Spořitelny nově nabízí úvěry v programu Oprav dům po babičce

3247
oprav_dum_po_babicce
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

Ministerstvo životního prostředí [MŽP] ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR [SFŽP ČR] v září spustí nový dotační program pro české domácnosti „Oprav dům po babičce“. Úvěry k programu nabídnou stavební spořitelny.

„Skoncovali jsme s dotační ekonomikou. Dokladem toho je, že lidé bez nemovitého majetku budou přispívat na dotace dědicům nemovitostí po babičce. Možná i po dědečkovi…,“ okomentoval nový program bývalý ministr financí Miroslav Kalousek [TOP 09].

Zástupci resortu životního prostředí jsou ale z novinky nadšeni. Podle nich jejich nová „jedinečná podpora navýší tempo renovací energeticky nevyhovujících rodinných domů a napomůže obnově stávajícího bytového fondu“.

Za zásadní výhodu programu považují možnost čerpat finanční prostředky předem. A nezapomnělo se ani na stavební spořitelny, jimž vláda Petra Fialy [ODS] o polovinu seškrtala podpory u stavebního spoření. Spořitelny přidají k dotaci možnost čerpat zvýhodněný úvěr. Ten jim pokryje rozdíl mezi způsobilými výdaji a vyplacenou dotací. Navíc bez nutnosti zástavy nemovitosti.

„Úrok se bude pohybovat mezi třemi až čtyřmi procenty, záležet bude na aktuálním úrokovém prostředí a nastavení jednotlivých stavebních spořitelen,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík [KDU-ČSL].

Novou dotaci financuje SFŽP ČR prostřednictvím Modernizačního fondu, tedy z peněz Evropské unie. To v rámci programu Nová zelená úsporám, jeho celková alokace činí 55 miliard korun.

Proč vznikl program Oprav dům po babičce

„Podle údajů Českého statistického úřadu je v Česku zhruba 17 procent rodinných domů neobydlených. Jedná se o statisíce domů, které by mohly dál sloužit svému účelu,“ uvedl ministr životního prostředí.

Zajímavá je i jeho další argumentace: „Chceme využít stávající zástavbu a zabránit tomu, aby se obce rozšiřovaly do volné krajiny. A aby se kvůli bytovým potřebám zabírala další a další zemědělská půda.“

Je to přitom právě nová výstavba rodinných domů, která dává ekonomické impulsy regionům. Mnohé staré domy v nich jsou technicky dávno za svou životností.

Stát v nabídce nových dotací spatřuje i další výhody. Ministr Hladík jmenuje například mladé rodiny, které podle něj nejvíce pociťují důsledky vysokých životních nákladů a nízkou dostupnost hypotéčních úvěrů.

„Jim nabídneme možnost zajistit si vlastní důstojné a současně úsporné bydlení. A to bez ohledu na to, zda si starší nemovitost koupí, nebo získají v rámci rodiny,“ vysvětluje.

Jak funguje nový program

Dotační program „Oprav dům po babičce“ nabízí dotaci vlastníkům rodinného či rekreačního domu. Ti ale musí přistoupit na podmínky optimálního zateplení na stávající budově. Možná je i stavba nového domu, která ale splňuje parametry na místě odstraněné původní stavby.

Žadatelé v programu „Oprav dům po babičce“ dostanou až jeden milion korun na zateplení, které je podmínkou pro získání zálohové dotace a výhodného úvěru.

„Komplexní zateplení významně sníží náklady na vytápění a ušetřené prostředky žadatelům pomůžou v následujících letech úvěr bez větších obtíží splatit,“ řekl k novince ředitel SFŽP ČR Petr Valdman.

Proměna úvěrů ze stavebního spoření dostala první obrysy

Renovaci staré stavby mohou majitelé rozšířit o další úsporná opatření. I na ně jim stát přispěje. Jde například o výměnu zdroje tepla, fotovoltaiku, ohřev vody, dobíjecí stanici pro elektromobil a další technologie. Stejně jako ve standardní Nové zelené úsporám dostanou příjemci dotace ještě motivační bonus 10 tisíc Kč za každou kombinaci úsporných opatření.

Žadatelům s dětmi nabízí stát finanční bonus 50 tisíc korun za každé nezaopatřené dítě v péči. Rodiny navíc žádají o bonus i za další děti narozené v době po podání žádosti o podporu. Poslední rok možného dodatečného čerpání bonusu program stanovil na rok 2030.

–RED–

1 komentář

  1. Proč vznikl program Oprav dům po babičce?
    Protože EU, když v březnu 2023 poslanci Evropského parlamentu podpořili směrnici Evropské komise o renovaci budov (povinnost zateplit do 2033 i stávající domy). Viz například článek s názvem “Bude v EU povinné zateplit si dům? Babičky s tím nikdo obcházet nebude, myslí si energetický expert.”

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here