LNG terminál Eemshaven pro Česko odbavil 12 lodí

1746
terminal
Terminál Eemshaven / Foto: Skupina ČEZ

První evropský terminál na zkapalněný zemní plyn [LNG] spuštěný od zahájení války na Ukrajině za letošních prvních šest měsíců odbavil celkem dvanáct lodí se zkapalněným plynem pro Českou republiku. Informaci přinesla skupina ČEZ.

V prvním pololetí terminál v nizozemském Eemshavenu odbavil dvanáct lodí s LNG. Ty přivezly plyn pro Česko v objemu přes jednu miliardu kubických metrů. To odpovídá zhruba 15 procentům roční spotřeby plynu v Česku. Loni se v ČR spotřebovalo 7,5 miliardy krychlových metrů plynu.

„Terminál se loni podařilo zprovoznit během rekordně krátké doby v průběhu několika měsíců. S jeho fungováním jsme velmi spokojeni. Během letošního léta se chceme s partnery soustředit na přípravu na další topnou sezonu a pojištění bezpečnosti dodávek. Půjde například o alternativní zdroj tepla pro zimu. Nově budou instalovány plynové kotle jako záloha pro dodávky z blízké teplárny,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Přímo součástí smluv na dodávky LNG do terminálu v Eemshavenu je i podmínka, že žádný dovážený plyn nepochází z Ruska.

Česko vezme z terminálu tři miliardy kubických metrů

Zařízení umožňuje zpracovat až osm miliard metrů krychlových plynu ročně, z toho tři miliardy jsou určeny pro Česko. To je objem rovnající se více než třetině české roční spotřeby. Vedle ČEZ využívají kapacity terminálu také nadnárodní společnosti Shell a Engie.

LNG nezdražujeme my, ale vaši obchodníci, tvrdí Američané

Terminál, který se nachází v přístavu Eemshaven v provincii Groningen, tvoří dvě plavidla, Golar Igloo a Eemshaven LNG, umožňující skladování LNG a zplyňování. Do terminálu se dováží zkapalněný zemní plyn na speciálně upravených tankerech, který se po ohřátí v terminálu a převedení do plynného skupenství vtláčí do soustavy přepravních plynovodů.

Terminál začal pracovat loni 15. září

Terminál provozovatel spustil 15. září loňského roku. Teprve po něm se zprovoznily další LNG terminály v německém Wilhelmshavenu a Brunsbüttelu. Kapacitu v nizozemském terminálu si ČEZ zasmluvnil na pět let, tedy do září 2027.

„Terminál v Eemshavenu byl vůbec prvním LNG terminálem, který začal v Evropě fungovat po ruské invazi na Ukrajinu. Významně přispívá k posílení české i evropské energetické bezpečnosti. […] Zásobníky s plynem v ČR jsou nyní naplněny na více než 89 procent, i když k nám neteče žádný plyn z Ruska,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN].

EU stojí před rozhodnutím zákazu dovozu LNG z Ruska

V letošním prvním pololetí Česko podle Ministerstva průmyslu a obchodu [MPO] nedovezlo ani kubík plynu z Ruska. Veškerý plyn do České republiky proudil přes Německo. Největší podíl na jeho dovozu do Německa má plyn z Norska. Dosahuje 49 procent veškerých dodávek. Zbývající LNG se dováží z Belgie [27,1 %] a Holandska [21,9 %].

–RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Slovák soudruh Síkela populisticky lže dle zadání. Plyn z Ruska Česko stále odebírá v terminálech je i Ruský plyn … Takže podle 5kolky tím, že se kvalitní ruský plyn promíchá v terminálech se šmejdem z USA už je demokratickým ? Samozřejmě 3-5x dražším, než výhřevnější plyn z Ruska. To že USA odebírají Ruský kvalitní plyn ve velkém ze strany kde je Kamčatka už se zase nesmí psát ? Perlička proukrajinské bolševiky, UA odebírá z Ruska naftu, benzín, plyn, elektřinu … Ukrajina za to Rusku platí dary z EU (které z poloviny rozkradou) to i od loutky Peťana ! To vše jede jako by se nechumelilo a civilisté s dětmi c bratrovražedném … ? Ekonomika vám fialovým uadez… na morálku, neexistující demokracii apod. populistické lži, kydy z vysoka … Kšeft je kšeft a tito ukrajinští zkorumpovaní oligarchové ze strany … USA sedí na jachtách po celém světě a tahají za nitky zeleného klauna. [redakčně upraveno]

  2. Jsem opravář plynových kotlů
    Děkuji touto cestou americkému plynu za mnoho zakázek na opravy kotlů zničených špatnou kvalitou tohoto plynu

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here