním čtvrtletím loňského roku ale zaznamenaly pokles o 4,9 procenta,“ uvedla skupina v tiskové zprávě.

Amundi Technology potvrdilo pozitivní tendenci a nárůst o 35 procent oproti stejnému období v roce 2022. Dobře si vedly také společné joint venture projekty skupiny v Indii [SBI MF] a Jižní Koreji [NH-Amundi].

I navzdory nejistotě

Amundi dosáhlo v prvním čtvrtletí dobrých výsledků, přestože šlo pro finanční trhy o období nejistoty. Náš čistý zisk zůstal stabilní v porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku. A to hlavně díky odolnosti našich příjmových zdrojů a dohledu nad náklady,“ uvedla CEO Amundi Valérie Baudson.

Podle ní za dobrými hospodářskými výsledky stojí zvýšení produktivity a další využití synergií plynoucích ze spojení se společností Lyxor. To skupině umožnilo absorbovat inflaci a pokračovat v investování. Společnost Lyxor vznikla v roce 1998 a patří do první pětky evropských hráčů na trhu s ETF. Burzovně obchodované fondy [ETF] vznikly 22. ledna 1993. Letos oslavily 30leté výročí.

Analytici Amundi vítězství Ukrajiny do své prognózy nezahrnuli

„Ráda bych upozornila na zdravou úroveň příjmů v oblasti retailu. A to jak ze strany našich partnerských společností ve Francii a v dalších zemích, tak i distributorů,“ dodala.

Amundi: Výsledky za loňský rok

Za celý loňský rok skupina oznámila čistý zisk 1,2 miliardy eur [cca 28,5 mld. Kč]. Celkový příjem za loňský rok činil sedm miliard eur [cca 166 mld. Kč].

Aktiva pod správou společnosti činila k 31. prosinci 2022 1,904 bilionu eur [cca 45 bil. Kč]. To představovalo meziroční pokles o -7,7 procenta [-160 mld. euro]. Pokles prostředků ve správě společnosti podle CEO Amundi Valérie Baudson koresponduje s vývojem na finančních trzích v loňském roce.

„Naše čisté příjmy dosáhly hodnoty bezmála 1,2 miliardy eur. Na rozdíl od evropského trhu se správou aktiv, který čelil odlivu financí, se Amundi podařilo zakončit rok v jednoznačně kladných číslech,“ uvedla.

Loňský rok jsme úspěšně zvládli, říká šéfka Amundi

Za úspěchem podle jejích slov stojí práce špičkových týmů investičních manažerů, přizpůsobení nabídky produktů investorům a snížení nákladů. I přesto ve zprávě společnosti stojí, že loni čistý očištěný zisk ve výši 1,178 miliardy eur meziročně klesl o 10,5 procenta. Podle Baudson byl ale vzhledem k růstu trhů v roce 2021 zisk skupiny mimořádný.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here