Vláda schválila investiční pobídky pro Foxconn i další firmy

4240
investicni_pobidky
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [vlevo] míří na jednání vlády v Poslanecké sněmovně PČR, na kterém vláda odsouhlasila na návrh MPO investiční pobídky za 1,4 mld. korun. / Foto: Úřad vlády ČR

Vláda Petra Fialy [ODS] schválila na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu ČR [MPO] investiční pobídky pro firmy ON Semiconductor Czech Republic, Lumax Industries Limited, PCE Paragon Solutions a Fielmann Aktiengesellschaft.

Jedná se o další investiční pobídky schválené vládou v letošním roce. Zmíněné firmy působí v oborech výroby komponentů pro čipy, světelné techniky, elektromobility a optiky. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely [STAN] jejich vládou podpořené projekty zvýší konkurenceschopnost Česka, zvýší příjmy do státního rozpočtu a sníží nezaměstnanost.

„Schválili jsme investice do technologicky vyspělých projektů s vysokou přidanou hodnotou, které podpoří rozvoj našeho hospodářství a do budoucna významně přispějí do státního rozpočtu,“ řekl.  

Letos v září odsouhlasila Poslanecká sněmovna novelu zákona, která mění proces schvalování investičních pobídek. O novele nyní jedná Senát. Podle ní nově nebude nutné předkládat každou jednotlivou žádost o investiční pobídku vládě. Nabytí účinnosti zákona se předpokládá od začátku roku 2024.

Jaké projekty vláda aktuálně schválila

Projekt americké společnosti onsemi, dceřiné společnosti ON Semiconductor Czech Republic v Rožnově pod Radhoštěm, rozšiřuje výrobu polovodičových desek na bázi karbidu křemíku s epitaxní vrstvou. Tyto desky se dále zpracovávají na mikročipy. Vláda činnost firmy podpoří částkou převyšující 546 milionů korun.

MPO uvedlo, že důležitým aspektem předkládaného projektu je jeho přímá vazba na takzvaný evropský Chips Act neboli Akt o čipech. To je evropská iniciativa na podporu polovodičových technologií včetně jejich dalšího vývoje a pokroku.

Akt o čipech za bilion EU schválila. Zatím má 78 miliard

Ministerstvo jedná se společností onsemi ještě o druhém projektu na rozvoj výroby čipů v Rožnově pod Radhoštěm. Jde o komplexní investici do celého ekosystému vývoje a produkce čipů. Nabídku na tuto investiční pobídku MPO připravuje.

„V tomto smyslu půjde o jedinečnou možnost rozvoje výroby čipů v Česku. O projektu jednám se zástupci firmy onsemi od začátku roku 2023, kdy jsme se setkali v americkém Silicon Valley. A považuji ho za jednu ze svých priorit,“ uvedl ministr Síkela.

Investiční pobídky pro další tři projekty

Projekt společnosti PCE Paragon Solutions zase podle Síkely představuje perspektivní iniciativu v oblasti elektromobility. Vláda ho proto podpoří částkou 551 milionů korun. Žadatel je člen skupiny Foxconn. A její vedení slíbilo, že novou výrobu elektromechanických sestav pro montáž do vozidel na elektrický pohon otevře v Pardubicích.

„Odhadované přínosy mají převýšit náklady státního rozpočtu o téměř tři miliardy korun.  Po dokončení investice by mělo vzniknout až přes tisíc pracovních pozic,“ uvedl k podpořenému projektu vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací MPO Petr Očko.

Čtvrtým podpořeným žadatelem je společnost Fielmann Aktiengesellschaft. Ta působí v oblasti optického průmyslu. Svůj první závod v České republice plánuje firma otevřít v Chomutově, tedy v regionu s nejvyšší nezaměstnaností. Schválená výše podpory dosahuje téměř 274 milionů korun.

Poslední ze schválených pobídek za 28 milionů korun půjde ke společnosti Lumax Industries Limited. Ta se zaměřuje na vybudování technologického centra pro vývoj osvětlovací a jiné techniky pro motorová vozidla v Ostravě. Díky projektu vznikne 35 nových vysoce kvalifikovaných pracovních míst. Centrum tak vznikne v lokalitě s řadou sociálně-ekonomických problémů, což je velice žádoucí, tvrdí MPO.

–RED–

5 KOMENTÁŘE

  1. Nepřipadá vám to stejný švindl jako se šrotem F-35 ? Podpora firem které ve skutečnosti vlastní mafie z USA … Něco jako Madeta, Holandský vlastník je psán na Britské ostrovy v Karibiku. Přitom Madeta je dotována z eráru a má výhradní právo skladovat máslo i … Takže od Madety si vždy koupíte máslo, které bylo rok zamražené jako st. rezerva a tj. safra kšeft …

    • Pravda, pravda, jednoznačně se mělo bratry požádat o modernizované Mig15. Ale pozor, na Sibiři taje permafrost, máslo odtamtud už nebude po roce co bývalo.

      • Pravda, pravda … napsal euhujer střihnutý s komoušem … Určitě jste tímto podpořil SSSR, zvolením bojovníka za slávu SSSR kontráše Pávka na hrad. Stejného všeho schopného …. jako byl véna láhev. Proto se tímto sketou kontráš všude ohání jako vůl oháňkou po mouchách, co ? Havlisto vy jste ta oháňka nebo moucha ?

  2. Takže tunelování erární kasičky se dnes nazývá “pobídky”? Ach ty eufemismy – jednou nás zahubí…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here