MPO: Letos Česko nevzalo ani kubík ruského plynu

378
MPO
Plovoucí LNG terminály v nizozemském Eemshavenu / Foto: Skupina ČEZ

V letošním prvním pololetí Česko nedovezlo ani kubík plynu z Ruska. Uvedlo to Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO]. Ministr průmyslu Jozef Síkela [STAN] říká, že veškerý plyn do České republiky proudil přes Německo.

Zatímco v minulosti do Německa podle ministra Síkely proudil nejvíce plyn právě z Ruska, dnes země hospodaří především se zkapalněným zemním plynem [LNG]. Největší podíl na jeho dovozu do Německa má plyn z Norska. Dosahuje 49 procent veškerých dodávek. Zbývající LNG dováží z Belgie [27,1 %] a Holandska [21,9 %].

„Kapacita LNG terminálu v Nizozemsku… nám pokryje až čtyřicet procent roční spotřeby plynu,“ uvedl ministr.

Celkově se dovoz plynu do Německa za první pololetí meziročně snížil o 26,9 procenta. A podle toho se snížilo také saldo dovozu a vývozu plynu z České republiky. To mezi roky 2022 a 2023 pokleslo o 23,4 procenta. Letošní saldo za první pololetí činí 3,712 miliardy kubíku plynu.

„Nadále budeme pokračovat v jednáních s přátelskými zeměmi o navyšování dodávek a využívání LNG terminálů pro zásobování České republiky. Proto jsem se mimo jiné minulý týden setkal se zástupci německé vlády k jednání o využití připravovaných terminálů na zkapalněný zemní plyn,“ vyjasnil Síkela.

Rekordní zásoby plynu, chlubí se MPO

K 19. červenci 2023 dosáhly zásoby plynu v České republice podle MPO rekordní hodnoty 3 050,9 milionu m³. Zásobníky jsou plné z 88 procent. Loni touto dobou dosahovaly 2 604,2 milionu m³. Průměrné zásoby plynu v letech 2019 až 2022 byly 2 471,4 milionu m³.

„Před minulou zimou jsme od různých opozičních poslanců a odborníku slyšeli, že zimu nezvládneme. A že bez ruského plynu už vůbec ne. Realita? Zimu jsme zvládli a od začátku letošního roku k nám nepřitekl ani kubík plynu z Ruska,“ pochvaluje si ministr.

Ukrajina s Ruskem se hádají o peníze za prodej plynu

Podle něj je to úspěch. Rekordně vysokých zásob Česká republika dosahuje i díky výraznému poklesu spotřeby plynu. Celková spotřeba plynu od ledna do července v roce 2023 byla 3,960,632 milionů m³. To je o 12 procent méně než v roce 2022 a o 20 procent méně oproti průměru let 2019 až 2022.

„Chtěl bych proto poděkovat vám všem, kteří jste se přidali k našemu ministerstvu a ke spotřebě plynu přistupovali zodpovědně. Z uvedených čísel zároveň vyplývá, že tento přístup je třeba zachovat,“ apeloval ministr.

Jak si stojí teplárny v Česku

Ministerstvo minulý měsíc prodloužilo “předcházení stavu nouze v teplárenství” do konce příští topné sezony [do 31.5. 2024]. To znamená, že MPO může rozhodnout o pokračování provozu uhelných a dalších zdrojů tepla bez ohledu na emisní limity.

Loni jsme meziročně ušetřili 1,9 miliardy kubíků plynu, tedy okolo 20 procent. Díky tomu se nám povedlo splnit celoevropský cíl a snížit spotřebu plynu o 15 procent,“ uvedl Síkela.

Rusko má plynu dost. A tak plynofikuje venkov

Důvodem pro vyhlášení “prodloužení předcházení stavu nouze v teplárenství” do 31. května 2024 je riziko nevyrovnané bilance v soustavě zásobování tepelnou energií. Ta totiž může způsobit významný a náhlý nedostatek tepelné energie a ohrožení celistvosti soustavy zásobování tepelnou energií.

Prodlužujeme předcházení stavu nouze v teplárenství už teď, aby teplárny využily letní měsíce k předzásobení se náhradními palivy pro nadcházející topnou sezónu,“ vysvětlilo důvody ministerstvo.

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Chlubíte se, ze neberete plyn z Ruska. zajímalo by mě o kolik je dražší zkapalněný plyn z USA, Norska ap.

  2. Populistická lež jako na podzim 89 z balkonů ! Česko bere plyn i z Německých terminálů a Německo je pořád napojeno na “strýmy” z Ruska, které jedou na plno. Jenže na hranicích se z tohoto ruského plynu najednou stane plyn demokratický z USA, hlavně o mnoho dražší. To už není možné jak 5kolka obelhává své naivní i tu.. příznivce !

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here