I přes pokles tempa inflace zdražování v Česku pokračuje

205
inflace
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

Spotřebitelské ceny v červenci meziměsíčně vzrostly o 0,5 procenta. V meziročním srovnání inflace stoupla o 8,8 procenta. To už bylo o 0,9 procentního bodu méně než v červnu [+9,7 %]. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Na meziměsíčním růstu cen se podepsaly zejména ceny za rekreaci a pohonné hmoty. Naopak inflaci dolů mírně tlačily ceny potravin. Ty již od prosince loňského roku zmírňují meziroční růst. I tak ale v červenci meziročně zdražily o 9,5 procenta. Avšak oproti minulému měsíci ceny potravin klesly o 0,8 procenta.

„Meziměsíčně byly spotřebitelské ceny v průměru vyšší o 0,5 % po červnovém růstu o 0,3 procenta. K tomu přispěl zejména sezonní nárůst cen dovolených [+22,8 % meziměsíčně] a dražší pohonné hmoty [+1,8 % meziměsíčně],“ komentuje výsledky analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Upozorňuje, že v červenci [stejně jako v červnu] zdražila elektřina o 0,5 procenta. To přesto, že ceny energií jako celku v červenci meziměsíčně klesly v průměru o 0,4 procenta.

„Kvůli končícím fixacím z předchozích let někteří zákazníci zřejmě až nyní pociťují zvýšené ceny energií. Naopak v případě zákazníků platících ceny na úrovni vládních stropů zatím nedochází ke zohlednění nižších cen na velkoobchodních trzích. K tomu pravděpodobně dojde buď letos na podzim, či na začátku příštího roku,“ říká.

Za problém označuje vývoj jádrové inflace. To jsou spotřebitelské ceny bez volatilních položek, jakou jsou například ceny potravin nebo energií. Ta podle něj činí v meziročním srovnání 7,5 procenta. V anualizovaném sezonně očištěném vyjádření to podle jeho slov implikuje zrychlení jádrové inflace z asi dvou procent nad pět procent.

Inflace v meziměsíčním a meziročním srovnání

Podle analytika České spořitelny [ČS] Jiřího Polanského „celkově inflace pokračuje v sestupu. Hlavním důvodem je vliv srovnávací základny, kdy po dvanácti měsících vypadávají z meziročního srovnání loňské cenové šoky.

„Vedle toho ale působí protiinflačně i několik faktorů, které tak významně přispívají k postupnému návratu inflace směrem k normálním hodnotám. Mezi nimi je nejdůležitější utlumená poptávka domácností,“ tvrdí Polanský.

Vývoj cen v meziročním [r/r] a meziměsíčním srovnání [m/m] srovnání v %

[Zdroj: ČSÚ, ČS]

Zdražování podle analytiků zpomalí i ve zbytku třetího čtvrtletí. Nadále bude hlavním důvodem srovnávací základna spolu s nízkou spotřebou domácností a nejspíš i pokračujícím poklesem cen energií.

„Stejným směrem zapůsobí výrobní ceny, které jak v průmyslu, tak v zemědělství klesají. Podle naší aktuální prognózy čekáme v září inflaci pod osmi procenty,“ myslí si Polanský.

Ceny v červenci nepřekvapily, čeká se na srpen

Podle hlavního ekonoma společnost Cyrrus Víta Hradila červencová data nepředstavují velké překvapení, čemuž podle něj odpovídá „veškerá žádná tržní reakce“. Podle něj meziměsíčně dorazila úleva od zlevňujících potravin a „drama již nepokračuje v kategorii bydlení, kam spadá elektřina a zemní plyn“.

„Naopak meziměsíční zdražení podle očekávání dorazilo u rekreací, kultury, stravování a ubytování. Což je standardní jev spojený s příchodem období letních dovolených. Příznivě se nevyvíjely ceny pohonných hmot. To je dáno primárně zdražováním ropy na světovém trhu,“ říká Vít Hradil.

Trhy v červenci: Hit se stal výrobce nádobí z plastu, ropa i NOK

Pro další výhled tuzemské inflace je podle něj klíčové, že uklidnění pokračuje v ryze poptávkových kategoriích, kam spadají oděvy, obuv či bytové vybavení. Zde, jak dodává, prodávající již evidentně narazili na limit ochoty zákazníků připlácet. Jsou tak tlačeni ke zlevňování, které pokračuje již několik měsíců za sebou.

„Totéž sice neplatí o taktéž poptávkových kategoriích rekreací, kultury, stravování a ubytování, ovšem zde se snad jedná o poslední pokus provozovatelů využít období letních dovolených k ještě jednomu cenovému skoku. Pokud se totéž nezopakuje v srpnu, lze doufat, že je poptávková inflace definitivně na ústupu,“ uzavírá.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Neúměrné zdražování 5kolce vyhovuje, vždyť si s ničím neví rady, při skotačení milionu chlípníků přitom vše věděli, jen jejich populistické lži. Dokonce si pozvali komunisty Svěráka s propitou Holubovou … Zdražováním jim přibydou do eráru peníze. Dnes manager EON řekl, my jako firma odevzdáme státu 112 mld. kč. jako daň za rok 2022. Takových firem bude několik a stejně to 5hadi částečně rozkradou nebo pošlou do zkorumpované UA oligarchům s nenáviděným Alzákem.

  2. Zajímava logika nadpisu. Až do dnešních dnů jsem si vždy myslel, že když výrobci s obchodníky podraží a pak si za peníze můžeme koupit méně než dříve, tak statistikům vyjde, že máme inflaci. Podle nadpisu to však vypadá, že až statistici ne vypočítají, ale řeknou, že je inflace nulová, tak si toho výrobci a obchodnící všimnou (možná) a to bude pro ně signál, že mají přestat zvedat ceny.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here