Hodnota nových průmyslových zakázek dál klesá

132
zakazek
Ilustrační foto: Mercedes-Benz Group

Průmyslová produkce letos v srpnu meziročně reálně klesla o 1,7 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o 0,2 procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Jeho data zároveň potvrzují trend klesající hodnoty nových zakázek v průmyslu.

Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 4,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně snížily o 3,4 procenta, tuzemské nové zakázky klesly o 5,5 procenta. Hodnota nových zakázek klesá již čtvrtý měsíc za sebou. Nejvýraznější podíl na tom měla odvětví výroby základních kovů, hutnictví a slévárenství a výroba chemických látek a přípravků.

„V srpnu se v porovnání s loňským rokem snížila hodnota nových zakázek v obou jmenovaných odvětvích téměř o pětinu,” upřesňuje vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Podle jejího kolegy a ředitele odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radka Matějky se srpnové výsledky průmyslu velmi podobaly těm červencovým. To znamená, že většina odvětví hlásí meziroční pokles.

„Nejvíce k poklesu přispěla výroba elektřiny a plynu, kde se projevila zejména vyšší loňská srovnávací základna a dále výroba ostatních nekovových minerálních výrobků, zejména výroba stavebních hmot a skla,” upřesňuje Matějka.

Co říkají analytici i firmy nejen o hodnotě nových zakázek

„Převážná část českého průmyslu se již několik měsíců potýká s dopady předešlého zvýšení vstupů včetně mzdových nákladů, drahých cen energie v mezinárodním porovnávání i úbytkem zakázek. A to v běžných cenách bez odečtení vlivu inflace,“ komentuje srpnová data ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek.

Podle něj slabá poptávka firmám neumožňuje plně promítnout vyšší náklady do cen svých produktů. Naopak vytváří tlak na prodejní ceny.

„Výraznější zlepšení letos neočekáváme. S podobnými problémy se potýkají i průmyslové podniky v eurozóně a zejména v Německu, jež je náš hlavní obchodní partner. To do jisté míry limituje i vývoz našich firem,” říká Čížek.

Průmysl, stavebnictví i bilance se propadly do červených čísel

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila jsou srpnová data z průmyslu lepší, než očekával trh. Důvody k optimismu ale nevidí.

„Celkový obrázek zůstává spíše pochmurný, když 13 ze sledovaných 24 průmyslových odvětví hlásí meziroční pokles výroby. To za situace, kdy celková produkce z dlouhodobého hlediska nadále stagnuje poblíž úrovní pozorovaných již v roce 2019. To je před začátkem koronavirové pandemie,“ uvedl.

Stavebnictví a obchodní bilance

ČSÚ dnes zveřejnil také data za srpen ze stavebnictví. Stavební produkce meziročně klesla o 0,2 procenta. Meziměsíčně pak stoupla o 2,0 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 8,4 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 31,0 %. Meziročně bylo zahájeno o 23,1 % bytů méně, dokončeno bylo o 21,8 % bytů méně.

„V srpnu stavební výroba meziročně stagnovala. Lépe se dařilo pozemnímu stavitelství, jehož produkce se zvýšila o 0,6 procenta. Inženýrské stavitelství meziročně kleslo o 2,0 procenta,” řekl Radek Matějka.

Stavebnictví v Česku nejede. Průmysl roste, ale nijak oslnivě

Co se týče obchodní bilance, ta podle předběžných údajů skončila v srpnu schodkem 3,8 miliardy korun. Zahraniční obchod se zbožím se tak i druhý prázdninový měsíc ocitl v červených hodnotách. To přesto, že schodek meziročně klesl o 25,4 miliardy korun.

„Obchodní bilance za srpen skončila záporná, dovoz meziročně poklesl a vývoz byl rovněž nižší. Vývoz výrazně ovlivnil pokles cen elektřiny, dovoz pokles cen ropy a zemního plynu,” vysvětlil Stanislav Konvička z oddělení obchodní bilance ČSÚ.

–RED–

1 komentář

  1. No zrovna ekonomové z firmy Cyrrus ? Tito jsou stejnými …jako firma Premiot Group-Spodniak !! Tito z Premiot … zpronevěřili asi 6 mld kč, 3 300 investorům a nic se neděje. Nitky sahají až do 5kolky a advokátní zločin.. bílých límečků= Havel a partner se postarají jak koupit soudce, cajty, banky … Tím investory připravit o těch 6 mld kč. Sami si namastí kapsy ve stamelounech. I toto swin.. jste zfanatizovaní havlisté naivně vycinkali ! To s komunismem před převratem89 už nemá nic společného, všichni tito zločinci se narodili po roku 1982 …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here