Kazachstán chce dodávat uran do Evropské unie

693
kazachstan
Kazachstán, plným názvem Republika Kazachstán, je stát, který se rozkládá ve Střední Asii a malou částí svého území západně od řeky Ural zasahuje též do Evropy. / Foto: Pixabay.com

Pokud vojenský převrat v Nigeru ohrozí dodávky tamního uranu do zemí EU, hlásí se o slovo Kazachstán, respektive jeho státní společnost. Uvedl to server Politico v článku Kazakhstan to EU: We can increase uranium exports in wake od Niger coup.

Kazachstán těží nejvíce uranu na světě, disponuje 12 procenty jeho světových zásob a na jeho celkové těžbě se podílí 40 procenty.

„I když jsme zatím poptávku nezaznamenali, jsme připraveni zvýšit vývoz jaderného paliva do Evropské unie,“ uvedl šéf Kazatompromu Jerzhan Mukanov.

Niger byl loni druhým největším dodavatelem uranu po Kazachstánu. Pokrýval čtvrtinu unijní poptávky. Červencový vojenský převrat v Nigeru ale vzbudil obavu z možného přerušení dodávek, i když vojenská junta jeho vývoz nezakázala.

Francie, bývalý kolonizátor a nynější spojenec, z Nigeru rovněž dováží jaderné palivo a podílí se i na tamní těžbě suroviny.

Závislost na ruském jaderném palivu?

Je třeba ale uvést, že bezprostřední nebezpečí přerušení dodávek navzdory nejasné situaci v Nigeru zatím nehrozí. Unijní jaderné elektrárny mají zásoby paliva na dva roky.

„V dlouhodobém výhledu, pokud správně odhadujeme situaci, výpadek dodávek nehrozí a existují i alternativní plány,“ potvrzuje Phuc-Vinh Nguyen, odborník Energetického centra Jacquese Delorse.

Avšak nejistota by podle něj mohla země EU odradit od uvažovaném uvalení sankcí na ruský jaderný průmysl, po kterých volá Ukrajina a některé unijní země.

Evropa zůstává závislá na ruském jaderném palivu

Evropská unie těžce zasáhla svými sankcemi ruské dodávky ropy a ropných produktů. Avšak ruský jaderný sektor sankce prozatím ušetřily. Maďarsko, Slovensko, Bulharsko, Finsko a Česká republika zůstávají podle serveru Politico přes všechno vynaložené úsilí na ruských dodávkách jaderného paliva stále závislé. K vyhlášení sankcí se staví odmítavě.

„Některé z těchto zemí mohou proto argumentovat tím, že převrat v Nigeru přispívá k nejistotě. A proto odkládají případné uvalení sankcí na neurčito,“ říká Phuc-Vinh Nguyen.

I Kazachstán je dobré řešení

Projednat s Kazachstánem zvýšení vývozu „by bylo řešení,“ pokud by došlo k výpadku dodávek z Nigeru. Nguyen tvrdí, že by do tamních těžebních kapacit ale bylo nutné investovat. To proto, aby se produkce zvýšila.

„Pokud by se země EU snažily dodávky jaderného paliva diverzifikovat, měly by se spíše poohlédnout po přátelských zemích s demokratickým režimem. Jako jsou třeba Kanada a Austrálie,” radí Nguyen.

Jerzhan Mukanov uvedl, že zatím neočekává, že by převrat v Nigeru nějak ovlivnil současnou situaci kolem dodávek uranu. Už kvůli tomu, že západoafrická země má na jeho produkci relativně malý podíl. Niger minulý rok dodal na světový trh jen asi čtyři procenta celkového světového objemu těžby. A to reakci trhu na vojenský převrat poněkud zmírnilo.

–AM–

1 komentář

  1. Vloni přivezly atomové elektrárny na Slovensko i do Česka Ruské kvalitní “jádro” do svých reaktorů bez povšimnutí fialově zrádných medií, důvod této objektivity je jasný ! Na hlínu z USA nefungují ani amícké jaderné elektrárny o francouzkých nemluvě ! EU spěje ve výrobě elektřiny ke kolapsu a to opět vyhovuje jen ekonomickému i vojenskému agresorovi z USA. Budou dodávat svůj zemní hnůj=plyn do elektráren EU, tím zničí svého dalšího ekonomického konkurenta, stejné je tomu na UA s podplaceným … alzákem [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here