Singer: Cesta k prosperitě nevede přes dotování StarDance

60171
Singer
Ing. Miroslav Singer, Ph.D. / Foto: Redakce FinTag.cz

„Jsem přesvědčený, že cesta k prosperitě nevede tak, že všichni daňoví poplatníci povinně zadotují StarDance,“ říká v debatě Alter Eko někdejší guvernér centrální banky, dnes hlavní ekonom Generali CEE Holding Miroslav Singer.

Pořad veřejnoprávní televize v debatě zmiňuje jako příklad toho, jak Evropa a Česko přistupuje ke své ekonomické budoucnosti. Co veřejnost za své peníze, které od ní vybírá stát, dostává. V tomto ohledu si pomáhá srovnáním s Polskem nebo Rumunskem.

„Nejvíce dlouhodobě roste ekonomika Rumunska a Polska. Ani jedna země nemá přitažlivou a voňavou politiku, ale panuje v nich shoda na těch základních principech. A jedním z nich je to, že politici a veřejné instituce musejí těm voličům něco přinášet. A nejsou to jen další sociální dávky,“ vysvětluje v debatě Alter Eko [video zde] v obecné rovině.

Podle něj „pomalost“, „pohodlnost“ a „neakceschopnost“ je dnes problém celé Evropy. Podle jeho názoru Evropa ztrácí konkurenceschopnost oproti asijským zemím i Americe. To přesto, že stále platí za ten „dream region“, kde pečení holubi lítají lidem sami do úst. Argumentuje tím, že od roku 2007, kdy Evropa přijala Lisabonskou smlouvu, která ji měla dostat na ekonomickou špici, jenom ztrácí.

„V době lisabonské strategie Evropa představovala čtvrtinu světové ekonomiky, dneska představuje 15 procent. Evropa se dlouhodobě propadá a zakrývá to dlouhodobým mudrováním, ale ten trend je jasný,“ říká.

Evropa upadá, říká Miroslav Singer

Podle Miroslava Singera největší riziko současného ekonomického vývoje v Evropě tkví v jeho setrvačnosti. A to v situaci, kdy Evropa ztrácí konkurenceschopnost vůči asijským zemím nebo USA. Za určitou výjimku označuje zmíněné Polsko nebo skandinávské země. Jako celek ale Evropa ztrácí. Dokonce podle něj nedokáže těžit ani z toho, co se jí nabízí. Tím je vytěžení výhod, které pramení ze současného konkurenčního boje mezi největšími ekonomikami. Tvrdí, že se Evropa pro líbivá slova vzdává i toho, aby země, které si konkurují, předvedly konkurenci na jejím trhu.

„Jistě, jsou tu bezpečnostní otázky. Avšak, když už ten tryskáč nedokážeme vyrobit, tak alespoň nechme na našem trhu konkurovat ty země, které ho vyrobit dokáží,“ vysvětluje na příměru v debatě Alter Eko Singer.

Za příklad dává třeba i digitalizaci zdravotnických dat, v jejichž případě Evropa není podle něj s to vytvořit jednotný informační systém, a tak nakoupí systémy v Číně nebo USA. To vše ale při silné regulaci těchto dat.

Z Asie za čas mohou lidé jezdit do EU jako do skanzenu

„Výsledek bude, že tyto systémy budou odzkoušeny v Číně nebo USA, kde je docela jiná skladba populace než v Evropě. Evropa tak dostane něco, co jí nebude ušité na míru,“ říká s tím, že tomu nezabrání ani sto komisí, které v této věci Evropská unie a národní státy ustanoví.

Jaká je česká pozice

Miroslav Singer se v debatě Alter Eko vyjadřuje k výkonu českých úředníků a politiků ve vztahu k fungování Evropské unie. Vrací se, jak říká, do své temné minulosti v roce 2016, kdy opustil centrální banku.

„Já jsem zjistil, že Češi se pohybují jen ve dvou úrovních ve vztahu k EU. Tou první je devótnost. Což se děje vždy, když dotyční úředníci a politici věří, že se uchytí v těch evropských strukturách. A druhý přístup je negace všeho z EU. […] Společným jmenovatelem obou přístupů je to, že nevyžaduje žádné pracovní úsilí,“ říká.

Podle něj české úřednické a politické špičky „do značné míry prostě tu Evropu neodpracovávají“. Oproti třeba polským a slovenským politickým špičkám. Potíž je i v tom, že to po nich veřejnost ani nevyžaduje.

Polsko boomuje jako žádná jiná země v EU, píší v Británii

Českým zájmem podle něj je hájení národních zájmů. A spojování se s těmi zeměmi, které usilují o podobné věci. Příkladem dává Německo nebo Polsko. Toto se ale podle něj neděje.

„Já mám pocit, že ti naši politici ani nepřečtou v Evropě to, co podepisují. To jsou všelijaké ty stropy a limity, o kterých my se ale dozvíme, až když jsou podepsané,“ vysvětluje.

Evropskou unii ale rozhodně nehaní. Zdůrazňuje výhodu jednotného evropského trhu. Avšak znovu připomíná, že Evropě ujíždí vlak v oblasti digitalizace, která definuje modernizaci současného světa. Reakce na to podle něj nespočívá „v nejpřísnější regulaci“.

Automobilovému průmyslu zvoní hrana

Miroslav Singer v debatě Alter Eko upozorňuje na to, že stejně jako digitalizace mění současný svět, elektromobilita mění automobilový průmysl. Přičemž právě o něj se opírá podstatná část evropské ekonomiky.

„Výroba elektroaut je principiálně mechanicky jednodušší, než vypadá výroba klasických aut. A tak je docela možné, že ta stávající výroba je už na odchodu,“ říká a dodává, že za varování považuje, když vidí čínský elektromobil, který je srovnatelný s elektromobilem evropským, ale s tím rozdílem, že za něj chce čínský výrobce poloviční cenu.

„Možná tady pak už jen budeme vyrábět ty mastodonty typu luxusních aut. A přitom se budeme bít v prsa, jak ochraňujeme životní prostředí,“ říká ironicky.

Elektrický Hummer! Zbláznili jsme se už docela?

Podle něj evropská ekonomika nadále poroste. Co je ale podle něj skoro jisté, že poroste výrazně pomaleji než zbytek světa. Svědky tohoto trendu jsme, říká, už dnes.

„Životní úroveň těch chudších Evropanů klesá nejrychleji na světě. Životní standard spodní příjmové skupiny v Itálii a v Německu se přibližuje standardu ve zbytku světa,“ říká.

V debatě se dále vyjadřuje k takzvanému ozdravnému vládnímu balíčku. Hovoří i o stavu demokracie a vyjadřuje přesvědčení, že lidé jsou podstatně méně „dezinformovaní“, než jak se jim snaží namluvit oficiální autority. Samozřejmě, že nechybí ani jeho odpovědi na měnovou politiku centrální banky. Zde se relativně s pochopením vyjadřuje k politice bankovní rady ČNB pod vedením Aleše Michla. V debatě ale zazní i další důležitá témata.

Daniel Tácha

Pozn. red.: Více informací o dalších projektech Alter Eko a záznamy toho nejzajímavějšího z jednotlivých debat jsou k dispozici zde.

14 KOMENTÁŘE

  1. Snger, oni jsou chytrej, zkušenej chlap. Tak přece vědí, že pravda se už dneska říkat nesmí! Je to už zase jako za nácků a za komoušů – pod prapory vítězství, s fanatickým nadšením a s písní na rtech, hurá do propasti dějin. Bůh nám pomáhej!

    • Proč by se nemohla říkat pravda , každý si tu říká co chce a v tom je ta potíž , jeďte se podívat do Asie , oni nekecají a makají , to mi říkával i můj děd , nekecej a makej!! Tady v Evropě a hlavně v Česku se už ale jenom žvaní a čeká na dávky a dotace.

  2. Pan Singer to napsal správně, ale měl by dodat, že zhýčkané evropské občany nikdo nedokáže přesvědčit, aby akceptovali, /nebudu psát pochopili, to oni nedokáží/ , že musí klesnout jejich blahobyt a státní rozmařilost, jinak se vrátíme k lopatě ..Ne že by to nebylo prospěšné, ale důsledky by evropský rozmazlenec nepřežil. Politici a ekonomové jsou v pasti, jakmile přitlačí ,už vlají fábory a zapalují se ulice..Možná to bude znít děsivě, ale jediné řešení na blahobyt je válka, která vše vyřeší, vše se rozseká, národy zredukují a může se začít znova..

    • Přesně řečeno! Avšak války jsou různé. A hlavně ta ekonomická, myslím konkurenční boj, zuří neustále. Takže ono to, o čem píšete, se už děje a musím konstatovat, že Ukrajinci si v té vojenské, vedou mnohem lépe, než nafoukaná zelená Evropa v té ekonomické. Situace Evropy ve válce ekonomické by se dala označit výrokem: „A na rozdíl od Ukrajinských vojáků, kteří v krvavých bojích postupují pouze mikroskopickými krůčky dopředu, naše zelené barety již hrdinně ustupují z dříve dobytých pozic“.

    • Hrůzou se třesu! Ze Singera se stává Babišovec. Nicméně se zdá, že některé záležitosti opisuje. Vždyť jsem po volbách napsal, že budeme mít vládu složenou z nul. Byl jsem sám.
      Cožpak může Langšádlová řídit vědu?
      Docela bych byl rád, kdyby Singer na konci rozhovoru řekl co si myslí o tom, že na jeho bouření někdo dá… Myslím si, že Pětikoalici vymyslel Rychetský a LID jí svěřil moc. Pánbu s námi a zlí pryč!

  3. Nemám to vzdělání a profesní zkušenosti, jak p. Singer. Strávil jsem ryze pracovně více jak 5 let v anglo a německy mluvících zemích. Pohyboval jsem se kolem bydlení vlivných politických, duchovních a společensky tvořivých osob. Ano již v r. 2005 jsem od nich věděl, že hlavně západní Evropa končí, je líná pracovat, bez práce nebude žvanec na talíři a pod. P. Singer
    to potvrzuje a já také nejsem slepý. V tom nám ani bůh nepomůže. Pepa

  4. Konečně se našel odvážlivec, který z pozice, kterou zastává jasně a zřetelně odhalil tu sebestřednou nadutost vedoucích lídrů EU spojenou s jejich neakceptovatenou představou, jak když se semkneme, tak to dotáhneme. Jen zapomněli tito západní soudruzi, že myšlenky se musí dotánou do konců a lidem se musí jasně říci, že končí to laciné, my Vás podržíme a jděte si na úřady práce pro své nevydělané peníze.To co se pustilo za těch 30 let jen pro zachování hlasů pro politiky byyla doslova sebevražda Evropy. Proč když to vidí důchodce proč to nevidí ti co jsou za to královsky zaplaceni, že by byli korumpovatelní. V současnosti ti hlupáci se nedokáží sjednotit ani na pitomé ekonomické migraci a ochraně vnější hranice Schengenu.

    • Jen bych doplnil, že hlavní problém je jistá nevychovanost obyvatel. Protože když se člověk narodí, je nutné mu postupně vštípit jistá pravidla života, kterými se pak řídí. To se dělá výchovou. A to po celý život. Jakmile však vznikne dostatek zdrojů, přesně na toto se zapomene a nedělá se to. Tak se postupně vychová, spíš nevychová, generace, která začne být odtržena od reality života. Abych byl konkrétní. Tak třeba realitou života je i to, že člověk, jakož ostatně i jiné živočišné druhy, když se moc rozmnoží, že je vždy ničitelem životního prostředí už ze své podstaty. A pokud chci životní prostředí chránit, musím si na to v prvé řadě vydělat. Ostatně jako na vše ostatní, na dávky a další věci. Když jsou však lidé v tomto směru „nevychovaní“, tedy od reality odtržení, tak nastane dnešní stav. Západoevropané většinově chtějí životní prostředí chránit, ale nesmí se to dotknout jejich životní úrovně. To zjistil průzkum. Jinými slovy, chtějí kulatý čtvereček. A protože výchova v tomto směru nebyla, byla spíše opačná, ve smyslu já tu jsem a společnost se musí o mne postarat za všech okolností, což bylo názorně vidět za covidu, že za to, že neumře můj obézní soused nedodržující životosprávu a který je tím pádem jednou nohou v hrobě, jsem odpovědný právě já, jeho soused a proto musím přijmout novodobé stanné právo, tak takoví vesele dál volí radikální zelené a radikální socialisty s představou, že takto je to správně. Nevadí jim migrace, ničení energetické a tím i průmyslové základny a další věci, které budou mít nakonec drastický vliv i na ně samé. Jim se tyto věci, ve skutečnosti spolu úzce související, prostě nespojují. A ta nevychovanost je v tom, že si představují, že to nějak dopadne, tedy pro ně vždy dobře. Moje generace, která byla pořád po tlakem poměrně přísné výchovy, kdy prohřešky obratem citelně dopadaly špatně, byly běžné výprasky za známky, za poznámky k chování ve škole ani nemluvě, kdy dvojka z chování byla rodinnou tragédií, tyto souvislosti na základě osobních zkušeností i s komunismem, že to nutně špatně skončí, odhalí hned, jen se objeví první náznaky. Takže jak vidět, bude vychovávat život, nebo-li fyzikální a ekonomické zákony. S těmi naštěstí nikdo ani nehne, ani je neohne a nakonec před nimi hřbet ohne každý, ať se mu to líbí, nebo ne. Tak jako ti v té ponorce na cestě k Titaniku. Bohužel!

  5. Nevím kolik toho odpracoval ten pan Singer, možná se svojí funkcí taky podílel na tom kam jsme se dostali.
    A proč je tak červený v obličeji? Je nemocný? U nás na Moravě to tak mají vinaři z chlastu.

  6. No jo pan “bývalý”, to že Evropa zaostává za Amerikou (vždycky) a Asií o tom se píše cca 30 let. Ale proč se nezasloužil o euro u nás, to je mi záhadou (řeči o výhodnosti/nevýhodnosti jsou nesmyslné). No prostě jenom kecá.

  7. Pan Singer to rekl zcela presne a jasne, v soucasne dobe je to u nas tak, ze jedni cekaji s natazenou rukou vyzadujice pravo na vsechno, povinnost zadna, pouze state dej, dalsi pracuji za almuzny porad a stat po nich chce stale vic a vic a oni nemaji jde brat. S Evropou se taky teefil, to je sociaismus, jak ho zname z doby pred rokem 89, kdy si vedouci cinitele mysleli, ze penize rostou na stromech, ty neustale dotace vseho, ktere zpusobuji pouze vetsi a vetsi prisatost predrazenych dotovanych vyrobku na statu. A do toho kriklouni, co si zvykli bez prace vyrvat vse, vcetne davek, kurzarbeitu, kratsiho pracovniho tydne. O zelenem silenstvu radeji nemluvit, bez prace kolace nikdy nebyly, jen dluhy a hadky. Coz se kolem nas uz nejakou dobu deje.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here