Trhy v červenci: Hitem se stal výrobce nádobí z plastu, ropa i NOK

147
v_cervenci
Krabička Hot Dog Keeper: Cena 15 USD [cca 330 Kč] / Foto: Tupperware

Není pravda, že by se v červenci na finančních trzích nic nedělo. Naopak některé akcie vyloženě překvapily a dál zdražila ropa. Posílení zažila norská koruna a oslabení maďarský forint. Zajímavosti z trhů pro FinTag.cz připravili analytici XTB.

Největšími býky akciového trhu se v červenci staly akcie americké společnosti vyrábějící plastové kuchyňské potřeby Tupperware. Ty vzrostly o neuvěřitelných 850 procent. Byť jejich cena v posledních dnech zaznamenala pokles, stále si drží úctyhodný zisk více než 400 procent v porovnání s cenou z 19. 7. 2023.

Akcie společnosti se díky short interestu [velkému počtu obchodníků sázejících na pokles ceny akcie], který dosahuje více než 25 procent, dostaly do hledáčku meme stock investorů, kteří se rozhodli využít této příležitosti. Společnost se tak zařadila mezi populární akcie společností GameStop nebo Bed Bath & Beyond Inc. Vysoká expozice vůči krátkým pozicím způsobila aktuálně probíhající short squeeze.

TUP.US: Denní graf Tupperware

[Zdroj: xStation 5]

Opačný vývoj zaznamenaly v červenci akcie americké biotechnologické společnosti Apellis Pharmaceuticals Inc. Ty během jediného měsíce poklesly o více než 71 procent.

APLS.US: Denní graf Apellis Pharmaceuticals Inc

[Zdroj: xStation 5]

Akcie se ocitly pod prodejním tlakem kvůli zprávám o případech zánětu očí v souvislosti s léčbou geografické atrofie [makulární degenerace, pozn. red.] po použití přípravku Syfovre.

Ceny ropy významně rostly i v červenci

V uplynulém měsíci se velmi dařilo ropě. Brent zaznamenal v červenci nárůst o více než 13 procent a americká ropa WTI vzrostla téměř o 17 procent. Pokud bychom pohyb počítali od změny trendu na konci června, dostáváme se na růst o více než 22 procent. Ropné trhy pozitivně zareagovaly na oznámení o zvýšení ekonomických stimulů v Číně.

Čína zavádí nové dotace kvůli vyšší spotřebě domácností

Dalším důležitým aspektem růstu je snížení srpnové produkce ze strany Ruska a Saúdské Arábie. Právě Saúdové snížili v červenci a v srpnu produkci o jeden milion barelů denně. Americká banka Goldman Sachs očekává, že by se americká ropa WTI mohla kvůli vysoké poptávce a omezené nabídce z nynějších 82 USD za barel posunout až k úrovni 86 USD za barel.

OIL.WTI: Denní graf Ropa WTI

[Zdroj: xStation 5]

Ze zemědělských komodit pak za zmínku stojí kukuřice. Ta byla na cenové horské dráze prakticky celý červenec. V druhé polovině měsíce si ale připsala téměř 20% zisk. To i v reakci na pozastavení účasti Ruska na černomořských dohodách. Stalo se tak poté, kdy mluvčí ruského Kremlu Dmitrij Peskov oznámil, že část ujednání týkající se Ruska nebyla naplněna. Rusko například tlačí na připuštění svých bank do systému Swift.

CORN: Denní graf kukuřice 

[Zdroj: xStation 5]

Rusko je připraveno dohody obnovit, ale až dojde k blíže nespecifikovaným krokům namísto slibů a ujišťování. Nicméně v posledních dnech se trend obrátil a dostává se znovu do oblasti lokálního dna.

Norská koruna v červenci zazářila

I v sektoru měnových párů bylo živo. Americký dolar v uplynulém měsíci oslaboval vůči většině světových měn. Nejvýraznější pohyby byly zaznamenány na měnovém páru USD/NOK, který hned na začátku měsíce poklesl o 8,9 procenta. Důvodem oslabení dolaru byla nová data o inflaci, která ukázala další zpomalení. Navíc trh již nyní zaceňuje první pokles úrokových sazeb FEDu v lednu 2024.

USD/NOK: Denní graf

[Zdroj: xStation 5]

Norská koruna naopak posílila v reakci na inflační data, která překvapila trh i centrální banku. Tempo růstu norských cen pokleslo méně, než se očekávalo na 6,4 procenta meziročně, zatímco meziměsíčně inflace vzrostla o 0,6 procenta. Síla norské měny byla podpořena i růstem cen severomořské ropy Brent. Naopak mezi poražené v červenci patřil maďarský forint. Americký dolar přes všeobecné oslabení posílil vůči maďarskému forintu.

USD/HUF: Denní graf
[Zdroj: xStation 5]

K nárůstu měnového páru USD/HUF téměř o devět procent došlo v návaznosti na ponechání úrokových sazeb maďarskou centrální bankou na stávající úrovni 13 procent. Inflace v Maďarsku patří aktuálně k nejvyšším v Evropě. V červenci činila 17,6 procenta, když klesla z červnových 20,1 procenta. Maďarskému forintu navíc vůči americkému dolaru uškodil negativní výhled na stav tamních veřejných financí.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here