Poslanci schválili změny ve spoření na penzi i pojištění dlouhodobé péče

6118
sporeni_na_penzi
Foto: Redakce FinTag

Sněmovna včera [15.11.] schválila změny zákonů vztahujících se k finančnímu trhu. Ty mění fungování třetího pilíře důchodového systému, spoření na penzi se státním příspěvkem, ale i zavádí nové komerční pojištění dlouhodobé péče.

Předlohy návrhů zákonů nyní dostane k posouzení Senát. Hlavní změny se týkají produktů se státní podporou, které motivují spoření lidí na stáří. Schválená vládní předloha například mění podporu penzijního spoření. Nastavuje jinak podmínky pro čerpání maximálního státního příspěvku ke spoření.

Spodní hranice pro získání státní podpory penzijního spoření se i u existujících smluv zvýší ze 300 korun na 500 korun měsíčně. Horní hranice příspěvku účastníka, nad níž už se příspěvek státu nezvýší, se posune ze současných 1 000 na 1 700 korun měsíčně.

„Měsíčně si budete odkládat částku 1 700 korun a k tomu od státu 340 korun. A navíc můžete využít daňovou úlevu z těch prostředků, které budete přispívat nad 1 700 korun. Daňová úleva na všechny produkty na stáří je až 48 000 korun, tedy při využití maximální daňové úlevy můžete dostat 7 200 korun,” shrnuje ideální způsob spoření na penzi ředitelka penzijní společnosti Rentea Lucie Jurníčková. 

Státní příspěvek bude lineární a bude představovat 20 procent příspěvku účastníka. U nových smluv předloha posunuje minimální dobu spoření pro vybrání peněz bez sankce, a to z pěti na deset let.

Spořicí důchodci příspěvek už asi nedostanou

A příspěvek už nebudou dostávat spořicí důchodci. Skupina poslanců ANO v čele s Patrikem Nacherem navrhovala, aby příspěvek zůstal zachován alespoň u existujících smluv a omezení se vztahovalo až na nové smlouvy. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] s tím ale nesouhlasil a Sněmovna tento návrh neschválila.

„Na stranu druhou klienti, co smlouvy uzavírali dříve, šli do toho s tím, že mají možnost pobírat státní příspěvky. Myslím si, že změna by měla být v tom, že by tato úprava měla mít odkladu na dobu pět let. Tedy současné smlouvy mohly doběhnout ještě v režimu dle starých podmínek a pro nově sjednané smlouvy by pak platily podmínky nové,“ okomentovala návrh zákona Lucie Jurníčková.

O státní příspěvek ve spoření na penzi přijde skoro milion lidí

A dodala: „My jsme mladá penzijní společnost, nemáme tedy tolik klientů v důchodovém věku, ale na trhu je klientů, co si spoří ještě i v důchodovém věku, docela dost.“

Dlouhodobý investiční produkt rozšíří spoření na penzi

Další novinka je Dlouhodobý investiční produktu [DIP]. Tento nový takzvaně alternativní fond, nikoli regulovaný penzijní fond, nabídne účastníkům státní podporou v podobě daňových úlev a zároveň širší spektrum investičních nástrojů. Původně mělo být portfolio investičních nástrojů ještě širší, ale poslanci ho zúžili pouze do investičních nástrojů s vyšší mírou bezpečnosti. Fond může investovat do akcií, dluhopisů, podílů v investičních fondech, ale i zajišťovacích derivátů. Podmínka pro uplatnění zvýhodnění bude to, že úložku investor načerpá nejdříve po deseti letech a ve věku alespoň 60 let.

„Dále se projednávalo několik návrhu souvisejících s novým produktem DIP od návrhu úplně DIP zrušit, zrušit příspěvky zaměstnavatele u DIP nebo regulace provizí tak, jak je regulováno u penzijních společnosti. Z těchto návrhů poslanci nepodpořili ani jeden. Naopak podpořili návrh, který byl za mě určitě mnohem důležitější. A to je větší regulace toho, kdy může produkt DIP nabízet,“ říká Jurníčková.

Ne všechny změny v penzijním spoření budí nadšení. Potíž je v DIP

Podle ní na zajištění na stáří určitě nepostačí mít jen doplňkové penzijní spoření. Stejně tak mít jen DIP, je rovněž málo. DIP může být výnosnější, ale čím vyšší možnost výnosu, tím i vyšší riziko ztráty, upozorňuje.

Pojištění dlouhodobé péče

Sněmovna vložila do zákona také takzvané pojištění dlouhodobé péče. Šlo o návrh skupiny koaličních poslanců v čele s předsedou výboru Josefem Bernardem [STAN]. Patřičnou pojistnou událostí má být závislost pojistníka nebo jeho osoby blízké na pomoci jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb kvůli jejich dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu. Pojistné si budou moci lidé odečíst od základu daně z příjmů až do částky 48 000 korun ročně. Nový institut má zajistit více zdrojů peněz pro lidi, kteří potřebují dlouhodobou péči, respektive osobní asistenci.

Podle nedávného průzkumu soukromé pojištění dlouhodobé péče při ztrátě soběstačnosti vítá 69 procent Čechů. Toto pojištění iniciují komerční pojišťovny. Vědí totiž, že v Česku je problém v dostupnosti sociální a zdravotní péče hlavně pro osoby ve vyšším věku.

Nečerpáte příspěvek na péči? Pak na domov seniorů zapomeňte

„V systému sociálních služeb je již dnes podle odhadů převis poptávky nad nabídkou 20 až 40 procent. Chybí tak desetitisíce míst. Se soukromým připojištěním by přišly peníze na jejich rozšíření,“ uvedl pojistný analytik České asociace pojišťoven [ČAP] Petr Jedlička.

Problém se přitom rok od roku prohlubuje. Každý rok v Česku přibývá cca 50 tisíc seniorů. A potíže potvrzují i výsledky průzkumu ČAP. Zatímco loni by pojištění přivítalo 53 procent respondentů, letos už jich je 69 procent.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Spořte a spořte na důchod … pak se dostanete do bývalého hotelu Hvězda ve Zlíně a jste chudáci vydáni na milost lidským zrů… Stejným jako jsou v 5kolce ! Doufám, že všichni důchodci kteří tam jen dožívají cinkali s opilci po balkonech jako diví … Takových “důchodčinců” je po republice více…. Včera bylo v Praze divadelní představení a z klaunů 5kolky ani jeden nevzpomněl pravý důvod Dne studenstva … Pávek cosi zablekotal, poněvadž v té době byl na VŠ voj. rozvědka pro StB-GRU, to už měl 2. roky přidělený konspiračním byt od StB …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here