21% daň pro firmy sníží výnos nové daně u nadnárodních gigantů 

300
nadnarodnich
Ilustrační foto: Pixabay.com

Vláda ve středu [16.7.] nejspíš projedná návrh zákona o takzvané dorovnávací dani pro velké nadnárodní společnosti. Dorovnávací daň by státu dala nástroj pro zdanění nadnárodních gigantů, kteří daně neplatí kvůli sídlu mimo Česko.

Ministerstvo financí ČR [MF ČR] navrhuje následné projednání zavedení této daně ve zrychleném režimu v Poslanecké sněmovně PČR. Usiluje o to, aby nová daň nabyla účinnosti od konce letošního roku. Inkaso dorovnávací daně se podle návrhu MF ČR stane v plné výši příjmem státního rozpočtu.

Zákon o dorovnávací dani stát vztáhne na velké nadnárodní i vnitrostátní společnosti, které působí na českém trhu. Podmínkou je, aby vykázaly ve dvou z posledních čtyř let konsolidované výnosy alespoň ve výši 750 milionů eur [cca 18 mld. Kč]. Pokud jejich efektivní zdanění v Česku nedosáhne 15 procent, správce daně celé firmě nebo firmám ze skupiny působících v Česku vyměří dorovnávací daň, která zajistí minimální patnáctiprocentní zdanění. Ministerstvo odhaduje, že by zákon dopadl na jednotky nadnárodních skupin a přibližně i na 3 200 firem, které tyto skupiny sdružují.

„Přesný dopad je však obtížně měřitelný. Lze předpokládat, že pravidla budou mít spíše preventivní charakter. Poplatníky povede k tomu, že nebudou přesouvat zisky do jiných států a agresivně využívat daňových zvýhodnění, neboť z nich budou mít pouze omezené výhody,” vysvětluje MF ČR v důvodové zprávě.

21% daň pro firmy sníží výnos z dorovnávací daně

Návrh zákona o dorovnávací daní vychází z evropské směrnice o pravidlech globálního zdanění velkých společností. Na ní se země Evropské unie dohodly loni v prosinci a stanovuje pro ně patnáctiprocentní daň.

Ministerstvo financí očekává výnos z dorovnávací daně čtyři až šest miliard korun ročně za současných daňových pravidel. Pokud by se daň z příjmů právnických osob zvýšila na 21 procent, to z nynějších 19 procent, jak předpokládá vládní konsolidační balíček, výnos dorovnávací daně by pak činil dvě miliardy korun ročně.

Vládní balíček ohrožuje růst české ekonomiky, tvrdí firmy

Ke snížení inkasa by došlo tím, že by se zvýšila míra efektivního zdanění firem a méně skupin by zůstalo pod hranicí zdanění, při níž by se dorovnávací daň uplatňovala.

Zdanění nadnárodních firem vychází z evropské předlohy

Směrnice, ze které česká úprava vychází, podle MF ČR zajistí rovné podmínky pro společnosti po celém světě. A umožní jednotlivým státům lépe chránit jejich daně.

„Cílem je zastavit soutěž mezi jednotlivými státy týkající se různých sazeb daní z příjmů právnických osob tím, že bude zavedena jednotná minimální daňová sazba,” uvádí MF ČR v důvodové zprávě.

Zdanění US IT gigantů digitální daní si bere na starost OECD

Evropská směrnice, která globální zdanění zavádí, navazuje na snahu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj [OECD] zajistit, aby firmy platily minimální daň ve všech zemích, kde podnikají. OECD předpokládá, že státy takto celkem získají dodatečné daňové příjmy v hodnotě kolem 150 miliard dolarů [3,3 bil. Kč].

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Katolický teolog Péťa se jen směje jak lečo a vysílá signály na Slunce, spíše ke svému Bohu Mamonu ! Ročně na st. dotacích pobírá 82 mil. kč z 50 svých ziskovek už po 20 let, ale sprostě řve jen o p. Babišovi ! — Pokud balíček nešáhne na jejich vládní, senátní, sněmovní, krajské platy … supr výhody, tak je k ničemu. Stejně nesmyslným balíčkem korupci nezastaví, stačí se podívat na státní zakázky i s populistickými sliby=lži od 5kolky. O 130 mld. pro zkorumpovanou UA nemluvě, tyto peníze z eráru skončily u UA oligarchů i Ukrajinci neoblíbeného Alzáka. Touto další zlodějnou 5hadi prohloubí bídu těch nejvíce zkoušených obyvatel … Tím nemám na mysli novodobé ukroše s nikdy nepracující menšinou u těchto … bída nehrozí, to už by byla dyškrymynácyja apod. cynické lži.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here