Vatikán odsouhlasil prodej Jindřišské věže v centru Prahy

285
jindriske_veze
Zleva doprava: Budova někdejší trafostanice Elektrických podniků, Kostel sv. Jindřicha a sv. Kunhuty, Jindřišská věž a bývalý Cukrovarnický palác. / Foto: Redakce FinTag

Pražské arcibiskupství dostalo souhlas Vatikánu k prodeji středověké Jindřišské věže v Praze hlavnímu městu. Arcibiskupství požaduje za věž sto milionů korun. Informaci potvrdil pražský arcibiskup Jan Graubner.

Podle Graubnera arcibiskupství čeká na další jednání pražského zastupitelstva, jestli koupi Jindřišské věže schválí. Pražský radní Adam Zábranský [Piráti] uvedl, že hlavní město nyní čeká na znalecký posudek ceny věže. Teprve poté o případné koupi rozhodne.

„Praha nikdy arcibiskupství nedala závaznou nabídku na odkup Jindřišské věže za 100 milionů korun,“ vyjádřil se k záměru.

Arcibiskupství nabídlo Jindřiškou věž v centru města k prodeji koncem loňského roku. Věž podle něj nemá význam pro věřící, je především turistickou památkou. Prodej je součástí zefektivnění hospodaření církve s výhledem na dobu, kdy přestane od státu dostávat příspěvek na svou činnost [viz podcast níže, pozn. red.]. Arcibiskupství věž nabízelo k prodeji původně za 75 milionů korun. Zájemců bylo hodně. Arcibiskupství ale vyhodnotilo nabídku Prahy jako nejlepší.

„Cena, kterou nabídlo hlavní město, byla jedna z nejvyšších,“ řekl generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík.

Stav Jindřišské věže vyžaduje rekonstrukci

Věž podle dřívějšího vyjádření arcibiskupství vyžaduje na opravách investici asi 20 až 30 milionů korun. Dlouhodobý nájemce budovu zhodnotil, když před dvěma desítkami let provedl ve věži vestavbu vnitřního prostoru, včetně podlaží. Památka je dlouhodobě v pronájmu společnosti Jindřišská věž. Smlouva o nájmu z roku 2000 zní na dobu určitou, a to do konce roku 2044.

Na věž je napojena budova bývalého Cukrovarnického paláce. V ní od loňského roku sídlí luxusní hotel Andaz Prague americké hotelové sítě Hyatt. Cukrovarnický palác Asekurační spolek průmyslu cukrovarnického vystavěl v letech 1912 až 1916 podle návrhu architekta Josefa Zascheho a Theodora Fischera. Budova se po pádu Investiční a poštovní banky [IPB] dlouhou dobu nevyužívala. A také několikrát změnila majitele. Loni ji nakonec společnost UBM Development Czechia dovedla ke kolaudaci [na hotel] po rozsáhlé rekonstrukci.

Pražský Cukrovarnický palác se mění v luxusní hotel Andaz

Informace pražského arcibiskupství o nabídce města ve výši požadovaných sto milionů korun za Jindřišskou věž označil pražský radní Zábranský za fabulace. Na stomilionovou nabídku podle něj nikdy nedošlo.

„Městská společnost Trade Centre Praha [TCP] nám ještě nedodala posudek na cenu obvyklou, měl by být hotový do konce září, žádnou závaznou nabídku jsme tedy arcibiskupství nepředkládali,” uvedl.

Posudek měl být podle jeho slov již hotový, bohužel se TCP nepodařilo získat veškeré relevantní informace o vestavbě, která v Jindřišské věži je. Až bude posudek hotový, projedná jej magistrátní koalice a rozhodne, zda město chce arcibiskupství nabídnout odkup věže za cenu stanovenou znalcem. A pak je otázka, zda arcibiskupství nabídku přijme. I to, kolik je hlavní město ochotno za věž zaplatit.

Co udělá církev s utrženými penězi

Arcibiskupství se podle Graubnera spolu s Jindřišskou věží rozhodlo za 308 milionů korun prodat i hotel Clara Futura v Dolních Břežanech. Peníze, které těmito prodeji získá, investuje do církevního školství. Arcibiskupství má v plánu především rekonstrukci Arcibiskupského gymnázia za 150 milionů korun. A plánuje výstavbu logopedické školy v Klecanech, jejíž náklady odhaduje na 400 milionů korun.

Větší hodnotu má majetek než peníze, říká sekretář ČBK

Hotel Clara Futura v Dolních Břežanech vznikl přestavbou zámku, který byl téměř 300 let majetkem arcibiskupství pražského, to až do jeho znárodnění. Po restitucích ho církev dostala zpět ve špatném stavu a za 250 milionů korun ho v letech 2015 až 2018 rekonstruovala. Provoz hotelu byl ztrátový. Podle dostupných informací hotel kupuje od arcibiskupství současný nájemce, kterým je investiční fond Investika.

„S arcidiecézí spolupracuje na různých projektech a v objektu zůstala jediným solidním nájemcem i v těžších dobách covidové pandemie. Prodejem komplexu jsou naplněna ustanovení z nájemní smlouvy a objekt bude nadále sloužit jako butikový hotel obdobného typu. Obě strany se dohodly na pokračování fungování místní kaple,” uvedlo arcibiskupství.

–ČTK/RED–

Aktulizace 18.10. 2023: Zástupci hlavního města oznámili, že Praha nekoupí Jindřišskou věž. 100 milionů korun je dvakrát tolik, než uvádí odhad znalce. Související problém jsou další náklady na opravu věže.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here