Státní dluhopisy nesou, ale i podporují „organizovaný zločin“

8678
Statni_dluhopisy
Zprava: Petr Borkovec [Partners], Alain Berry [Amundi], Tomáš Hochmeister [Komerční banka], Petr Zajíc [Amundi], Petr Šimčák [Amundi], Vladimír Baran [UniCredit Bank] a Roman Pospíšil [Amundi]. / Foto: Amundi ČR

Inflace rychle klesne, ale potrvá podstatně déle, než si mnozí myslí. Zajímavé investiční příležitosti přinášejí „zlevněné“ akcie, ale i státní dluhopisy. I když investování do nich se dá vyložit i jako podpora „organizovanému zločinu.“

Nejen to zaznělo na včerejší [26.1.] konferenci investiční společnosti Amundi ČR v Praze. Na akci vystoupili experti Amundi, skupiny Partners, Komerční banky, UniCredit Bank nebo Národní ekonomické rady vlády [NERV].

„Letos očekáváme pokles české ekonomiky o jedno procento. Což je horší výhled oproti očekávání trhu. Co se týče inflace, tak u ní může letos dojít k rychlému poklesu, ale zase nás bude provázet poměrně dlouho. A zřejmě ani na začátku roku 2024 inflace zdaleka nebude na hladině inflačního cíle centrální banky,“ uvedl portfolio manažer Amundi ČR Petr Zajíc.

Podle něj inflace v Česku dosáhne vrcholu letos v lednu a únoru.

„Ale špatně se inflace predikuje kvůli mnoha vládním podpůrným opatřením. Mám ale za to, že může i rychle padat. Už prosincová data ukázala, že na jejím růstu se z třetiny podílely náklady na bydlení, energie. Ze třetiny za ní stály potraviny, zbývající třetina byl ten zbytek,“ vyjasnil s tím, že ceny energií už klesají.

„A to znamená, že pokud dostanou rozum i agrobaroni, tempo růstu inflace může rychle klesnout,“ dodal.

České státní dluhopisy jsou překoupené

Petr Zajíc se vyjádřil i k dalšímu postupu České národní banky [ČNB]. Podle jeho názoru bankovní rada přistoupí ke snížení základní úrokové sazby až ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Snížení ze současných sedmi procent odhadl na 6,5 procenta. Byť podle jeho slov trh čeká snížení o celý procentní bod.

Významnou roli v odeznění inflace podle jeho názoru sehrává silná koruna. I proto může být pokles tempa inflace v následujících měsících relativně rychlý. Upřesnil, že za silnou korunou stojí zejména zájem zahraničních investorů o české státní dluhopisy. Podle něj je to jeden z hlavních důvodů, proč koruna posiluje.

Vláda nám boj s inflací neulehčuje, říká Marek Mora z ČNB

Obdobný názor vyjádřil spolumajitel skupiny Partners Petr Borkovec: „My, když jsme teď šli do nějakých aukcí na české státní dluhopisy, tak tam bylo celkem plno. Takže jsme vlastně ani nic nenakoupili.“  

Situaci na trhu s českými státními dluhopisy komentoval i ředitel investic Amundi ČR Petr Šimčák: „Trh dluhopisů je překoupený pro zájem zahraničních investorů“.

Státní dluhopisy ano/ne

Petr Zajíc upozornil, že výnosová křivka na českých státních dluhopisech „je netypická a inverzní“. Klíčová otázka investorů podle něj zní, kdy přejít z krátkodobých dluhopisů na dlouhodobé. To s ohledem na další vývoj úrokových sazeb ČNB.

„Výnos desetiletého státního dluhopisu k letošnímu 23. lednu klesl na 4,4 procenta. Přitom ještě před nedávnem byl na šesti procentech. Pokles výnosu z šesti procent na 4,4 procenta značí 22% pohyb na ceně dluhopisu,“ upozornil a dodal: „Ten dlouhý konec výnosové křivky je tedy hodně volatilní.“

Ekonom, odborný asistent Metropolitní univerzity Prahy a člen Národní ekonomické rady vlády [NERV] Dominik Stroukal k tématu státních dluhopisů uvedl, že jako investor má s investicemi do státních dluhopisů zásadní problém.

„I když teď přinášejí pěkné zhodnocení, investice do státních dluhopisů vnímám jako určitý druh financování organizovaného zločinu,“ řekl s jistou nadsázkou na adresu rostoucího zadlužení České republiky.

Deset miliard dluhu Česko ročně vyjde na 500 až 600 milionů

Naopak Petr Šimčák z Amundi ČR se jednoznačně postavil za investice do dluhopisů: „To, že jsou dluhopisy díky zhodnocení, které přinášejí, zpět, je skvělá zpráva pro konzervativní investory. Do hry vrátila konzervativní investice a s ní bezrizikový úrok.“

Petr Zajíc: Politika nulových úroků zprznila ekonomiku

Petr Zajíc doplnil, že věří, že se už nikdy nevrátí politika nulových úroků centrálních bank. Ta podle jeho slov „zprznila“ ekonomiku a investování. Petr Šimčák argumentoval tím, že na začátku roku 2022 české státní dluhopisy nesly zhodnocení tři procenta. V průběhu roku se dostaly až na šest procent a nyní nesou 4,5 procenta p. a. jistého výnosu. V minulosti dluhopisy nenesly právě kvůli nulovým úrokům centrálních bank „nic“.

„Teď tu jsou i fondy krátkodobých dluhopisů, na jeden až tři roky. Tam jsme na výnosech kolem pěti až šesti procent. A u těchto fondů lze i časovat nákup fondu. A na jednoročním zhodnocení se tak můžeme dostat až na 10 procent. Což je velice zajímavé,“ uvedl.

V případě dlouhodobějších dluhopisů a jejich nákupu zmínil, že investice do nich vyžadují od investorů více zkušeností. Duraci je podle něj teď ideálně sladit s pětiletým investičním horizontem. Z hlediska investorů je tu podle něj ale jeden zásadní problém. Čímž je porozumění tomu, jak funguje dluhopisový trh.

„Když výnosy dluhopisů rostou, tak cena dluhopisů klesá. A zejména u těch konzervativních dluhopisů toto vyvolává obavy,“ uvedl Petr Šimčák, který základy investování do dluhopisů popsal v nedávném podcastu FinTag.cz.

Časy bezcenných peněz jsou pryč, říká Petr Šimčák

Dodal, že kvalitní portfolio je jako sportovní tým. Kdo chce vyhrát, nemůže hrát jen s úročníky [akcie], ale podle jeho slov musí mít i defenzivu [dluhopisy]. On sám je proto vděčný, že díky vyšším úrokům centrálních bank jsou dluhopisy jako „investiční defenziva“ zpět.

Petr Borkovec k tématu poznamenal, že jako dynamický investor by spíše než „staťáky“ [státní dluhopisy, pozn. red.] volil kvalitní firemní dluhopisy obchodované na burze. Podle něj už na tříletém investičním horizontu přinesou investorům zhodnocení, s nímž „budou mít problém“ i akcie.

Hledá se dno. Akciového trhu, samozřejmě

Petr Zajíc minulé roky na akciovém trhu popsal v duchu, že kvalitní akce rostly o 80 procent, ty nekvalitní jen o 45 procent. Podle jeho názoru nešlo o zdravou situaci a je dobře, že doba „jenom růstu“ skončila.

„Akciovým investorům proto doporučuji bedlivě sledovat výsledky firem. To je určující, protože makroekonomická data se odehrávají hlavně v rovině debat. Podle mého názoru akciové trhy stále ještě nezohlednily hospodářské výsledky firem. A v jejich případě se stane klíčový do budoucna další růst jejich nákladů a mezd,“ vysvětlil.

K nákupu doporučil firmy se stabilní tržní pozicí a možností promítnutí vyšších nákladů do cen výrobků a služeb. Důležitá je i míra zadlužení. Oživení na akciovém trhu očekává až v druhé polovině roku. Tedy ve chvíli, kdy přijde snížení úrokových sazeb od centrálních bank.

„Naopak letošní první pololetí bude pro firmy a investory velice těžké,“ řekl.

Jeho slova potvrdil Dominik Stroukal: „Já si myslím, že jsme dno na akciových trzích ještě neviděli. A myslím si, že jsme až příliš optimističtí. Můj názor je, že v akciích máme ještě kam ´žuchnout´.“

Pozor na nemovitosti

Petr Zajíc jako určitý investorský akciový tip nabídl finanční sektor. To proto, že mnoho vlád v reakci na ekonomický útlum iniciuje nové investiční projekty, do nichž zahrne i banky.

Petr Borkovec uvedl, že aktuální doba přeje aktivní správě investic, která podle jeho názoru docela porazí pasivní správu. Odmítl spekulovat o tom, zda akciové trhy už našly své dno, nebo nenašly.

„Můj tip alespoň pro těch málo pár přátel, kterým ještě pomáhám s investicemi, ale je, aby určitě pravidelně investovali do akcií. Aby přisypávali peníze do svého portfolia. Teď je ta správná doba. Pravidelným přikupováním nemohou udělat chybu. Na nějaké jednorázové velké investice bych ale byl opatrný,“ řekl.

Zároveň zdůraznil, že aktuálně významně snížil své investiční pozice v nemovitostech. Na nemovitostním trhu spatřuje silná rizika. Což potvrdil i šéf globálních investic UniCredit Bank CZ a SK Vladimír Baran. I on řekl, že nemovitostní trh je aktuálně vysoce rizikový. A týká se to podle něj jak rezidenčních, tak komerčních nemovitostí. Příkladem jmenoval londýnský trh s kancelářskými nemovitostmi. Ten a mnoho dalších ve světě je podle něj absolutně naddimenzovaný a bez využití.

Na konferenci vystoupil i výkonný ředitel pro Investiční bankovnictví Komerční banky Tomáš Hochmeister. Za základní problém z hlediska investování označil chabý zájem o něj ze strany široké české veřejnosti.

„Lidé v Česku nejvíce investují do nemovitostí. A bohužel často i jen proto, že prostě manželka chce novou kuchyň,“ uzavřel s tím, že i on je nyní hodně opatrný v oblasti investic do nemovitostí. A to přesto, že do nich investuje dlouhodobě.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here