Brambory nerostou, jak mají. Cena obilnin nedává smysl

15083
cena
Lukáš Musil / Foto: Agdata

Vedra zasáhla v červenci nejen Česko. Zemědělci už nyní počítají ztráty a přemýšlí nad tím, co letos sklidí tak, jak mají, a co už ne. V ohrožení je hlavně úroda brambor a zeleniny. Naopak obilninám se daří. Jejich cena smysl ale nedává.

Alespoň to ve svém komentáři pro FinTag.cz tvrdí Lukáš Musil, akreditovaný poradce Ministerstva zemědělství ČR a obchodní ředitel největšího českého startupu zaměřeného na precizní zemědělství Agdata. Více se dozvíte v jeho komentáři níže.

Nejvíce ohrožené jsou letos brambory, cukrová řepa či zelenina. Ty se sklízí až na podzim a stále potřebují dobré podmínky pro svůj růst, především však srážky. Právě brambory sucha zasáhla nejvíce. Z dat, která sbíráme, víme, že brambory začaly usychat, a hlavně nerostou tak rychle, jak by měly. A to natolik, že v nížinných oblastech už je jejich osud více méně zpečetěný. Nedá se očekávat, že by stihly narůst do požadované velikosti.

Letošní úroda brambor se tak rozhodne ve středních a vyšších polohách. Což jsou typicky bramborářské oblasti, kde se této plodiny pěstuje nejvíce. I tak ale už nyní reálně hrozí, že na podzim zemědělci sklidí až o 30 procent méně brambor než loni. A to přinese nutnost intenzivnějšího dovozu. Potíž je, že nadprůměrně horké počasí a především málo srážek zasáhlo i další země Evropy. A to značí, že zřejmě přijde skokového zdražení brambor.

Proč jsou potraviny v Evropě tak drahé, diví se v Americe

V tomto ohledu budou zásadní další dny a týdny a zejména množství srážek. Přičemž pozor: Žádoucí není ani přílišné množství deštivých dnů. Při velkém vlhku plodiny ohrožují plísně. A i ty mohou zatlouci pomyslný poslední hřebíček do rakve letošní úrody brambor. Nemluvě o tom, že podmáčená půda velice komplikuje samotný proces sklizně. Buď ji odkládá do doby, kdy ji začínají ohrožovat první mrazíky, nebo v půdě zůstává větší množství úrody, než je obvyklé při průměrných srážkách.

Spalující vedra nadělala vrásky zelinářům po celé Evropě

Zatímco osud českých brambor a řepy zůstává stále otevřený, část českých zemědělců dopad sucha už pocítila. Zelináři již odepsali část úrody. Případně investovali větší množství času a prostředků na jejich záchranu. Přičemž některé rychleji rostoucí plodiny, jako jsou saláty, ředkvičky, špenát a další, se pěstují, respektive sklízejí ve více cyklech. A právě kvůli intenzivnímu suchu a spalujícímu horku zelináři v mnohých případech eden z těchto cyklů již odepsali. Ztratili tak až 25 procent úrody některých plodin.

Válka na Ukrajině zdraží potraviny i v příštím roce

I když se rozhodně nejedná o ideální situaci pro české pěstitele zeleniny, určitě není tak kritická jako na jihu Evropy. Teploty tam běžně přesahují 35 stupňů a na některých místech vystupovaly i vysoko nad 40 stupňů Celsia. V kombinaci se silným krupobitím, které se před několik dny prohnalo Itálií a Balkánem, požáry sužujícími Řecko a výhledem, že tato horka nepovolí ani v srpnu, je ohrožena kvalita úrody v jižních státech. A to může mít zásadní vliv i na české spotřebitele. Velké množství zeleniny v českých supermarketech pochází právě z těchto zemí. Její nedostatek nepřinese nic jiného, než vyšší ceny na pultech obchodů. Zřejmě se dočkáme dalšího zdražování, jako tomu bylo začátkem tohoto roku.

Obilniny jsou v dobré kondici, problém je jejich cena

Nebývalá horka, která v červenci zachvátila Česko i zbytek Evropy, se stala skvělou vzpruhou pro obilniny. Ty byly v době jejich příchodu již narostlé. Což značí, že na jejich vývoj neměla horka žádný vliv. Naopak pozitivně ovlivnila dozrání. Dá se tak říct, že díky tomu na českých polích vyrostlo jedno z nejkvalitnějších obilí za poslední roky. Samozřejmě je nutné, aby se slunečné počasí a relativní sucho udrželo i během sklizně a nedocházelo k uskladňování mokrých zrn. To by úrodu degradovalo a ohrožovalo plísněmi.

I přes vysokou kvalitu obilí a očekávané průměrné až lehce nadprůměrné výnosy ale ani letos nemají jeho pěstitelé na růžích ustláno. Ačkoliv došlo ke snížení cen vstupů, a to hlavně hnojiv díky snížení cen energií, stále se jejich ceny ani nepřiblížily hodnotám před vypuknutím války na Ukrajině.

Lovochemii z Agrofertu vzrostl zisk o 1 225 procent

Co ale na předválečnou cenu kleslo, jsou výkupní ceny obilnin. Nad jejich cenovým vývojem avšak rozum zůstává stát. Třeba potravinářská pšenice se loni podle Českého statistického úřadu prodávala průměrně za 8 268 korun za tunu. Letos v červenci to je ale okolo 4 400 korun. Do cen promluvila samozřejmě situace na Ukrajině. To je neprodloužení dohody o vývozu obilí z Ukrajiny po moři a obava z ještě vyššího dovozu obilí z Ukrajiny do EU přes Polsko a jiné státy.

Ukrajina hledá cesty, jak dostat obilí z černomořských přístavů

Kvůli aktuálním cenám a dalším zmíněným vlivům je tak prakticky jisté, že české zemědělce čekají v letošním roce nižší příjmy než v roce předešlém. A to je ohromná škoda nejen pro samotné zemědělce, ale i pro státní rozpočet a českou ekonomiku. Většině se tak bohužel ani letos nepodaří plnohodnotně zotavit z enormního cenového růst vstupů.

Lukáš Musil

3 KOMENTÁŘE

  1. Pokud naše vláda bude podporovat dovoz komodit, které nebyly vyrobeny v souladu s předpisy EU a nejsou zatíženy clem, bude situace nadále kritická pro všechny zemědělce v ČR.

  2. Tak to je asi článek napsaný pro Čechy. Tady na severní Moravě horka nebyla nijak velká, sucho nebylo taky nijak zvlášť velké, řekl bych, že větší zpoždění než dva týdny kvůli tomu suchu nebude. A nyní je pěkné letní chladnější počasí s občasnými srážkami, velmi dobré na dorůstání plodin sklízených na podzim. A mimo míst, kde přišly přívalové deště nebude dělat velké problémy ani při sklizni obilí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here