Odebrání státního příspěvku ze spoření se penzistům nelíbí

32977
Mnohým penzistům se stále aktivním penzijním spořením a státním příspěvkem se mohlo přitížit, když zjistili, že vláda jim už od ledna příštího roku státní příspěvek nedá. / Ilustrační foto: Pixabay.com

Odebrání státního příspěvku k penzijnímu spoření starobním důchodcům je další krok oslabující důvěru lidí ve stát. I důchodci se totiž chtějí zajistit na dobu, kdy se o sebe nebudou schopni postarat.

S vládou schváleným návrhem Ministerstva financí ČR [MF ČR] na zrušení státního příspěvku k penzijnímu spoření pro osoby, které pobírají starobní důchod, především penzisté nesouhlasí. Argumentují tím, že stále více se i ve stáří podílejí na úhradách za zdravotní péči a sociální služby. A i v důchodu se chtějí zajistit na dobu, kdy už se o sebe nebudou schopni sami postarat.

„Penzijko mám a jsem v důchodu a víte proč? Abych si za našetřené peníze zaplatil domov důchodců nebo LDN až budu nesoběstačný, inkontinentní a dementní, prostě před smrtí. Protože z toho mám největší obavy,“ vysvětluje, proč nesouhlasí s vládním návrhem na zrušení příspěvku od státu k penzijnímu spoření pro osoby ve starobní penzi, 65letý Libor.

Staroba, jak říká, obchází kolem každého z nás. A každý, kdo má rozum, se na to období chce zajistit, třeba i penzijním spořením, dodává. S názorem pana Libora souhlasí i paní Marcela, rovněž penzistka, která přes přiznanou starobní penzi nadále pokračuje v penzijním spoření.

„Zvyšuje se průměrná délka dožití a často bohužel ne ve zdraví, ale v dlouhé nemoci a neschopnosti se o sebe sám postarat. Domovy důchodců jsou plné a na mobilní služby se čeká. Přednost má ten, kdo si připlatí,“ odpovídá na otázku, proč nesouhlasí se zrušením státního příspěvku k penzijnímu spoření.

Když nemají peníze, čekají Češi na kloubní náhradu i tři roky

„Všichni víme, že na stát se nemůžeme spoléhat, s tím už snad dnes nikdo nepočítá,“ dodává.

Stát by podle ní naopak měl podporovat to, aby si lidé šetřili a odkládali peníze i v důchodu na dobu, kdy budou potřebovat pomoc. Stát totiž podle ní v této oblasti docela selhává.

Vláda hledá úspory, ne vždy na správných místech

Návrh ministerstva financí na odebrání státního příspěvku účastníkům penzijního spoření ve třetím pilíři důchodového systému, kteří v něm nadále pokračují, i když pobírají státní důchod, minulý týden schválila vláda Petra Fialy [ODS]. Do prvního sněmovního čtení by se měl návrh dostat tento týden. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] počítá s tím, že státní příspěvky by se této skupině účastníků přestaly vyplácet od ledna 2024.

„Pokud zákon projde, znamená to, že v lednu ti účastníci transformovaných a účastnických fondů už nedostanou žádný státní příspěvek. To ale jenom v tom případě, že již i pobírají starobní důchod,“ potvrdil pro ekonomický server FinTag.cz mluvčí Asociace penzijních společností ČR [APS ČR] Jan Sedláček.

Zatímco ministerský návrh na odebrání příspěvku státu ke spoření důchodců se mezi úsporná opatření dostal „na poslední chvíli“, tak od dlouho slibovaného snížení tarifních platů státních zaměstnanců o pět procent vláda na stejném jednání [21.6.] upustila. Roční náklady na platy státních zaměstnanců si letos vyžádají zhruba 265 miliard korun. Podle dat Národní rozpočtové rady takzvaně pro stát pracuje více než 930 tisíc lidí.

Neúspěšných žádostí o domov seniorů bylo loni 58 tisíc

A i když systémy penzijních společností podle Jana Sedláčka neevidují, kdo z jejich klientů čerpá starobní penzi, tak ale vědí, že stát jejich prostřednictvím každý rok na prodloužených nebo nových smlouvách penzistů vyplatí státní příspěvek zhruba dvě miliardy korun. Dále i to, že penzisté, kteří pokračují ve spoření, mají v penzijních fondech zainvestováno 130 až 140 miliard korun. Lidí v důchodovém věku, kteří si spoří v penzijním připojištění [PP] a doplňkovém penzijním spoření [DPS], ale duchůd nepobírají, je 1,1 milionu lidí ve starém penzijním připojištění. A zhruba je 0,8 milionu je to v DPS.

Zrušení příspěvku k penzijku pro důchodce

Pro srovnání uveďme, že ročně stát na příspěvcích pro všechny účastníky penzijního spoření vyplatí 7,5 miliardy korun. Daňové úlevy ho vyjdou podle dat z roku 2021 na čtyři miliardy korun. Podle viceprezidenta APS ČR Radka Moce se změna, pokud projde legislativním procesem, dotkne zhruba tři čtvrtě milionu lidí.

„To je obrovské číslo a je to problém. Státní příspěvek patří k hlavním motivátorům, proč si lidé spoří na stáří ve třetím pilíři důchodového systému,“ řekl ke změněn Moc.

Zároveň je toho názoru, že by změna neměla být přijata retroaktivně. To znamená, že by se neměla vztahovat na již uzavřené smlouvy.

„Pokud ministerstvo financi deklaruje, že mu vadí, že lidé, kteří již dosáhli 60 let, využívají DPS jako krátkodobý, pětiletý spořicí produkt se státní podporou, šlo by to vyřešit aplikací tohoto opatření právě jenom na nově vzniklé smlouvy, což by eliminovalo související dopady,“ dodal.

O státní příspěvek ve spoření na penzi přijde skoro milion lidí

Nicméně podle stávajícího návrhu se má novinka vztahovat na všechny aktivní smlouvy, ve kterých si do penzijního spoření přispívají příjemci starobních důchodů. Tedy nikoli pouze na nově sjednávané smlouvy.

„Pokud si stát opravdu myslí, že už penzisté nemají vytvářet rezervy pro pozdější věk, měl by to říci dopředu. To znamená před uzavřením tak dlouhodobé smlouvy, jakou je kontrakt ve 3. pilíři. A neměnit v tomto ohledu podmínky aktuálním účastníkům,“ říká k platnosti změn u příspěvků státu do penzijního spoření pro důchodce Radek Moc.

VRN

16 KOMENTÁŘE

  1. Jsem 65 + a chodím tři roky po nároku na starobní důchod v řádném termínu normálně do práce ve stejném rozsahu jako před důchodem. Mám nárok na zvýšení za celý rok o 0,4 %
    navýšení důchodu, což je počítáno z vyměřovacího základu při výpočtu důchodu před třemi roky.Je to 94 Kč za měsíc, čili dostanu navíc 1128 Kč za rok, takto to bude zatím třikrát vždy za každý rok.(tedy doufám že i potřetí dostanu tento,,balík”),za tři roky to máme navíc 3384 Kč.Za tři roky jsem odvedl mnohonásobně vyšší částku já i navíc můj zaměstnavatel za sociální pojištění i zdravotní pojištění.Mám mzdu dejme tomu 50 000 Kč, mě strhnou na sociální 6,5% a to dělá 3250 Kč za měsíc, za rok je to 39 000 Kč, za tři roky je to 117 000 Kč a vůbec neuvádím , kolik odvádí zaměstnavatel.(je to násobně víc). Srovnejme tedy 3384 Kč co mi stát dal za tři roky a 117 000 Kč co jsem ze svého hrubého příjmu odevzdal státu.Mohu si dovolit platit penzijko, kde mi seberou příspěvek od státu jako pracujícímu důchodci . Je to dle mého diskriminace, je to zralé na žalobu, je to zralé na demisi pana Jurečky, který neumí počítat.

    • V průběžném systému pracující platí na předchozí generaci, která už “má odpracováno”, tedy mimo jiné na ni. Takže zaplacené odvody jsou již projedené a ty současné platby pro současné důchodce jsou odvislé od výsledků stávající ekonomiky. A tak jak je tomu dnes, to dopadá, když se hospodaří od desíti k pěti. A to ještě Green deal nezačal úřadovat na plno. To bude masakr, až to začne na plno! Raději si moc si nestěžujte, protože možná ani netušíte, kam to s tím evropským hospodářstvím spěje. Jestli si nejste jistý, co tím myslím a máte štěstí, že se ještě můžete zeptat přechozí generace, co si z platu mohla dovolit, tak to udělejte. Pokud už ne, tak jen pro vaši informaci. Z jara jsem rozbíjel poněkud masívnější psací stůl s cenovkou 568,- Kč z doby, kdy byl plat kolem 1.000,- Kč hrubého a z něj se musela někdy živit i čtyřčlenná rodina. Sice je faktem, že vláda jsou vrcholní matláci, ale to hlavní nebezpečí kam směřujeme, skutečně číhá od jinud.

    • Mám to obdobně, jako OSVČ po mě chtějí 6500 měsíčně, byť na vedlejšku a připíší mi 50 Kč na měsíc… To se asi nevyplatí… Že

  2. V prubehu hry se pravidla nikdy nemění.
    Na již uzavřené smlouvy se toto přece nemuze vztahovat.
    Měnit smlouvu lze pouze se souhlasem obou smluvních stran.

    • Přesně,když to chtějí zrušit,nebo měnit,tak až od nových smluv. Uzavírali jsme to za nějakých podmínek,propočítali jsme si ,co se nám vyplatí ,tak jsme do toho šli a teď budou měnit pravidla během hry.Už nikdy se necháme do ničeho vtáhnout.Raději si ty peníze užijeme a pak klidně budeme chodit pro sociální dávky ,když to tak chtějí a trestají snaživý občany, kteří nezneužívají dávky,jako třeba flákači,ty vše dostanou, aniž by hrábli prstem, což je hodně smutný

  3. Je neuvěřitelné, jak vláda se chová k důchodcům. Všechno jim vzít, ačkoli oni si šetří tímto na důstojné stáří. Hlavně, že neschválili odejmutí 5% státním úředníkům, kteří se převážně v práci jen válí. No, doplatí na to především samotné fondy, protože bez státní účasti je to nezajímavý produkt, který nevyplácí téměř nic. Co tedy důchodci udělají jako první..vyberou si své peníze a fondy budou muset propustit množství nepotřebných zaměstnanců. Všechno, co tato vláda udělá je vlastizrádné, zrůdné, a především se zaměřili na peníze důchodců. Už aby vláda skončila na smetišti a za vlastizrádné kroky byla náležitě potrestána.

  4. Souhlasím s tím ,že na stávající smlouvy by se tato změna neměla vztahovat. I důchodce si může spořit na horší časy a stát by měl být rád, že tak činí. Ve vládě sedí ovšem lidi , kterým, zaleží jen na jejich ,, korytech”.

  5. Však oni důchodci vám to vrátí v roce 2025 u voleb, navíc stát tímto nic nezíská,.. Pouze to soudruzi s ODS a TOP 09 pouze rozkradou, tak jak to vlády ODS předvádějí už přes 30 let včetně jejich guro Klause, novodobého krále zlodějů…

    • Strašně velikou armádu úředníků zbytečně zaměstnávají tím, že se jim spousta zákonů vůbec nepovedla a musí se do všeho šťourat znovu, měnit zákony za pochodu a nejlépe bez řádné schvalovací procedury. Pak jsou vlastně zaměstnáváni bez efektu z výsledku, ale za drahé peníze. Nevím, kde pořád berou tolik sebevědomí, že oni jsou ti nejlepší a jen oni rozumí všemu, co se musí změnit. Veřejnost si naopak myslí, že nerozumí ničemu, ale nemůže s tím pohnou dřív než v dalších volbách. To je průšvih té naší “zastupitelské demokracie”.

  6. No nic, snížím pravidelnou částku na 1 Kč a počkám až mě vyprší 5ti letý termín a pak to vyberu abych nepřišla o to málo co mě stát již připsal.Když to takto udělá každý vládou postižený důchodce, chci vědět z čeho pak budou brát na vyplacení PP.

    • Ano, už jsem se ptala na pobočce banky , po novém roce přestat posílat a za dva roky vybrat, nějaké úroky, dle varianty smlouvy by se načíst měly.

      • Pokud bude, ale platit varianta, že to nedostanete vybrat jednorázově, tak tu částku budete muset čerpat dalších 10 let a pokud zemřete dříve, tak to nemusí jít ani do dědictví. I o tom se mluví.

  7. Rozumim Vasemu postoji, ze menit pravidla v prubehu hry se proste nema, na druhou stranu se setrit hold musi…

    Ted mozna stoupnu na kuri oko mnoha duchodcum, ale ve srovnani s pracujicimi se nikdy nemeli tak dobre!

    Kdo z pracujicich muze rici, ze se mu za posledni 2 roky zvysil tak brutalne prijem?Vychazim ze statistiky kdy pred cca 3 lety byl duchod cca 43 % z prumerne hrube mzdy a nyni prumerny duchod atakuje 50 % hrube mzdy…

  8. Stát už neposkytuje pro seniory skoro nic a teď jim ještě sebere to skoro. Hlavně že si dnešní vláda našmelí dostatek úspor, aby se v důchodu měla jak prase v žitě. Nevím jestli si to kdokoliv z nich, zejména oba Jurové (Jurečka Stanjura) vůbec zaslouží. Ale asi ne. Nejlíp by se měli v kriminále, protože tam se stát o ně postará ještě lépe než na svobodě. Poslal bych je do dolů a do hutí, a to zcela zadarmo.

  9. Je mi 67 a spořím si 6 let v penzijním i stavebku a stíhám.Jurečka nás trestá za to, že dokážeme šetřit a odkládat spotřebu na nejhorší časy, kdy nebudeme schopni čehokoliv. Staral jsem se o svou 95ti letou mámu a z pracáku mne honili na školení a buzerovali, že se musím zajímat o práci jinak mi seberou podporu, kterou jsem už dávno nepobíral. Abych se zbavil jejich buzerace tak jsem raději odešel do předdůchodu.Tenhle stát, ministři a jeho úředníci nejsou kompetentní, je mi z nich špatně od žaludku.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here